Critérium du Dauphiné 2021 Preview: príprava na Tour vrcholí

Critérium du Dauphiné 2021

zdroj: https://twitter.com/dauphine/status/1392109738599485441/photo/4

V nedeľu 30. mája, v deň, kedy víťaz Giro d´Italia 2021 obdrží nekonečnú trofej, prevezmú cyklistickú štafetu etapové preteky Critérium du Dauphiné 2021. Toto 8-dňové cyklistické podujatie sa každoročne považuje za prípravu na Tour de France. Veď nie nadarmo sa vraví, kto vyhrá kritérium, vyhrá v tom istom roku aj Tour. (Jazdcom ako Bradley Wiggins, Chris Froome (:isn:) a Geraint Thomas (:ins:) sa to podarilo.) Inak tomu možno nebude ani na 73. ročníku, ktorý cyklistov opäť privíta v regióne Rhône-Alpes na juhu Francúzska. Budú si tak môcť vyskúšať niektoré zo stúpaní, ktoré sú zaradené aj do itinerára nadchádzajúceho ročníka starej dámy.

História

Prvý ročník pretekov sa konal už v roku 1947 pod zámienkou zvýšenia predaja lokálnych novín – Le Dauphiné libéré. Toto periodikum potom dlhé roky organizovalo dané preteky. Konkrétne až do roku 2021, kedy taktovku nad pretekmi prevzala spoločnosť ASO.

Medzi najzvučnejšie mená, ktoré sú zapísané v listine víťazov, patria okrem vyššie uvedených velikánov aj pretekári ako „jazvec“ Bernard Hinault, Jasques Anquetil či obávaný „kanibal“ Eddy Merckx.

Víťazi (posledných 10 rokov)

  • 2020: MARTÍNEZ Daniel Felipe
  • 2019: FUGLSANG Jakob
  • 2018: THOMAS Geraint
  • 2017: FUGLSANG Jakob
  • 2016: FROOME Chris
  • 2015: FROOME Chris
  • 2014: TALANSKY Andrew
  • 2013: FROOME Chris
  • 2012: WIGGINS Bradley
  • 2011: WIGGINS Bradley

Základné informácie Critérium du Dauphiné 2021

  • začiatok: 30. mája
  • koniec: 6. júna
  • počet etáp: 8 (2 rovinaté, 2 kopcovité, 3 horské, 1 časovka jednotlivcov)
  • ročník: 73.
  • kategória: Men Elite
  • UCI Tour: UCI Eorld Tour
  • TV prenos: Eurosport 1

Trasa Critérium du Dauphiné 2021

1. etapa

1. etapa Critérium du Dauphine
1. etapa Critérium du Dauphine 2021. A.S.O.

V prvej etape na cyklistov čaká zvlnený terén, o ktorý sa postarajú dve stúpania v záverečnom okruhu. Stúpania nie sú náročne, no rozhodne vyselektujú čistokrvných šprintérov z pelotónu, ktorí by tak nemali bojovať o etapový vavrín. Finišovať sa bude v 14 000 mestečku Issoire.

2. etapa

2. etapa Critérium du Dauphine
2. etapa Critérium du Dauphine 2021. A.S.O.

S druhou etapou prídu väčšie a najmä dlhšie kopce. Rozhodujúcim stúpaním však bude až kopec zvaný Côte de la Forét de Pourcheresse, ktorý meria 7 kilometrov. Priemerný sklon je niečo málo cez 6%. Z jeho vrcholu to budú mať cyklisti do cieľa iba 7 kilometrov, čo tvorí ideálnu príležitosť pretekárom zaútočiť a pokúsiť sa vyhrať. Etapa taktiež premieša celkovým poradím. To sa však v úvodnej časti pretekov ešte nerozhodne.

3. etapa

3. etapa Critérium du Dauphine
3. etapa Critérium du Dauphine 2021. A.S.O.

V tretej etapy si na svoje prídu šprintéri, ktorí budú musieť zvládnuť iba dve horské prémie. Nie sú však náročné a najmä sú ďaleko od cieľa.

4. etapa

4. etapa Critérium du Dauphine
4. etapa Critérium du Dauphine 2021. A.S.O.

Časovka jednotlivcov, etapa pravdy, je na programe vo 4. závodný deň. Bude merať 16 kilometrov a cyklisti sa počas nej budú musieť popasovať so zvlneným terénom a najmä stúpaním, vďaka ktorému naberú o dvesto metrov vyššiu nadmorskú výšku. Do cieľa taktiež budú stúpať. Preto o víťazovi etapy nerozhodnú len dobré nohy, ale taktiež premyslenosť a schopnosť anticipovať budúcnosť.

5. etapa

5. etapa Critérium du Dauphine
5. etapa Critérium du Dauphine 2021. A.S.O.

Piate dejstvo má prívlastok rovinaté, i keď profil tomu veľmi nenasvedčuje. Rozhodujúcou pasážou bude stúpanie na prémiu druhej kategórie 12 kilometrov pred cieľovou páskou. Stúpanie má iba 1,3 kilometra ale sklon vozovky v priemere dosahuje vražedných 12 percent. Ide teda o ďalšiu príležitosť zaútočiť, respektíve zmeniť niečo v celkovej klasifikácii.

6. etapa

6. etapa Critérium du Dauphine
6. etapa Critérium du Dauphine 2021. A.S.O.

Prvá z troch horských etáp je na programe 4. júna. Cyklisti v nej budú musieť zdolať štyri horské prémie, ktoré však ležia takpovediac na troch kopcoch. Týmto krokom chcú organizátori zatraktívniť súťaž o bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára. V etape sa taktiež môže lámať chlieb celkovej klasifikácie, no o jej definitívnom rozhodnutí ešte nemôžeme rozprávať. Prídu totiž ťažšie horské skúšky.

7. etapa

7. etapa Critérium du Dauphine
7. etapa Critérium du Dauphine 2021. A.S.O.

Ťažká horská etapa s prívlastkom kráľovská čaká na cyklistov aj v sobotu 5. júna. Vyznačuje sa najmä dvoma stúpaniami najvyššej kategórie. Prvé z nich (Col du Pré) je neodmysliteľnou súčasťou pretekov už od samotného vzniku, a preto nesmie v itinerári chýbať ani tento rok. Cieľovým stúpaním však bude La Plagne. Meria dlhých 17 kilometrov. Sklon je však pravidelný v priemere 7,5%. Záverečný kilometre je dokonca o trochu jednoduchší.

8. etapa

8. etapa Critérium du Dauphine
8. etapa Critérium du Dauphine 2021. A.S.O.

Záverečný článok pretekov na juhu Francúzska tiež nebude jednoduchý, a teda môže ešte prehovoriť do celkového poradia. Cyklisti zvedú súboje až na 6 stúpaniach, ktoré ležia len na 147-kilometrov dlhej trati. Najťažším stúpaním bude Col de Joux Plane, ktoré meria 11 kilometrov. Priemerný sklon je taktiež skôr averzívne pôsobiaci, dosahuje hodnotu až 8,5%. Po jeho zdolaní si na cyklistov bude zuby brúsiť cieľové stúpanie, ktoré však nebude hodnotené.

Favoriri Critérium du Dauphiné 2021

Favoriti na zisk žltého dresu

Najväčším favoritom na zisk žltého dresu je Geraint Thomas (:ins:). Brit Critérium vyhral v roku 2018 a potom o pár týždňov sa tešil zo zisku cennejšieho maillot jaune zo Tour de France. Odvtedy síce víťazstva do jeho palmarés nepribúdali tak, ako by sa očakávalo, no netreba zabúdať, že Thomas pred pár týždňami vyhral preteky Okolo Romandie. Preto teda môžeme očakávať vysoký štandard od tohto rodáka z Walesu. Na pretekoch bude jazdiť spoločne s Richeim Portom a Tao Gaogheganom Hartom (:ins:), ktorí bude plniť rolu druhých lídrov. Na pomoc sa hlásia aj Carlos Rodriguez (:ins:) a Michal Kwiatkowski (:ins:).

Geraint Thomas
Geraint Thomas . foto : LaPresse – Marco Alpozzi

Ďalšími favoritmi sú Kolumbijčania Miguel Angel Lopez (MOV) a Nairo Quintana (Arkéa Samsic). Čo sa týka Kolumbijčana Miguela A. Lopeza, nedávno tento útly vrchár dokázal vyhrať preteky Okolo Andalúzie (Ruta del Sol). Preto taktiež od neho môžeme očakávať ofenzívnu cyklistiku. To však nie je isté v prípade Naira Quintanu, ktorý síce tiež dokázal vyhrať preteky na území Španielska, išlo však o kratšie a menej známe podujatie.

Nairo Quintana. ©Bettini Photo

V prípade stajne Jumbo-Visma o líderstve rozhodnú etapy. V štartovej listine figurujú Steven Kruijswijk a Sepp Kuss, ktorý sa už viackrát nechal počuť, že by si konečne chcel vyskúšať rolu tímového lídra.

Okolo Katalánska 2021 tímy a štartová listina
Sepp Kuss (vľavo). © A.S.O./Charly López

Z tímu Bora-hansgrohe ako líder nastúpi Wilco Kelderman, ktorý sa takto bude pripravovať na letnú Tour de France. V tíme mu budú pomáhať najmä Patrick Konrad (BOH) a taktiež Lennard Kämna (BOH). Francúzske farby bude hájiť David Gaudu (FDJ), ktorý sa dobre prezentoval na pretekoch Okolo Baskicka.

Na preteky nastúpi aj Chris Froome (:isn:), ktorý v posledných týždňoch ladil formu na Kanárskych ostrovoch vo vysokej nadmorskej výške. Doposiaľ je však veľkou neznámou a je veľmi otázne, či vôbec na Tour pôjde. Jeho forma totiž vôbec nie je taká, ako si predstavoval.

Favoriti do šprintov a zvlnených etáp

Na Critérium du Dauphiné nechodí veľa šprintérov. Rovnaké to bude ja tento rok. Avšak predsa len v pelotóne nájdeme také klasikárske mená ako Greg van Avermaet (ACT), Tim Wellens (:lts:) či Jasper Stuyven (: tfr:), ktorý vyhral prvý monument sezóny Miláno – Sam Remo. Z čistých šprintérov prídu len Mads Pedersen (:tfr:), Alexander Kristoff (:uae:) a Fabio Jakosen (:dqt:). Uvidíme však, či sa Holanďan zapojí do hromadnej koncovky, keďže len pred pár týždňami sa vrátil do súťažného diania po mnohých zraneniach.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár