Je Primož Roglič v suchu? Ako vyzerá celkové poradie Vuelta 2021

Vuelta a España 2021
Adam Yates Primož Roglič Enric Mas celkové poradie Vuelta 2021

zdroj:

Preteky Vuelta a Espaňa 2021 majú za sebou prvý týždeň a celkové poradie je už celkom zaujímavo rozdelené. Po deviatich etapách vládne – nie prekvapivo – Primož Roglič (Team Jumbo-Visma). Viacerí favoriti z boja vypadli a rozdielne nálady panujú v táboroch INEOS Grenadiers a Team Movistar.

Prinášame vám komentovaný súhrn situácie na poslednej Grand Tour sezóny.

Ako vyzerá celkové poradie na Vuelte?

Primož Roglič – 1. miesto

Primoz Roglič La Vuelta a Espaňa 2021
Roglic. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Slovinec neurobil ani jeden krok mimo. Naopak, je s prehľadom prvý. Jeho tím sa postupne zlepšuje, ale stále má slabiny. Až ku koncu prvého bloku sa Steven Kruijswijk úspešne snažil v deviatej etape pomáhať a stále je v hre aj ôsmy Sepp Kuss.

Američan však v minulosti ukazoval príliš veľkú nevyrovnanosť výkonov, aby s ním mohli v Jumbo-Visma počítať ako s taktickým druhým lídrom. Najlepší Kuss bol, ak udával Rogličovi tempo.

Ale Roglič je jednoznačne najsilnejšou osobnosťou. Na stúpaniach nemá nikto takú výbušnosť, ani vytrvalosť. V prospech hrá aj časovka v poslednom týždni.

Roglič a Mas. ©Photogomezsports

31-ročného jazdca sme však v treťom týždni videli padnúť. Formou, ale aj doslova. Jeho náskok je stále len 28 sekúnd. Čiže je iba jeden pád, mechanickú poruchu (alebo zlé prebranie oblečenia ako vlani), aby červený dres predal svojmu priamemu konkurentovi.

Môžeme čakať, že Jumbo-Visma v nasledujúcom týždni nebude veľmi stíhať úniky, aby odovzdali červený dres slabšiemu vrchárovi. Vedenie sa totiž rovná niekoľko mediálnych a športových povinností. Najdôležitejšie však bude udržať Rogliča na bicykli a v bezpečí, a pripraviť mu pôdu pre získanie ďalšieho náskoku v dvoch horských etapách v nasledujúcom prostrednom týždni.

Enric Mas a Miguel Ángel López z Movistar Team

2. a 3. miesto (+ 28 sek a + 1:21 min)

Jedno z najväčších prekvapení celej Vuelty.

Španiel Mas sa nachádza vo vynikajúcej forme. V priamom súboji s Rogličom mu bol na stúpaní vyrovnaným súperom, až na šprint, kde vie Slovinec zrýchliť ako nikto iný na svete.

Lopez a Adam Yates. ©Photo Gomez Sport

26-ročný Malorčan je zároveň známy tým, že na rozdiel od Rogliča, vie v posledných etapách Grand Tours svoju formu ešte zlepšiť.

Miguel Ángel López vyzerá byť o úroveň nižšie, ale to nie je nič zlé. Práve naopak, skvele sekunduje ako záloha, ktorá si stráži priamych konkurentov v boji o pódium. Práve top 3 je cieľom španielskeho tímu.

Movistaru bude veľmi chýbať Alejandro Valverde ako tretia, útočná možnosť, ale aj ako veľká mentálna podpora.

Jack Haig z Bahrain Victorious

4. miesto (+ 1:42 min)

Jack Haig
Jack Haig. ©Photogomezsport

Jack Haig sa pred Tour de France nachádzal vo výbornej forme, ale smolne vypadol. Preto je skvelým signálom, že sa dokázal vrátiť vo vysokej úrovni. Aj keď v prvých kopcovitých etapách stratil, v šialenej siedmej etape sa vďaka účasti v úniku dostal späť do hry.

A v deviatej etape bol priamo medzi najlepšími, v skupine s Adamom Yatesom a Miguelom Ángelom Lópezom.

A to je skvelá správa pre tím Bahrain Victorious. Keď Mikel Landa je viditeľne mimo svojej najlepšej úrovne, je tu Austrálčan ako karta v celkovom poradí.

Navyše, Gino Mäder vo forme, víťaz 9. etapy Damiano Caruso, či Mark Padun a Wout Poels tvoria veľmi nevyspytateľný tím. Všetci by sa mali hrnúť do únikov, zatiaľ čo Haig bude bojovať s favoritmi.

Takáto stratégia podobná tej na Tour de France by vedela spôsobiť chaos a Jumbo-Visma či Movistar by mali veľa práce s kontrolovaním situácie. Netreba zabúdať, že Mäder či Caruso, ale aj Landa sa vedia po jednom či druhom dobrom úniku dostať naspäť do top 10.

Egan Bernal a Adam Yates z INEOS Grenadiers

5. a 6. miesto (+1:52 min a 2:07 min)

Egan Bernal
Egan Bernal. ©Photogomezsport

Egan Bernal sa viditeľne trápi. Či je to spôsobené prekonaním Covid-19 po víťazstve na Giro d’Italia, extrémne vysokými teplotami, alebo obnovenou bolesťou chrbta, nevedno.

Adam Yates je, naopak, vo forme. Útočí vo veľkom, čo dalo určite zabrať aj Bernalovi. Práve Brit by mohol byť jasnejším lídrom Ineosu, ak by sa Kolumbijčan nevedel dostať späť do formy.

V tom prípade by Yates viac šetril sily v skorých častiach stúpaní a jeho tím by mal jasnú stratégiu. Taktika nebola vždy jasná, v polovici deviatej etapy tím ťahal, ale potom zrazu prestal. Následne Yates zaútočil príliš skoro a stratil viac ako 30 sekúnd na Roglica. Ak by sa šetril na neskôr, nemuselo by sa to stať.

29-ročný Brit nemá dobré záznamy z Grand Tours, ale po prestupe do tímu jasne vyrástol ako jazdec. Na Vueltu sa vyslovene pripravoval celý rok. Jeho úroveň síce vyzerá byť blížiaca sa k Masovi s Rogličom.

Richard Carapaz vypadol ako šanca v celkovom poradí. Musí tak figurovať ako tvorca tempa, nie otázneho útoku ako v deviatej etape.

Giulio Ciccone z Trek-Segafredo

7. miesto (+ 2:39 min)

Giulio Ciccone
Giulio Ciccone. © Marco Alpozzi/LaPresse

Talian predvádza dobré výkony na niekoho, kto väčšinou nejde na celkové poradie. Ešte lepšie sa mu darilo v prvom týždni Giro d’Italia, ale nešťastne spadol.

Preto je akékoľvek zotrvanie v top 10 aj na konci Vuelty správnou motiváciou v kariére 27-ročného vrchára.

Celkové poradie Vuelta 2021:

01Primoz RoglicJumbo-Visma34:18:53
02Enric MasMovistar Team+ 28
03Miguel Ángel LópezMovistar Team+ 01:21
04Jack HaigBahrain Victorious+ 01:42
05Egan BernalINEOS Grenadiers+ 01:52
06Adam YatesINEOS Grenadiers+ 02:07
07Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 02:39
08Sepp KussJumbo-Visma+ 02:40
09Felix GroßschartnerBORA-hansgrohe+ 03:25
10David De La CruzUAE Team Emirates+ 03:55
11Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 03:55
12Gino MäderBahrain Victorious+ 04:00
13Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 04:05
14Fabio AruTeam Qhubeka NextHash+ 04:36
15Damiano CarusoBahrain Victorious+ 05:35
16Mikel LandaBahrain Victorious+ 05:47

Zvyšok: De la Cruz, Großschartner, Vlasov, Aru

Pri Davidovi de la Cruzovi (:uae:) je druhé top 10 na domácich pretekoch za sebou automatickým úspechom. Rovnako je na tom Rakúšan Felix Großscharnter (BOH), ktorý síce nebude tvrdiť muziku s najlepšími, ale popasuje sa o ďalšie kariérne top 10.

Yates, Vlasov, Carapaz.
Yates, Vlasov, Carapaz. ©Photogomezsport

Od Rusa Alexandra Vlasova (AST) sa mohlo čakať viac, v deviatej etape odpadol približne rovnako ako Landa. Síce sa ukazoval (hlavne v šiestej etape) na veľmi slušnej úrovni, ale na dlhých kopcoch nič nepotvrdil.

Pred prejdením na systém BORA – hansgrohe by tak nebolo zlé, ak by sa mladý Rus zameral skôr na jednotlivé etapové úspechy ako nevýraznú pozíciu v top 10, či dokonca tesne mimo nej.

Juhoafričan Louis Meintjes (:iwg:) ukazuje najlepšiu úroveň za posledné roky, v siedmej etape sa dokonca držal s elitnou skupinou.

Fabio Aru (:tqa:) pri svojom vstupe do posledných pretekov kariéry vyzeral slušne, ale začal upadať. Má stratu 4:36, čo nie je pri aktuálnej 14. priečke žiadna tragédia, keďže odstupy v okolí sú pomerne malé.

Stačí jeden slabší a silnejší deň, aby sa niekto dostal do top 10.

Celkové poradie Vuelta 2021 sa bude môcť zmeniť hlavne cez víkend v dvoch vrchárskych etapách. Zvyšok je skôr šprintérsky, klasikársky a stvorený pre úniky.

>>>Všetky etapy a trasa Vuelta a Espaňa 2021

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár