Bretagne Classic – Quest-France 2021: návrat ku klasikám so Slovákmi

Michael Matthews Bretagne Classic 2021

zdroj: twitter.com/GreenEDGEteam

Už túto nedeľu 29. augusta sa cyklistický svet opäť vráti k jednodňovému pretekaniu, na ktoré sme zvyknutí počas jarnej klasikárskej sezóny. O návrat sa postará 85. ročník podujatia Bretagne Classic – Quest-France 2021, ktoré otvára jesennú klasikársku sezónu. Tá pokračuje pretekmi v Kanade a neskôr v Taliansku. Závod je zároveň posledným World Tour podujatím na území Francúzska. V roku 2021 ho nevynechajú ani Juraj Sagan a Erik Baška.

História Bretagne Classic – Quest-France

Prvý ročník pretekov sa konal už v roku 1931 pod názvom Circuit de Plouay. Neskôr sa začal používať názov Grand-Prix de Plouay, no ani ten nezostal nadobro. Od roku 1989 až do roku 2015 sa totiž preteky označovali ako GP Quest–France. Až v roku 2016 bolo podujatie premenované do súčasnej podoby.

Preteky založil doktor Berty z Tour de France, ktorý chcel prilákať veľké cyklistické mená, jazdiace na starej dáme, na jednodňové preteky. Prvým víťazom sa stal rodák z Bretónska François Favé. Po ňom nasledovala dekáda domácich víťazov, až kým neprišiel rok 1954. Vtedy prvýkrát na kopcovitom okruhu v Bretónsku zvíťazil Talian Ugo Anzile. Dokopy však Francúzi získali až 62 titulov.

Nalini - procycling

Medzi najväčších velikánov, ktorí sú zapísaní v listine víťazov, patrí aj Sean Kelly, Vincenzo Nibali či Edvald Boasson Hagen.

Víťazi Bretagne Classic – Quest-France (posledných 9 rokov)

  • 2020 MATTHEWS Michael
  • 2019 VANMARCKE Sep
  • 2018 NAESEN Oliver
  • 2017 VIVIANI Elia
  • 2016 NAESEN Oliver
  • 2015 KRISTOFF Alexander
  • 2014 CHAVANEL Sylvain
  • 2013 POZZATO Filippo
  • 2012 BOASSON HAGEN Edvald

Bretagne Classic 2021 – program

  • dátum: 29. augusta
  • ročník: 85.
  • dĺžka: 254 kilometrov
  • profil: zvlnený (14 klasikárskych kopcov)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • predpoveď počasia pre Plouay: slnečno a 22 stupňov

Profil a trasa Bretagne Classic – Quest-France 2021

zdroj: pco.bzh

Trasa francúzskej jednodňovky perfektne kopíruje bretónsku krajinu, pretože obsahuje viaceré krátke no zato strmé stúpania. Najznámejšie je rozhodne Mur de Bretagne, ktoré však v 85. ročníku neuvidíme. O drámu sa totiž postarajú iné stúpania a to najmä Pont – Neuf (1 km; 5,5%) či Marta (1,3 km; 9,1%), ktoré sú situované do rozhodujúcich pasáži pretekov. O víťazovi sa taktiež môže rozhodnúť na záverečnom okruhu v mestečku Plouay, kde sa dokonca minulý rok konali aj majstrovstvá Európy. Ďalšou z možných alternatív je hromadný šprint vyselektovanej skupinky najsilnejších klasikárov, ako to bolo minulý rok pri víťazstve Austrálčana.

Favoriti Bretagne Classic – Quest-France 2021

Najväčším lákadlom bude dvojica Wout van Aert (:tjb:) a úradujúci majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:). Väčšie šance sa však pripisujú práve mladému Belgičanovi, ktorý za posledný mesiac dokázal, že je najuniverzálnejším cestným cyklistom modernej doby. Problém mu nerobia ani šprinty, ani alpské stúpania a taktiež ani časovkársky špeciál. A bretónske stúpania sú navyše jeho prirodzeným prostredím, v ktorom s cíti ako doma.


To síce môžeme povedať aj o Julianovi Alaphilippovi, ktorý sa nedávno stal otcom, avšak výkonnosť, ktorou momentálne oplýva, nie je oslňujúca. Druhé husle však hrať nemieni. Z klanu klasikárov taktiež uvidíme Michala Kwiatkowského (:ins:), Ben Hermansa (:isn:) či Madsa Pedersena (:tfr:).

Kartami môžu zamiešať šprintéri Giaccomo Nizzolo (:tqa:) a Bryan Coquard (BaB Hotels) ktorí sa budú spoliehať na záverečný šprint.

Obrázok
https://twitter.com/BBHOTELSpbKTM/status/1412674321219268613/photo/1

Z vrchárov a jazdcov na celkové poradie do Bretónska zavíta Tadej Pogačar (UAD), David Gaudu (FDJ) či Jakob Fuglsang (AST).

Slováci na Bretagne Classic – Quest-France 2021

Slovenské farby budú na severe Francúzska hájiť Juraj Sagan a Erik Baška z tímu Bora – hansgrohe.

Najbližším pretekárskym dňom je zajtrajšok na španielskej Vuelte.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár