Brabantský šíp: Alaphilippe si napravil chuť

Alaphilippe

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Brabantský šíp ovládol Julian Alaphilippe (:dqt:). Talentovaný Francúz dnes nedal šancu súperom v šprinte. Druhý skončil Van der Poel (Alpecin-Fenix), tretí Cosnefroy (:alm:).

Dnes sa v Belgicku konala tradičná klasika – Brabantský šíp. Už 60. ročník pripravil 197 kilometrov a 24 krátkych, no ostrých stúpaní. Začiatok bol v meste Leuven, ktoré leží v provincii Flámske Brabantsko. Štartovalo sa o 12:30, dojazd bol v mestečku Overijse, ktoré leží v rovnakej provincii. Dnes sa očakával boj dvoch najväčších favoritov. Julian Alaphilippe (:dqt:) mal vyzvať Mathieu Van der Poela (Alpecin-Fenix). Do úniku dňa si naskočila pätica jazdcov. Do skupiny sa dostali Clément Chevrier (:alm:), Juraj Sagan (BOH), Michael Storer (:sun:), Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen – Baloise) a Andrea Peron z Team Novo Nordisk. Neskôr sa špicu snažil doplnil Mattias Skjelmose Jensen (Leopard Pro Cycling) ale stále strácal 30 až 40 sekúnd. Po 30 kilometroch pretekania malo čelo pretekov náskok 90 sekúnd na hlavný balík. Mladý Dán svoju stíhaciu jazdu úspešne zvládol a doplnil tak čelnú skupinu.

Po štvrtine pretekov bolo čelo vzdialené 4 minúty od pelotónu. Náskok sa dostal ešte o minútu vyššie, no od polovice etapy začal hlavný balík tlačiť a mierne znižoval náskok. 56 kilometrov pred cieľom bolo pre únik hotovo a začínali boje o prvenstvo. 35 kilometrov pred cieľom to skúsila silná skupina na čele so svetovým šampiónom, no bola dostihnutá. Čo stúpanie – to útok, preteky boli v plnom prúde. Na čele sa 10 kilometov pred dojazdom vytvorila skupina v zložení Alaphilippe (:dqt:), Van der Poel (Alpecin-Fenix) a Cosnefroy (:alm:). Vedúca trojica mala náskok 20 sekúnd na prenasledovateľov a čakalo ich posledné stúpanie, kde sa dali čakať útoky.

Rozhodujúci moment:

Na poslednom stúpaní pretekov sa nerozhodlo a trojica išla spoločne na cieľovú rovinku. Šrpint otvoril Cosnefroy (:alm:), za ním vyštartoval Alaphilippe (:dqt:). Van der Poel ostal zavretý a musel si obhodiť súperov, no nestačilo to. Svetový šampión tak pokoril Brabantský šíp i keď záver podcenil ako naposledy.

Štart:

Útok favoritov:

Záznam šprintu:

Profil:

Brabantský šíp
Zdroj: procyclingstats.com

Brabantský šíp – výsledky:

1.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:4:42:54
2.Mathieu van der Poel (Ned)Alpecin-Fenix
3.Benoit Cosnefroy (Fra):alm:
4.Sonny Colbrelli (Ita):tbm:0:00:11
5.Waren Barguil (Fra)Team Arkáa Samsic
6.Michal Kwiatkowski (Pol):ins:
7.Andrea Bagioli (Ita):dqt:
8.Anthony Turgis (Fra)Total Direct Energie
9.Alessandro Covi (Ita):uae:
10.Dries Devenyns (Bel):dqt:

Zdroj: debrabantsepijl.be

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár