Clàssica Comunitat Valenciana 2022: Giovani Lonardi víťazstvom otvoril európsku sezónu

Giovani Lonardi

zdroj: https://twitter.com/1969_cv/status/1485246718090354688/photo/1

Cestný cyklistický kolotoč sa na starom kontinente roztočil 23. januára, presnejšie v okolí mesta Valencia v Španielsku. Cyklistov z prokontinentálnych a kontinentálnych tímov čakala Clàssica Comunitat Valenciana 2022 o dĺžke 175 kilometrov s dvomi stúpaniami. Tie aj napriek tomu, že boli situované ešte v prvej polovici pretekov, výrazne prehovorili do vývoja pretekov. Celodenný únik takmer po celý deň hral prvé husle. Na šprintérsky záver mu to však nevyšlo. Z víťazstva sa tešil napokon Giovani Lonardi (EOLO-Kometa). Druhý skončil Amaury Capiot (Arka – Samsic). Bzronzovú priečku si odnáša Christopher Lawless (TotalEnergies).  

Ako prebiehala Clàssica Comunitat Valenciana 2022?

Profil:

Image
https://twitter.com/1969_cv/status/1485190579025854464/photo/1

Úvodné kilometre

Image
tím TotalEnergies pred štartom https://twitter.com/1969_cv/status/1485208893005385730/photo/

Pelotón sa začal deliť už na prvom stúpaní Coll de Rates (2. kategória), kde sa z hlavného balíka oddelilo presne 13 cyklistov. Tí si postupne vybudovali stabilný náskok. Z víťazstva na vrchárskej prémii sa tešil Sandy Dujardin (TotalEnergies).

V hlavnej úlohe únik

Postupne ako kilometre do cieľa ubiehali sa na samotnom čele vytvorila deväťčlenná skupinka pretekárov, v ktorej sme mohli pozorovať viaceré tímové dvojice. Chýbal však španielsky prokontinentálny tím Caja Rural, ktorý tak začal diktovať tempo v pelotóne. To však nezabránilo tomu, aby sa šprintérska prémia stala korisťou zahraničného jazdca. Konkrétne opäť išlo o Francúza Sandyho Dujardina.

Na začiatku druhého stúpania Alto de Barx mal únik necelé tri minúty k dobru na hlavný balík. Čo sa týka samotného stúpania, išlo o kopec tretej kategórie, s ktorým si opäť poľahky poradil Sandy Dujardin. Spolujazdec Petra Sagana tak zozbieral počas pretekov všetko, čo sa len dalo.

Záverečná trojka

35 kilometrov pred cieľom došlo k redukcii čelnej deväťčlennej skupinky cyklistov na troch najsilnejších. Trio bolo v zložení Sandy Dujardin (TotalEnergies) Roger Adria (Equipo Kern Pharma) a Alessandro Verre (Erkea – Samsic). 30 kilometrov do cieľa mali náskok viac ako jednej minúty na rozbehnutý pelotón. O víťazovi ani zďaleka nebolo rozhodnuté.

15 kilometrov pred cieľom sa však náskok čelného tria stenčil len na 30 sekúnd. Bolo viac než jasné, že víťaz zíde z pelotónu, ktorý dnešný deň perfektne zrežíroval.

Cieľový šprint

Trojčlenný únik bol pohltený 9 kilometrov pred cieľom, a teda nič nebránilo ozajstnému hromadnému šprintu. V záverečnom kilometri sa však na zemi ocitol jeden jazdec tímu TotalEnergies, ktorý do tej chvíli jazdil kompaktne podobne ako tím Arkea-Samsic. Napokon však si tieto tímy podelili druhé a tretie miesto. Víťazom sa stal Giovani Lonardi (EOLO-Kometa).

Clàssica Comunitat Valenciana 2022: výsledky

01 Giovanni LonardiEOLO-Kometa Cycling Team4:23:11
02 Amaury CapiotTeam Arkéa-Samsic+ 00
03 Christopher LawlessTotalEnergies+ 00

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár