Čo jesť pred, počas a po jazde na bicykli?

zdroj: Pixabay

Ako sa stravovať pri cyklistike? Poradíme, čo jesť pred, počas a po jazde

Trávite na bicykli čoraz dlhšie hodiny? Potom ste sa už určite pristihli pri myšlienke, ako optimalizovať svoj jedálniček, aby ste mali dostatok energie a nedobehla vás predčasná únava. Veď čo z toho, ak absolvujete náročné stúpanie, aby ste si zjazd “užijete” s hmlou pred očami. Takže cyklisti – čo jesť pred, počas a po jazde? A naopak – čomu sa radšej vyhnúť?

Sacharidy sú kráľom pred jazdou

Či ste sa bicyklovaniu začali venovať len v minulej sezóne, alebo už máte odjazdené veľké cyklistické výzvy, potrebujete mať dostatok energie na rýchle sa prispôsobenie často sa meniacim podmienkam. Stúpanie, klesanie, odpor vetra, horúčava, dusno – všetky externé podmienky si vyžadujú palivo, ktoré udrží vaše telo a myseľ v nastavenom výkone.

Ak sa chystáte iba na kratší výjazd, s trvaním do 60 minút, siahnite po jednoduchých sacharidoch, ktoré vás nabudia a získate okamžitú energiu. Dobrou voľbou je napríklad banán, sušené ovocie alebo energetická tyčinka. Dostatočnú energiu získate aj z palaciniek alebo waflí. Určite sa však neprejedajte, aby vás počas jazdy neobťažoval pocit plného žalúdka.

Pred dlhším výjazdom si doprajte jedlo, ktoré obsahuje komplexné sacharidy, zdravý tuk aj bielkoviny. Komplexné sacharidy zabezpečia pozvoľné uvoľňovanie energie, bez rizika náhleho vyčerpania. Medzi cyklistami je obľúbená celozrnná žemľa s kvalitnou šunkou a plátkom syra či varené zemiaky s kuracím mäsom a špenátom. Ak idete na výjazd od rána, doprajte si ovsené vločky s arašidovým maslom alebo orieškami.

Zdroj: Pixabay

Počas jazdy nezabúdajte na kvalitný zdroj tekutín

Cyklistika má rozmanité podoby a od toho sa odvíjajú aj nároky na výbavu. Je pomerne jednoduché prihodiť do batohu energetické tyčinky, ktoré môžete zjesť, ak cítite, že výkon klesá na minimum. Určite však nezabúdajte na dostatočný pitný režim, dokonca aj vtedy, ak idete iba na krátky výjazd na hrádzu pri rieku.

Pri bicyklovaní sa telo cyklistu potí a spolu s potom stráca organizmus dôležité elektrolyty. Pre správne fungovanie potrebujete horčík, sodík, vápnik, či draslík. Bez nich sa dostavia svalové kŕče, brnenie končatín, únava či celková slabosť a organizmus začne značne trpieť dehydratáciou. V základe sa na ich dopĺňanie hodia slovenské minerálne vody, pri vyšších nárokoch už zamerajte na vhodné elektrolyty v prášku a špeciálne športové nápoje, ktoré zabránia vás pot vyradil “z hry”. V prípade núdze sa zastavte v najbližšom bufete na slané tyčinky, zemiakové lupienky alebo solené oriešky a minerálku.

Zdroj: Pixabay

Riešenie na svalovicu po jazde

Ešte máte nohy? Aj napriek tomu, že cítite únavu, nezabudnite na výdatné jedlo, ideálne 60 – 90 minút po jazde. Vaše svaly potrebujú čo najrýchlejšie zregenerovať, preto sa zamerajte na kvalitné bielkoviny, ktoré podporia syntézu svalových bielkovín. Vhodnými potravinami sú kuracie mäso, vajcia, tuniak, losos, krevety, tvaroh.

To najväčšou výzvou je však nájsť vôbec energiu na prípravu plnohodnotného jedla. S tým vám môže pomôcť napríklad tento tip – desiatky receptov na prípravu kuracích pŕs, s ktorými nestrávite v kuchyni veľa času. Nemusíte sa báť ani sacharidovej prílohy, ktorá doplní stratenú energiu. Tentokrát však voľte zdravšie zdroje, napríklad pohánku, bulgur, kuskus či batáty.

Zdroj: Pixabay

3 užitočné tipy na záver

  • Najedzte sa aspoň 1,5 hodinu pred vysadnutím na bicykel. Nekonzumujte mastné ani vyprážané jedlá.
  • Vo všeobecnosti sa odporúča neexperimentovať pred jazdou s novými kombináciami, ktoré by sa mohli postarať o neželanú vzburu v trávení.
  • Nie je vhodné jazdiť na bicykli s prázdnym žalúdkom a bez vody dlhšie ako 30 minút. Riskujete náhly pokles energie a bolestivé kŕče. Nenechajte si vziať radosť z jazdy!
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár