Critérium du Dauphiné: Roglič v 2. etape nekompromisný

Primož Roglič (:tjb:) zvíťazil v 2. etape Critérium du Dauphiné 2020. Na Col de Porte nasadil v poslednom kilometri nechytateľný útok po skvelej práci jeho tímu. Slovinec sa dostal do vedenia v celkovej klasifikácii. Druhý skončil Thibaut Pinot (FDJ), tretí Emanuel Buchmann (BOH).

Druhá etapa Critérium du Dauphiné 2020 mala 135 kilometrov. Finále sa odohralo na Col de Porte (17,5 km o sklone 6,2%).

Profil 2. etapy Critérium du Dauphiné 2020:

2. etapa Critérium du Dauphiné 2020
2. etapa Critérium du Dauphiné 2020 | zdroj: criterium-du-dauphine.fr

Armirail (FDJ), Asgreen (:dqt:), Sütterlin (:sun:), O’Connor (:ntt:), Cousin, Soupe (Total Direct Energie),  Michael Schär (:ccc:) a Doubey (Circus-Wanty Gobert) vytvorili únik dňa. Proti bol ale tím Jumbo-Visma a a od skorých kilometrov viedol balík Tony Martin (:tjb:). Holandský tím držal s Woutom van Aertom (:tjb:) žltý dres po jeho včerajšom víťazstve v prvej etape. Belgičan vedel, že v prvej čisto vrchárskej etape pretekov svoje vedenie neobháji. Na prvom kopci prvej kategórie Côte Maillet sám ťahal pelotón.

Veľký pád sa udial 24 km pred koncom. Kolumbijský majster Sergio Higuita (:efd:) stratil v klesaní kontrolu nad bicyklom a zobral so sebou napríklad aj Dana Martina (:isn:) alebo Pierra Latoura (:alm:).

Pod Col de Porte ostal posledný z úniku Armirail, ktorý odolal do méty 8 km do cieľa. To ale v hlavnej skupine panovalo vysoké tempo, z grupy odpadol aj Van Aert.

Finálne stúpanie Col de Porte

12 km pred koncom začal naplno pracovať pripravený vlak Team INEOS. Skupinu približne 30 jazdcov kontrolovali vysoko kvalitní vrchárski domestici, postupne Castroviejo (:ins:), Kwiatkowski (:ins:), Thomas (:ins:) a Sivakov (:ins:). Vo vlaku bol aj Chris Froome (:ins:), ten ale na tvrdé tempo svojich kolegov nestačil. Jeho neschopnosť udržať kontakt s lídrami vzbudzuje mnohé otázky ohľadom jeho možnej účasti na Tour de France.

Z čela odpadli aj takí vrchári ako Julian Alaphilippe (:dqt:), Tadej Pogačar (:uae:), Adam Yates (:mts:), Romain Bardet (:alm:) či Alejandro Valverde (MOV) a Enric Mas (MOV). Preteky na záver viedla iba približne desaťčlenná skupina. INEOS vyhádzal všetkých svojich domestikov a Egan Bernal (:ins:) ostal v závere bez pomoci.

Risk britskej zostavy využil jej najväčší protivník, Jumbo-Visma. Síce spolulídri Tom Dumoulin (:tjb:) alebo Steven Kruijswijk (:tjb:) vypadli z čela v posledných troch kilometroch, ale ich hlavný muž Primož Roglič (:tjb:) dostal výbornú pomoc od Seppa Kussa (:tjb:). Ten natiahol skupinu veľmi rýchlym tempom. To zmarilo pokusy o útoky od Emanuela Buchmanna (BOH) či Naira Quintanu (Arkéa-Samsic).

Šesto metrov pred cieľom zacítil svoju príležitosť Roglič a zrýchlil. Ostatní jazdci boli po viacerých útokoch unavení. Slovinec si hneď vytvoril náskok a svoj nástup dotiahol až víťazne do cieľa. Vyhral  2. etapu Critérium du Dauphiné 2020 a dostal sa na čelo celkového poradia.

Druhý skončila s mankom 12 sekúnd v celkovom poradí domáca francúzska nádej Thibaut Pinot (FDJ). Emanuel Buchmann (BOH) má v GC stratu 14 sekúnd. Egan Bernal dnes nevyzeral najlepšie a sotva sa udržal vo svojej skupine v cieli. Kolumbijský obhajca Tour po včerajšej bonifikácii sedí na štvrtej celovej priečke, 16 sekúnd za Rogličom.

Posledný kilometer:

Výsledky 2. etapy Critérium du Dauphiné 2020:

1.Primoz Roglic (Slo):tjb:3:39:40
2.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:08
3. Emanuel Buchmann (Ger)BOH
4.Guillaume Martin (Fra)COF
5.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic0:00:10
6.Miguel Angel Lopez (Col)AST
7.Daniel Martinez (Col):efd:
8.Mikel Landa Meana (Spa):bmt:
9.Richie Porte (Aus):tfr:
10.Egan Bernal (Col):ins:

Celkové poradie:

1.Primoz Roglic (Slo):tjb:9:07:12
2. Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:12
3.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:14
4. Egan Bernal (Col):ins:0:00:16
5.Guillaume Martin (Fra):cog:0:00:18
6.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic0:00:20
7.Richie Porte (Aus):tfr:
8.Mikel Landa Meana (Spa):bmt:
9. Miguel Angel Lopez (Col)AST
10. Daniel Martinez (Col):efd:

 

Zdroj: criterium-du-dauphine.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár