Clásica San Sebastian 2022 Preview: After Party po Tour de France

Clásica San Sebastian 2022

zdroj: https://twitter.com/dklasikoa/status/1

Po fantastickej Tour de France sa pelotón presúva do hornatého Baskicka. Ďalšou zastávkou v kalendári UCI je totiž 42. ročník jednodňovky Clásica San Sebastian 2022, ktorá každoročne uzatvára prostrednú časť cyklistickej sezóny. Charakteristickými črtami sú prudké baskické kopce, ktoré preveria pripravenosť každého pretekára.

Clásica San Sebastian – história

Prvý ročník sa konal až v roku 1981. Od toho času sa cyklisti s touto klasikou popasovali presne 41-krát a až trinásťkrát sa radovali domáci Španieli. Navyše práve Španiel Marino Lejarreta je na tejto jednorazovke cyklistom s najväčším počtom triumfov (tri víťazstvá). V posledných rokoch sa však počet víťazných krajín rozšíril. V roku 2020 sa preteky nekonali kvôli pandémii.

Clásica San Sebastian – víťazi (posledných 10 rokov)

Clásica San Sebastian 2022 – parametre

  • dátum: 30. júla (sobota)
  • typ: klasika
  • krajina: Baskicko (Španielsko)
  • dĺžka: 223 km
  • počet stúpaní: 10 (z toho 6 klasifikovaných)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • TV prenos: Eurosport

Clásica San Sebastian 2022 – trasa

Mapa:

https://www.procyclingstats.com/race/san-sebastian/2022/result/today/profiles

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/san-sebastian/2022/result/today/profiles

Ako bolo zmienené, ide o klasiku v autonómnom regióne Španielska, ktorá ak by bola bez kopcov, nebola by to pravá baskická cyklistika. Na cyklistov preto v priebehu 223 kilometroch čaká 6 výrazných klasifikovaných stúpaní. Medzi nimi sa však nájdu aj malé, no zato strmé „brdky“, ktoré pridajú zopár metrov na celkovom prevýšení.

Predpokladá sa, že preteky sa môžu rozhodnúť na predposlednom stúpaní Erlaitz. Ide o tvrdé stúpanie prvej kategórie (3,9 km; 10,6%). Na zahodenie však nie je ani záverečné stúpanie Murgil – Tontorra, ktoré sa azda najviac svojimi parametrami podobá stúpaniam z ardenských klasík. Meria 2 kilometre a priemerný sklon je presne 10%. Rozhodne tento kopec prináša poslednú šancu ukradnúť víťazstvo svojim rivalom.

Clásica San Sebastian 2022 – favoriti

„Stará známa partia zo Starej dámy.“ Aj takto by sa dala ocharakterizovať štartová listina z nedávno skončenej francúzskej grandtour. O víťazstvo na severe Španielska zabojujú esá aktuálnej svetovej cyklistiky ako Tadej Pogačar (UAD), ktorý si bude chcieť napraviť chuť po stále fenomenálnom druhom mieste a stále silný Geraint Thomas (:ins:). Ďalej Wout van Aert (:tjb:) pri svojej terajšej výkonnosti rozhodne môže pomýšľať na ten najvyšší stupienok.

Image
Tadej Pogačar v bielom drese na tour de France 2022 https://twitter.com/LesoirSports/status/1551862153774333953/photo/1

Veľkým konkurentom im bude oddýchnutý Remco Evenepoel (:dqt:), ktorý práve na týchto pretekoch pred 3 rokmi zahviezdil a získal svoje prvé veľké profesionálne víťazstvo. Opomenúť taktiež nesmieme ani celú súpisku tímu Bora – hansgrohe, ktorá na Pyrenejský polostrov prináša horskú ofenzívu v zložení: Jai Hindley, Emanuel Buchmann, Wilco Kelderman, Patrick Konrad, Felix Grossschartner

Image
Jai Hindley v Maglia Rosa ako víťaz gira 2022 https://twitter.com/debrablosser/status/1551694923430182913/photo/1
Plánom B pre tím Spojených arabských emirátov bude Joao Almeida. Tím Bahrain – Victorious sa bude spoliehať na duo Matej Mohorič a Mikel Landa.
Na 42. ročník baskických pretekov zavítajú aj dve legendy, ktoré zažívajú svoju poslednú sezónu v profi pelotóne. Reč je o Vincenzovi Nibalim (AST) a domácom Alejandrovi Valverdem (MOV), ktorý sa na starej dáme nepredstavil.
Kartami môžu zamiešať aj Francúzi ako Romain Bardet (DSM), David Gaudu (FDJ), ktorého 4. miesto z Tour je veľkým prísľubom do budúcna, či Benoît Cosnefroy (ACT), ktorý zas na ardénskych klasikách ukázal svoju nezdolnosť.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár