Chris Froome: „Víťazstvo je stále cieľom, no nemyslím si, že je to pravdepodobné.“

Giro d'Italia 2018

zdroj: twitter.com/Eurosport_UK

Po prvej časti Giro d’Italia stráca Christopher Froome (:sky:) na vedúceho Simona Yatesa (:mts:) 2 minúty a 27 sekúnd. Sám jazdec sa vyjadril, že je veľmi nepravdepodobné, že by sa v Ríme objavil v ružovom drese. Brit postrácal dôležité sekundy v kľúčových etapách, ale aj v prológu a jednej zo zvlnených etáp.

„Je to veľká strata. Je to veľká medzera, ale čaká nás ešte extrémne tvrdé pretekanie. Taktiež máme pred sebou dlhú časovku. Nie je to tak dávno, keď som si všimol, že niekto vyhral Giro z viac ako trojminútovej straty. Nechcem povedať, že je to úplne možné v mojom prípade, ale stalo sa už mnoho čudných vecí,“ vyjadril sa Froome po deviatej etape.

Jazdec tímu Sky mal v rozhovore na mysli Vincenza Nibaliho (:bmt:), ktorý so stratou 4:43 minút dokázal v roku 2016 vyhrať prvú Grand Tour sezóny. Froome, ktorý má na konte 4 víťazstvá z Tour de France a jedno z Vuelty, by sa mohol o niečo podobné pokúsiť tento rok.

ƒ„Vlastne som nechcel povedať, že je to nepravdepodobné. Skôr by som povedal, že ma to prinieslo do veľmi náročnej pozície,“ upresnil 32-ročný jazdec.

Froome sa momentálne nachádza na 11. priečke priebežného poradia. Za toto umiestnenie istotne môžu aj dva pády, ktoré utrpel v provom týždni. Prvý sa stal na tréningovej jazde v Jeruzaleme a druhý pád nastal v 8. etape. V deviatej etape v nedeľu vyzeral značne vyčerpaný a 2 kilometre pred cieľom opustil líderskú skupinu.

V 9. etape došiel Froome na 23. mieste so stratou 1:07 na Yatesa; zdroj: twitter.com/cyclingtips

„Pri každom páde ucítite dôsledky priamo na tele. Cítil som, že nešliapem do pedálov tak, ako to normálne robím. A to je niečo, čo sa mi dúfam po dnešnom voľnom dni už nestane. Dúfam, že v druhej časti závodu sa budem cítiť lepšie,“ Froome pokračoval.

Po pádoch prebehli určité meranie a vyšetrenia. Tie údajne ukázali, že všetko je v poriadku. Froome v rozhovore spomenul, že pravidelne sa stretáva s tímovým lekárom. Priznal, že pády ovplyvnili aj jeho spánok a cíti, že mu ubrali dosť veľa síl.

„Výkony, ktoré som podával na tréningoch pred Girom boli oveľa lepšie ako skutočný výkon počas pretekov. Logicky by som povedal, že moje doterajšie výkony boli výrazne ovplyvnené pádmi. Dúfam, že sa z toho dostanem,“ potvrdil rodák z Nairobi.

„Bol to pre mňa ťažký štart. Od kolízie v Jeruzaleme som ťahal za kratší koniec. Každý to mohol vidieť. Nie je to pozícia, na ktorú som zvyknutý. Stále je to iba prvá fáza pretekov. Nie sme ani v polovici. Stále mám motiváciu, telo však dostalo zabrať,“ vyhlásol Froome o svojom ďalšom pôsobení na Giro d’Italia.

Jazdec tímu Sky tak nemá žiadne pochybnosti o ukončení závodenia v Taliansku. V druhom týždni bude dôležitý moment v sobotu. Vtedy sa pôjde stúpanie na slávny kopec Monte Zoncolan.

„Etapa so Zoncolanom nebude jediná kľúčová. Videli sme, že sú tu etapy, ktoré dokážu zamiešať poradím. Etapy, ktoré budú medzi dôležitými dňami a časovkou nám čiastočne ukážu smer, kam sa celé preteky uberú,“ dodal Froome.

zdroj: cyclingweekly

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár