Bratia Yatesovci povedú tím Mitchelton-Scott

Tour de France 2019

Osem dní pred štartom Tour de France sa naplno oznamujú oficiálne zostavy tímov, ktoré nám napovedia čosi o pretekoch. Austrálsky tím Mitchelton-Scott má tento rok vysoké ambície hlavne s Adamom Yatesom (:mts:). Ten sa dlhšie pripravoval na júlový vrchol sezóny a chcel by bojovať o víťazstvo v celkovom poradí. Prekvapivo bol menovaný aj jeho brat Simon (:mts:). Ten by mal byť pomocníkom pre svojho súrodenca. Dvojičky sa na Tour spolu objavia prvýkrát od roku 2015.

Lídrom je tak 26-ročný Adam Yates. Ten má s Tour skúsenosť, v roku 2016 skončil na slušnom štvrtom mieste. Minulý rok si rolu lídra okúsil ešte raz, no bez zdarného záveru. Tentokrát sa však vracia s plnou prípravou a odhodlaním. Najmä vrchársky profil by mu mal sedieť. Po vypadnutí Frooma alebo Dumoulina a absencii jednoznačného favorita na Tour má Brit celkom slušné šance minimálne na pódiové umiestnenie.

Z prípravných pretekov Critérium du Dauphiné odstúpil Adam kvôli chorobe, podľa tímu by však všetko malo byť v poriadku. Predtým nosil dres pre lídra súťaže, v poslednej etape by jednoznačne mal príležitosť zaútočiť na víťazného Jakoba Fuglsanga (AST).

Počas tejto sezóny pozbieral viacero úspechov. Získal tri víťazstvá, etapy z Okolo Valencie, Okolo Katalánska a Okolo Baskicka. Darilo sa mu aj v celkovom poradí. Na menovaných pretekoch skončil ôsmy, druhý a piaty. Prvenstvo na Tirreno – Adriatico mu ušlo iba o necelú sekundu. Na monumente Liège-Bastogne-Liège skončil tesne mimo pódia.

Adam Yates:

„Po Dauphiné som sa dokázal vrátiť celkom rýchlo, trénujem naplno a cítim sa dobre. Dúfam, že to nebolo nič vážne.“

„Táto Tour je tento rok poriadne ťažká, najmä v závere. Prešiel som si etapy 18, 19, 20 priamo pred Dauphiné a tieto tri etapy určite ponúknu nejakú akciu. Nie iba tie, ale sú tam aj zradné etapy ako tá šiesta končiaca na Planche des Belles Filles. To poznám vďaka pretekom CC Etupes a tomu, že som žil vo Francúzsku. Celkovo je to náročná trasa, ktorá ponúkne viaceré výzvy.“

„Pred pár rokmi som bol štvrtý a blízko pódiu. Nechcem veľmi presne určiť môj cieľ. Viem iba to, že chcem jazdiť lepšie ako minule. S formou a vyrovnanosťou, aké mám tento rok, nevidím dôvod, prečo nie.“

Sekundovať mu bude Simon Yates (:mts:). Ten zažil sklamanie na Giro d’Italia, kde nevedel pretaviť svoje kvality na dobrý výsledok. Skončil na ôsmej priečke. Každý si predstavoval niečo viac, ale snáď iba Simon a tím vie, v čom nastala chyba. Z Gira však vyviazol bez choroby a zranenia. Teraz cíti povinnosť pomôcť Adamovi pri boji o žltý dres. Podobnú službu mu poskytol Adam pri Simonovom celkovom triumfe na Vuelta a España vlani. Bratská spolupráca sa ukázal významná hlavne vo vypätom treťom týždni pretekov v kľúčových horských etapách.

Simon Yates sa tak jednoznačne obetoval pre tímový a bratský úspech. Je veľmi nepravdepodobné, že by po dvoch dokončených pretekoch Grand Tour dokázal byť konkurencieschopný pri obhajobe Vuelty v septembri. Nie je vylúčené, že na Tour by mohol dostať aj voľnú ruku a ísť po etapových triumfoch.

Ďalším dôležitým prvkom tímu bude vrchár Jack Haig (:mts:), ktorý sa ukázal silný v poslednej etape Dauphiné. Na Tour zažije tento Austrálčan svoj debut.

Výživným prínosom pre tím budú aj rovinarí a silní tempári ako Luke DurbridgeMichael Hepburn alebo Chris Juul-Jensen. Tí stáli aj pri víťazstve v tímovej časovke na Tirrene. Táto disciplína sa objaví aj na Tour a spoločne s ďalšími silnými jazdcami patrí Mitchleton k favoritom na zisk druhej etapy.

Tím doplní aj výbušný jazdec Daryl Impey (:mts:), ktorý má potrebnú dynamiku na krátkych a explozívnych kopcoch. Podobné charakteristiky patria aj šprintérovi Matteovi Trentinovi (:mts:). Ten sa môže objaviť pri chaotických koncovkách rovinatých etáp, ale aj tých zvlnených. Práve v tých náročnejších šprintoch by mal byť súperom napríklad aj Petra Sagana.

Zostava Mitchelton-Scott na Tour de France:

Zdroj: greenedgecycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár