Český cyklokrosár Emil Hekele dostal dištanc za doping

Emil Hekele

zdroj: twitter.com/pasion_cx

Emil Hekele dostal štvorročný zákaz pretekania. 42-ročný cyklokrosár má stopku od Disciplinárnej komisie Českého zväzu cyklistiky a Antidopingového výboru Českej republiky od účasti na profesionálnych pretekoch. Bol mu nájdený Clenbuterol a Oxandrolon.

Výskyt látok v moči mu bol zistený na konci reprezentačného sústredenia v septembri minulého roku. Pozitívna bola aj vzorka B. Neskôr mu vyšiel krvný test s negatívnym výsledkom.

„Antidopingoví komisári nepreviedli kontrolu podľa platných noriem. Bola odfláknutá,“ povedal Emil Hekele podla ČT24.

Pretekár si myslí, že látky sa do jeho tela dostali cez kontaminovanú stravu v hoteli v Belé nad Bezdeděm, kde bol na sústredení s českou repre. Clenbuterol používajú astmatici, jeho vedľajšie anabolické účinky môžu zvýšiť okamžitý výkon či zväčšiť svalový objem. Oxandrolon je anabolický steroid a používa sa pri ťažkých popáleninách.

Zvažuje ďalšie kroky. „Vnútorne som bez viny. To je pre mňa dôležité. Viem, že som nikdy žiadne zakázané látky nebral. Beriem to ako osobnú krivdu. Dohromady kauza v sídle zväzu trvala šesť hodín. Ide o súhru zvláštnych náhod. Iba štyri dni na reprezentačnom zraze a z toho likvidačný štvorročný trest. Laická verejnosť neznalá v českom cyklokrose to môže ťažko pochopiť. Uvažujem o napísaní knihy, ak budem mať dostatok motivácie,“ dodal Hekele.

Hekele bol majstrom Česka v roku 2020. V minulosti sa pravidelne účastnil majstrovstiev sveta v cyklokrose. Venoval sa aj dráhovej a cestnej cyklistike.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár