Clásica San Sebastian preview: Klasikársky únik uprostred leta

zdroj: Foto: facebook.com/UnionCyclisteInternationale

Letné mesiace sa nesú v znamení klasikárskych suchôt. Clásica San Sebastian preto pôsobí ako oáza pre fanúšikov jednodňových klasikárskych pretekov. V kalendári tesne po Tour de France sa teší aj záujmu jazdcov, ktorí chcú zúžitkovať stúpajúcu formu po „Starej dáme“. V ostatnom roku si leto v Biskajskom zálive spríjemnil Michal Kwiatkowski (:sky:), ktorý si počas Tour odpracoval svoje pre tím Sky. „Kwiato“ ale tentoraz uprednostnil domáce preteky Okolo Poľska.

Okružná jazda baskickým regiónom ponúkne priestor na útočnú cyklistiku. Na programe je 229 kilometrov, 8 kategorizovaných stúpaní, z nich najznámejší Jaizkibel (1. kat., 7,6 km, 5,6 %) absolvujú jazdci dvakrát. Práve jeho druhý prejazd by mohol vytvoriť rozhodujúcu selekciu dňa. Z vrcholu to ale bude do cieľa stále pomerne ďaleko. V ostatných 50 kilometroch sa postavia jazdcom do cesty ešte stúpania Arkale (3. kat., 3,2 km, 5,5 %) a najmä strmá stena Murgil Tontorra (2. kat., 1,8 km, 11,3 %).

Foto: facebook.com/UnionCyclisteInternationale

Favoriti

Pri prvom pohľade na štartovú listinu udrú do očí tri mená – Alejandro Valverde (MOV), Julian Alaphilippe (:qst:) a Tony Gallopin (:alm:).

Štart Valverdeho vzbudzuje snáď už automaticky hrozbu ataku na víťazstvo. V San Sebastiane to bude už jeho 12. účasť a dvakrát sa radoval aj z víťazstva. Počas Tour ho nebolo vidieť natoľko, ako by sa možno očakávalo, ale s ohlásením jeho účasti na Vuelte, dáva šetrenie síl zmysel. Rozbalí to už v San Sebastiane?

Čerstvo bodkovaný muž z Tour Julian Alaphilippe nie je v San Sebastiane stálicou. Na baskickej klasike sa predstavil zatiaľ iba dvakrát, z čoho vyťažil jedno ôsme miesto. V aktuálnej forme však rozhodne stojí za pozornosť. Keďže najbližšie má naplánovaný až etapák Okolo Slovenska, môže ísť v Baskicku na doraz.

Tony Gallopin sa v ostatných rokoch stal špecialistom na Donostiako Klasikoa, ako znie originálny názov sobotňajšej klasiky. Znalosť prostredia hrá Francúzovi jednoznačne do kariet. Otázne je, či je už stopercentne v poriadku po odstúpení z Tour v 12. etape.

S jednotkou na chrbte vyštartuje mladík Egan Bernal (:sky:), ktorý okúzlil na Tour. Fanúšikov kolumbijskej cyklistiky poteší aj účasť Rigoberta Urana (:efd:) a Miguela Angela Lopeza (AST).

Domáca pôda je extra motiváciou pre bratov Iona a Gorku Izagirreovcov (:bmt:), Mikela Landu (MOV) alebo Mikela Nieveho (:mts:).

V nabitom štartovom poli svietia aj Primož Roglič (:lot:), Bauke Mollema (:tfr:), Daniel Martin (:uae:), Ilnur Zakarin (:kat:), Bob Jungels (:qst:), Tim Wellens (:lts:), Greg Van Avermaet (:bmc:) alebo Michael Matthews (:sun:).

Tím Bora – hansgrohe sa bude spoliehať na služby Juraja Sagana (BOH).

Trasa

Profil

Zdroj: www.klasikoa.eus

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár