Clásica San Sebastian 2021: Neilson Powless životným víťazom

Clásica San Sebastian 2021 Neilson Powless

zdroj: twitter.com/dklasikoa. @PhotoGomezSport

Neilson Powless (:efn:) vyhral Clásica San Sebastian 2021 (Donostia Klasikoa). Američan získal vôbec prvé víťazstvo v kariére. 

Do cieľa v meste San Sebastian/Donostia mierila trojica Matej Mohorič (TBV) – Mikkel Honoré (:dqt:) – Neilson Powless (:efn:). V poslednom kilometri bol na čele Mohorič. Slovinec rozbehol šprint v posledných 200 metroch, ale spoza neho ešte dokázal zrýchliť Powless a bral životný triumf vo veľmi tesnom finiši.

Druhý skončil slovinský majster Mohorič, ktorý šprintoval zo zlej pozície. Dán Honoré spadol na mokrom klesaní, ale dokázal sa dostať naspäť. Minul však veľa síl.

Trojica vzišla z úniku, ktorá vznikol 23 km pred cieľom a bol v ňom ešte piaty Talian Lorenzo Rota (:iwg:) a v skorých častiach úniku pomáhal aj kolega víťaza, Brit Simon Carr (:efn:).

Skupina favoritov víťazný únik podcenila, nedokázala ju dobehnúť na dlhej rovine, ani na strmom poslednom stúpaní dňa Murgil-Tontorra.

Špurt pelotónu vyhral Talian Alessandro Covi (:uae:), ktorý bral piatu priečku. Najväčší favorit pretekov a majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:) skončil šiesty. Keďže kolega Honoré bol vpredu, jeho tím nemal iniciatívu na stiahnutí brejku. Silný tím mal aj Trek-Segafredo, INEOS Grenadiers, či Jumbo-Visma, ale Bauke Mollema (:tfr:), Gianni Moscon (:ins:) a Jonas Vingegaard (:tjb:) sa zmestili len do zadných priečok top 10.

Vo veľkej skupiny finišoval napríklad aj Egan Bernal (:ins:), pre ktorého ide o prvé preteky po víťaznom Giro d’Italia. Jeden z najväčších talentov tohto roka, 18-ročný Španiel Juan Ayuso (:uae:), bol na slušnej 18. priečke.

Neilson Powless ešte nikdy nič nevyhral

Prvé víťazstvo v kariére 24-ročného vrchára sa zrodilo rovno na najvyššej úrovni World Tour. Ide o natívneho Američana patriaceho do indiánskeho kmeňa Oneida.

„Slovami ani neviem opísať, čo všetko to pre mňa znamená. Neboli sme favoritmi pretekov, tak sme sa snažili jazdiť chytro,“ hovoril v cieli Powless. „Nakoniec sme to všetko perfektne zahrali. Bol som rád, že som sa v zákrutách udržal na bicykli a nakoniec to vyšlo.“

Na tieto preteky nabudil celý tím športový riaditeľ Juanma Garate, ktorý je rodený Bask.

„Som veľmi rád, že som víťazstvo získal práve v San Sebastiane. V aute ma môj športový riaditeľ povzbudzoval. Ako miestny rodák je veľmi natešený. Je super vyhrať pred takto vášnivým publikom,“ tešil sa rodák z Eglinu na Floride.

Clásica San Sebastian 2021 (video):

Clásica San Sebastian 2021 – výsledky:

01Neilson PowlessEF Education-NIPPO5:34:31
02Matej MohoricBahrain Victorious+ 00
03Mikkel HonoreDeceuninck-Quick Step+ 00
04Lorenzo RotaIntermarché-Wanty-Gobert+ 30
05Alessandro CoviUAE Team Emirates+ 1:04
06Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 1:04
07Odd Christian EikingIntermarché-Wanty-Gobert+ 1:04
08Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 1:04
09Gianni MosconINEOS Grenadiers+ 1:04
10Bauke MollemaTrek-Segafredo+ 1:04

Ako prebehla Clásica San Sebastian 2021?

Donostia San Sebastian Klasikoa 2021

Iba dve klasiky počas roka majú vrchársky charakter – Klasikoa v lete a Okolo Lombardie v jeseni. Baskická chuťovka mala tento rok 223,5 km a obsahovala šesť kategorizovaných stúpaní. Nastúpalo sa viac ako 4000 výškových metrov.

V strede sa prešlo cez známe stúpanie Jaizkibel (7,9 km – 5,6%), ktoré ale posledné roky hrá menšiu úlohu. Po ňom ihneď nasledoval strmší Erlaitz (3,8 km – 10,6%) v záverečných 40 km. Nasledovala dlhá rovina až do mesta Donostia (španielsky „San Sebastian“) na pobreží Biskajského zálivu.

Finále bolo tvorené strmým a krátkym stúpaním Murgil-Tontorra (2,1 km – 10,1%) s maximami 19% počas celých 100 metrov. Nasledoval rýchly, ale nie veľmi technický zjazd.

Profil – Clásica San Sebastian 2021:

Clásica San Sebastian 2021 profil

Dážď a veľký únik

Na severe Španielska pršalo počas celého dňa a teplota sa držala po 15 ºC.

13 jazdcov sa oddelilo od pelotónu po vyše 40 km pretekania, keďže zo začiatku sa neustále nastupovalo. V úniku dňa boli:

James Knox (Deceuninck-Quick Step), Mikaël Chérel (AG2R-Citroën), Valerio Conti (UAE), Aleksandr Rjabušenko (UAE), Johan Jacobs (Movistar), José Rojas (Movistar), Jérémy Cabot (Team Total Energies), Stephen Williams (Bahrain-Victorious), Jon Barrenetxea (Caja Rural), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), Romain Hardy (Arkéa-Samsic), Xandres Vervloesem (Lotto Soudal), Oscar Cabedo (Burgos-BH) a Javier Romo (Astana).

Náskok štyri minúty a pokojná kontrola

V pelotóne pracovali tímy Jumbo-Visma, favorizovaný Quick-Step mal vpredu Knoxa, takže mohol šetriť sily. 100 km pred cieľom bol náskok štyri minúty a okrem Trek-Segafredo prišiel na špicu predsa aj Deceuninck – Quick-Step.

Javier Romo ako posledný odolával

70 km pred cieľom sa začalo stúpať na Jaizkibel. Na ňom sa začal únik rozpadať, na čele sa osamostatnil Javier Romo z Astany. Španiel mal náskok jednej minúty na organizovaný pelotón.

Bývalý triatlonista Romo mieril aj na predposledné stúpanie dňa, ale vedel, že bude dostihnutý. Pohltený bol na nasledujúcom stúpaní Erlaitz 45 km na pásku.

Trojica z Bory na zemi

V posledných 50 km sa udial nebezpečný incident, kde boli zapletené aj dve motorky. V zákrute na klesaní spadli lídri tímu BORA – hansgrohe Wilco Kelderman, Givoanni Aleotti a Matteo Fabbro.

Simon Carr na čele útočia

Na stúpaní Erlaitz 45 km pred cieľom zdvihli tempo tímy UAE Emirates a Bahrain-Victorious. Dva kilometre pred vrcholom prišiel útok, ktorý pohltil vysileného Roma. Zaútočili Mikel Landa (TBV) a Simon Carr (:efn:). Druhý menovaný Brit sa neskôr osamostatnil.

Na klesaní mal Carr náskok jednej minúty na pelotón. Pre 22-ročného Carra išlo o prvý veľký útok na World Tour úrovni, domáci Bask Landa sa ukázal prvýkrát od svojho pádu na Giro d’Italia v máji. Pelotón sa na klzkej vozovke natiahol, vpredu sa držala väčšina favoritov a dostihli Landu.

Pätica na špici

Zjazd najlepšie zvládli Matej Mohorič (TBV), Neilson Powless (:efn:), Mikkel Honoré (:dqt:) a Lorenzo Rota (:iwg:). Dostali sa pred pelotón a 23 km pred cieľom dostihli Simona Carra. Neskôr mala pätica náskok 30 sekúnd. Vtedy ostávalo 17 kilometrov do konca.

Hlavná skupina obsahovala už len približne 30 jazdcov, viedli ho tímy Trek-Segafredo pre Mollemu a UAE pre Diega Ulissiho. Veľká spolupráca však nepanovala. Quick-Step mal vpredu Honorého a tak mohol hrať na dve karty.

Honoré. Mohorič, Rota a Neilson Powless spolu

Carr oddane pomáhal Powlessovi a aj vďaka jeho tempu náskok vzrástol až rozhodujúcich na 70 sekúnd. Vstupovalo sa na Murgil-Tontorra 11 km pred cieľom.

Ako prvý odpadol zo skupiny Carr, o niekoľko sekúnd zaútočil jeho kolega Powless. Američana na konci kopca dostihli Mohorič a Honoré. Na klesaní sa to podarilo Talianovi Rotovi.

Rota a Honoré spadli

Na pravotočivej zákrute 5 km pred cieľom nedobrzdil Honoré a narazil do plota pri ceste. Rota sa o neho zachytil a dvojica sa musel vracať v najmenej vhodnú chvíľu. Mohorič sa vtedy snažil o zrýchlenie na klesaní, ale urobil technickú chybu. Slovinec nespadol, ale pykali dvaja účastníci úniku.

Neilson Powless vyhral Clásica San Sebastian 2021

Na rovine pred Donostiou najprv útočil Powless, ale Mohorič sa na neho zavesil. Po silnej sólo jazde sa do hry dostal aj Honoré a táto trojica si to rozdala o víťazstvo.

Favoriti zaspali

Medzitým sa o nástup snažil Giulio Ciccone (:tfr:), ktorý už dlhšiu dobu pracoval. Avšak, jeho cesta sa skončila kilometer pod vrcholom. Vo výsledku sa nikto z hlavnej skupiny nedokázal oddeliť.

Nakoniec hlavný pelotón ostal nečinný a pokope, finišoval približne minútu za víťazom. Deceuninck – Quick-Step mal pravdepodobne prehodnotiť svoje kroky a kontrolovať skupinu, nespoliehať sa len na oportunistický ťah od Honorého, ktorý navyše spadol.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár