Časovka žien na MS 2021: Holandsko na nohách – Van Dijk porazila Van Vleuten

časovka žien na MS 2021

zdroj: https://twitter.com/TrekSegafredo/status/1439963259797327874/photo/1

Druhý deň svetového šampionátu vo Flámsku pokračoval bojmi proti chronometru. Tentokrát to bola časovka žien na MS 2021. Štart bol situovaný v mestečku Knokke-Heist a cieľ o 31 kilometrov ďalej v Brugach, v Benátkach severu. Prevažne rovinatú trať najrýchlejšie prešla Ellen van Dijk (NED), ktorá sa tak stáva novou majsterkou sveta tejto disciplíny. Na striebornej priečke skončila Marlen Reusser (SWI), ktorá na prvých dvoch medzičasoch jasne útočila na titul. Prekvapivo bronz si odnáša Annemiek van Vleuten (NED). Slovensko v tejto disciplíne zastúpenie nemalo.   

Ako prebiehala časovka žien na MS 2021?

Profil časovka žien na MS 2021:

Neúčasť obhajkyne titulu

Ešte pred štartom ženskej časovky bolo zrejmé, že dnes sa do dúhového dresu oblečie nová šampiónka, nakoľko obhajkyňa zlata z talianskej Imoly – Anna van der Breggen (BEL) sa na štartovaciu rampu nepostavila. Dnes si však na svojom Twittri zaspomínala na časy nie tak dávne.

Prvá pretekárka na trati

Prvou pretekárkou na trati bola Fernanda Yapura z Argentíny, od ktorej nikto neočakával výsledok hodný umiestnenia v top 10. Preto takmer každá ďalšia pretekárka spomínanú Argentínčanku v cieli obehla.

Prvý útok na medaily

Zaužívaný trend „čo nová pretekárka v cieli, to lepší čas“ prerušila Ellen Van Dijk (NED). Jej čas 36 minút a 5 sekúnd bol v tom čase až o viac ako jednu minútu rýchlejší než čas Lisy Kleinovej z Nemecka. Tá vtedy priebežne figurovala na druhej priečke. Ellen však vyhraté ešte zďaleka nemala. Na štart sa blížili najväčšie favoritky.

Prichádza vylepšenie

Ellen van Dijk dlho držala najlepší čas na prvom medzičase. Prekonala ju až Marlen Reusser (SWI) a to konkrétne o 3 sekundy. Na trati však bojovala aj Annemiek van Vleuten z Holandska, ktorá si majstrovskú časovku zaumienila za posledný cieľ sezóny. Avšak na prvom medzičase Holanďanka strácala až 16 sekúnd na Marlen. Situácia sa tak začala zamotávať.

Na druhom medzičase sa situácia nezmenila. Marlen Reusser sa naďalej rútila v ústrety zlatu, Annemiek van Vleuten stále strácala 16 sekúnd, čo už začalo byť považované za prekvapenie.

Kto z koho?

V závere sa boj o zlato niesol v znamení troch mien: Ellen van Dijk, Marlen Reusser a Annemiek van Vleuten. Zatiaľ čo prvá menovaná sedela v horúcom kresle, zažívajúc krušné chvíle, Marlen bojovala zo všetkých síl o zlato. Napokon jej však sily došli a na viac ako striebornú pozíciu to nestačilo. Ešte horšie na tom bola Annemiek van Vleuten, ktorá si vyjazdila len bronzovú medailu. Inými slovami, Ellen van Dijk (NED) je novou šampiónkou v časovke jednotlivcov na sezónu 2022.

Časovka žien na MS 2021 – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Komentáre

  1. Jednoznacna vitazka Amber Neben-ova. Skoncit stvrta na svete v 46 rokoch to sa moze aj Jagr skryt. Tomu hovorim ze nadpozemsky vykon.

Pridaj komentár