Cobo dopoval. Froome tak asi vyhral Vueltu 2011

zdroj: twitter.com/CanadianCycling

Chris Froome (:ins:) sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane víťazom pretekov Vuelta a España z roku 2011. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) potvrdila, že pôvodný víťaz Juan José Cobo je vinný z porušenie anti-dopingových pravidiel. Španiel už ukončil kariéru, vtedy jazdil za tím Geox-TMC Transformers.

38-ročný cyklista bol obvinený na základe toho, že v rokoch 2009 až 2011 mu boli v biologickom pase zistené nezrovnalosti. Proti tomu je stále možné sa odvolať do 30 dní. Víťaz Vuelty sa tak definitívne určí po rozhodnutí športového arbitrážneho súdu.

Chris Froome je momentálne v intenzívnej starostlivosti v Saint-Étienne po ťažkom páde. Ten sa stal na tréningovej jazde pred etapou Critérium du Dauphiné. Brit vynechá Tour de France a aj zvyšok sezóny.

Vuelta 2011

Froome vtedy ešte nevyhral žiadnu Grand Tour, na pretekoch bol spolulídrom s Bradleym Wigginsom, ktorý skončil tretí. Rozdiel medzi prvým a druhým miestom bol iba 13-sekundový.

V desiatej etape sa Froome prezliekol do červeného dresu, no po tejto časovke stratil v kopcovitej etape. Do posledného veľkého dňa preteky viedol Wiggins. Na legendárnom stúpaní Alto de l’Angliru sa však prekvapivým víťazom stal Juan José Cobo. Froome limitoval svoje straty iba na 13 sekúnd. Wiggins stratil ďalších 83 sekúnd. Ten by tak nebol prvým britským víťazom Grand Tour, stal by sa ním Froome. Wiggins vyhral prvú a jedinú Tour de France až o rok neskôr.

Štvrté miesto sa ušlo pre Baukeho Mollemu (:tfr:). V jeho prípade by išlo o jediné umiestenie v prvej trojke na akejkoľvek Grand Tour. Froome by po štyroch Tour de France, jednom Gire a jednej Vuelte prirátal ešte jeden červený dres.

Cobo

Španielske noviny MARCA hovoria, že Cobo vedel o nezrovnalostiach už počas Vuelty. Periodikum ďalej tvrdí, že na krvných vzorkách z pretekov, ktoré sa uskladňujú 10 rokov, bola nedávno vykonaná nová metóda testov. Tá údajne potvrdila obsah zakázaných látok v krvi, pravdepodobne EPO.

Po prekvapivom a zjavne nezaslúženom víťazstve Cobo už nikdy nič nevyhral. Jeho predošlým veľkým triumfom bol zásah na Okolo Baskicka 2007. Neskôr mu bolo udelené víťazstvo v etape na Tour de France 2008, keď víťaz Leonardo Piepoli bol diskvalifikovaný kvôli dopingu. Išlo však o jeho tímového kolegu zo stajne Scott – American Beef. Ten bol následne skloňovaný s viacerými škandálmi Piepoliho a Riccarda Riccoa.

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár