Cavendish stihol časový limit. Démare končí na Tour de France

Tour de France 2021
Mark Cavendish časový limit

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Daždivá horská 9. etapa Tour de France 2021 sa postaralo o mnohé odstúpenia z pretekov. Šprintér Arnaud Démare (FDJ) je medzi siedmimi jazdcami, ktorí došli na stúpaní do Tignes mimo časového limitu.

Časový limit 37:20 min sa počítal od víťazstva Austrálčana Bena O’Connora (ACT).

Arnaud Démare (FDJ), Jacopo Guarneiri (FDJ), Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic), Stefan De Bod (AST), Nic Dlamini (:tqa:), Loic Vliegen (:iwg:) a Bryan Coquard (B&B Hotels) stratili niekoľko minút na 21-kilometrovom stúpaní do lyžiarskeho strediska Tignes. Z Tour de France musia odstúpiť.

Juhoafričan Nic Dlamini si účasťou na Tour splnil sen. Aj napriek tomu, že počas etapy spadol a vedel, že v limite nedôjde, bojoval. Cieľovú čiaru preťal vyše hodinu a pol po víťazovi.

Delaplace v cieli plakal:

Mark Cavendish mal minútovú rezervu

Najprv by sa zdalo, že súčasný líder bodovacej súťaže Mark Cavendish (:dqt:) bude tiež medzi odpadlíkmi. Jeho kolegovia Tim Declercq (:dqt:) a Michael Morkov (:dqt:) ho však previedli cez pásku s odstupom 35:49 a s viac ako minútovou rezervou môžu pokračovať v pretekoch.

Brit už vyhral dve etapy, vedie bodovaciu súťaž a prežíva obrodenie kariéry. V cieli emotívne objímal kolegov a ďakoval im, že už v utorok po voľnom dni bude môcť opäť šprintovať o víťazstvo.

Z ďalších šprintérov boli v menších problémoch jazdci ako Peter Sagan (BOH) alebo Michael Matthews (:bex:). Sonny Colbrelli (TBV) dokonca podal životný výkon. Taliansky majster sa dostal do úniku dňa a finišoval na až neuveriteľnej tretej priečke.

36-ročný Cavendish vedie bodovaciu súťaž so 168 bodmi. Druhý je Matthews, ktorý stráca 38 bodov, Colbrelli 47. Druhý aj tretí muž bodovali na predošlých dvoch prémiách naplno.

Sedemnásobný víťaz zeleného dresu Peter Sagan je na 8. priečke s mankom 96 bodov. Slovák etapu dokončil 31:37 min po víťazovi.

Niektorí to stihli s 5 sekundami

Victor Campenaerts (:tqa:), Jelle Wallays (:lts:), Amund Grøndahl Jansen (:bex:) a Greg Van Avermaet (ACT) stihli limit iba s päťsekundovým odstupom.

Pred etapou sme informovali o odstúpeniach viacerých mužov. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) sa ide pripravovať na olympiádu, Primož Roglič (:tjb:) je po tvrdom páde a nasleduje rekonvalescencia.

Počas etapy odstúpili Nans Peters (ACT), Jasper De Buyst (:lts:) a Tim Merlier (Alpecin-Fenix). V pretekoch ostáva 165 jazdcov.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár