Cavendish vyhral z úniku, Greipel sa rozlúčil (Münsterland Giro 2021)

Mark Cavendish Munsterland Giro 2021

zdroj: René Oelhgen - Sparkassen Münsterland Giro 2021

Brit Mark Cavendish (:dqt:) vyhral preteky Sparkassen Münsterland Giro 2021. Na domácom podniku ukončil profesionálnu kariéru Nemec André Greipel (:isn:), ktorý sa umiestnil v top 10.

Na druhom mieste skončil po šprinte malej skupinky Francúz Alexis Renard (:isn:) a na treťom Dán Morten Hulgaard (Uno-X). Veľkú prácu pre víťaza odviedol český cyklista Josef Černý (:dqt:), štvrtý v cieli.

Trasa viedla po regióne Münsterland v severnom Porýni-Westfálsku.

Do úniku sa dostali Adriaan Janssen (ABLOC CT), Timo de Jong (VolkerWessels), Rune Herregodts (Sport Vlaanderen-Baloise), Jakob Gessner (German selection), Albert Gathemann (Dauner D&DQ Akkon), Alexander Tarlton (Lotto- Kern Haus) a hlavne Philipp Walsleben (Alpecin-Fenix), ktorý sa rovnako lúči s kariérou. Nemecký cyklokrosár pritom zažíva pri víťazstve napríklad na Arctic Race of Norway najlepšiu sezónu. 33-ročný jazdec cituje hlavne mentálne vyčerpanie.

V posledných 100 kilometroch začal na rovinatej a zlvnenej trase úradovať vietor. Viac netrebalo tímu Deceuninck – Quick-Step, ktorý spoločne s tímom BORA – hansgrohe zatlačil. Pôvodný únik bol rýchlo dostihnutý a pelotón bol zmenšený len na najväčších favoritov, vrátane piatich ľudí z Quick-Stepu, či Andrého Greipela a jeho kolegu Renarda.

Prvý útok prišiel v posledných 36 km, z malej skupiny zaútočil prekvapivo Mark Cavendish. Postupne pokračovali Černý, José Alváro Hodeg či Iljo Keisse, ale Israel Start-Up Nation bol aktívny a veľa nástupov pokryl.

Tri kilometre pred cieľom sa vytvorila rozhodujúca skupina: Černý, Cavendish, Renard a Hulgaard. Majster Česka v časovke sa stal najužitočnejším mužom pre svoj tím, keď začal silno ťahať, aby predišiel útokom. Cavendish následne potvrdil svoju rýchlosť.

36-ročný Brit získal 10. víťazstvo v sezóne, štyri z nich padli na Tour de France, kde získal najlepší šprintér francúzskej Grand Tour aj zelený dres.

„Bol to náročný deň, so zlým počasím a silným vetrom. Rozdelili sme pelotón a to hralo v náš prospech. Mal som pri sebe Josefa, ktorý urobil skvelú robotu. Som šťastný, že som vyhral takto neskoro v sezóne,“ povedal Cavendish podľa tlačovej správy tímu Deceuninck – Quick-Step.

André Greipel na desiatom mieste ukončil úchvatnú cestu

„Vždy existuje správny čas na niečo. A cítim, že prišiel správny čas pre môj koniec kariéry,“ povedal André Greipel.

André Greipel skončil na desiatom mieste, do cieľa došiel sám. Vo veku 39 rokov sa rozhodol, že je správny čas pre koniec.

Greipel, s prezývkou „Gorila“ získal počas kariéry 158 profesionálnych víťazstiev, ešte aj v tejto sezóne pridal dve. Má naviac spomedzi aktívnych cyklistov, druhý najvyšší počet má práve Cavendish – 156.

Počas kariéry bol Greipel jedným z najlepších šprintérov pelotónu, vyhral 11 etáp na Tour de France a 7 na Giro d’Italia, 4 na Vuelta a Espaňa.

Münsterland Giro 2021 – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár