Critérium du Dauphiné 7. etapa: Padun ovládol La Plagne. Porte je v žltom

Mark Padun 7. etapa Critérium du Dauphiné 2021

zdroj: @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

7. etapa Critérium du Dauphiné 2021 priniesla najťažšie stúpanie francúzskych pretekov. Na La Plagne vyhral Ukrajinec Mark Padun (TBV). Z favoritov bol najsilnejší Austrálčan Richie Porte (:ins:), ktorý sa dostal na prvé miesto priebežného poradia. V etape skončil na druhom mieste, 34 sekúnd na Padunom.

Sobotná etapa bola rozhodnutá na dlhom cieľom stúpaní. Osem kilometrov pred cieľom zaútočil Richie Porte, na ktorého sa nalepil okrem iných aj Mark Padun. Ukrajinec neskôr nastúpil so Seppom Kussom (:tjb:), osamostatnil sa a po silnej sólovej jazde oslavoval najväčšie víťazstvo v kariére, prvé vo World Tour.

Richie Porte našiel v cieli 26 sekúnd na desiateho Alexeja Lucenka (AST), ktorému zobral žltý dres. Tretí muž Tour de France 2020 vedie preteky so 17-sekundovým náskokom na Kazacha. Na treťom mieste je Brit Geraint Thomas (:ins:) so stratou 29 sekúnd na svojho tímového kolegu.

Na treťom mieste v etape skončil so 43-sekundovým odstupom Kolumbijčan Miguel Ángel López (MOV), ktorý útočil z hlavnej skupiny žltého dresu a v cieli mal na kolese Jacka Haiga (TBV). Jazdec Movistaru sa v posledných 5 km stúpania dotiahol na Porta a ku kolegovi Enricovi Masovi (MOV), ale jazdec Ineosu ich odpáral.

Richie Porte, Enric Mas, Sepp Kuss a Mark Padun zautočili.
Richie Porte, Enric Mas, Sepp Kuss a Mark Padun zautočili. ©A.S.O./ Fabien Boukla

O útoky sa dnes snažili aj piaty Ben O’Connor (ACT), šiesty Sepp Kuss (:tjb:) alebo siedmy David Gaudu (FDJ).

Hlavná skupina došla približne minútu po víťazovi. V nej boli okrem Lucenka aj Geraint Thomas, Alejandro Valverde alebo Wilco Kelderman (BOH).

24-ročný rodák z Donecka Mark Padun získal prvé víťazstvo v sezóne. Naposledy vyhral ešte v roku 2019 celkové poradie na pretekoch Adriatica Ionica. Na vlaňajšom Giro d’Italia mu tesne ušlo víťazstvo z úniku pre mechanickú poruchu bicykla.

Mark Padun po etape povedal:

„Je to neuveriteľné. V posledných šiestich etapách som sa cítil veľmi zle. Každý deň som si myslel, že je takmer nemožné preteky dokončiť. V cieli som mal pocit, že som sa prebudil zo sna. Keď som bol vpredu s Richiem Portom, povedal som si, že prečo niečo neskúsiť a ukázať sa v televízii moje mame.“

„Po minulom roku som si myslel, že cyklistika možno nie je šport pre mňa. Ale ďakujem Ježišovi a môjmu tímu, že mi veril.“

V nedeľu sa preteky ukončia vrchárskou etapou v Les Gets.

Ako prebehla 7. etapa Critérium du Dauphiné 2021?

Šiesty deň mal 171 kilometrov a obsahoval dve stúpania najvyššieho označenia (HC). Po 80 km roviny prišlo prvé Col du Pré (12,6 km – 7.7%), po ňom ešte päťkilometrový výjazd na Cormet de Roseland. Cieľ sa nachádzal vo výške viac ako 2000 metrov nad morom na La Plagne (17,1 km – 7,5%). Ide o pomerne konštantné alpské stúpanie končiace pri jednom z najobľúbenejších lyžiarskych stredísk v Európe.

Critérium du Dauphiné 2021 7. etapa – profil:

7. etapa Critérium du Dauphiné 2021
zdroj: ©A.S.O. / criterium-du-dauphine.fr

Alexej Lucenko pred etapou v žltom drese, Sonny Colbrelli vedie bodovačku

Rýchly štart a dlhá tvorba úniku

V blízkosti mesta Grenoble na juhovýchode Francúzska sa štartovalo za oblačného počasia s 20 ºC. Aj keď sa útočilo prakticky od nultého kilometra, únik sa na čele usadil oveľa neskôr. V prvej hodine sa išlo rýchlosťou až 49 km/h, ale so 100 kilometrami do konca sa konečne pred pelotónom usadila skupina. V pelotóne začali niektorí jazdci tlieskať.

Marco Haller (Bahrain Victorious), Pierre Rolland (B&B Hotels p/b KTM), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Martijn Tusveld (Team DSM), Michael Valgren, Lawson Craddock (EF Education-Nippo), Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates) a Jorge Arcas (Movistar) boli v brejku dňa. Do úniku sa dostal aj Warren Barguil (Arkéa-Samsic), ale v strede etapy z neho vypadol. Francúza trápia zdravotné problémy.

Pelotón mal na únik stratu troch minút. O tempo sa staral tím Alexeja Lucenka Astana Premier-Tech, ktorý do etapy vstupoval ako líder priebežného poradia. Neskôr sa k tempu pridal tím Movistar pre Miguela Ángela Lópeza a Enrica Masa.

Embed from Getty Images

Lawson Craddock  v bodkovanom drese

Keďže priebežný líder vrchárskej súťaže Matthew Holmes (:lts:) sa do úniku nedostal, šance sa vzchopil Američan Lawson Craddock. Jazdec tímu EF Education-NIPPO ovládol vrchárske prémie Col de Pré i Cormet de Roseland a s 33 bodmi po konci dňa vedie súťaž o modrý dres s bielymi bodkami. Druhý je Holmes, ktorý má o 12 bodov menej.

Critérium du Dauphiné 2021
©A.S.O./ Fabien Boukla

Po Cormet de Roseland sa únik rozpadol

Prvé stúpanie dňa narobilo škody v úniku, ale aj v pelotóne. Po dlhom a technickom zjazde viedli etapu ValgrenBjerg, Tusveld, Arcas a Haller, ku ktorým sa pridali Rolland a Elissonde. Hlavná strácala s 26 kilometrami do konca tri minúty. Každý sa chystal na záverečný náročný výstup.

Únik na konci 10 km pred cieľom

Pod finálnym stúpaním sa 18 km pred cieľom na čele osamostatnil dánsky klasikár Michael Valgren. Mal náskok dvoch minút na hlavný pelotón, ale na začiatku stúpania sa strata začala veľmi rýchlo zmenšovať, hlavne pre silné tempo od Ineosu. Navyše, k Valgrenovi sa na čele pridal Pierre Rolland, neskôr Kenny Elissonde.

Francúzska dvojica bola pohltená hlavným poľom 10 kilometrov pred cieľom a ich deň bol na konci.

Ineos a Movistar ovládali La Plagne

Akonáhle sa začalo stúpať na La Plagne (17,1 km – 7,5%), na čele balíka sa usadil tím INEOS Grenadiers prostredníctvom domestikov Michala Kwiatkowskeho a Dylana Van Baarleho. Skupina žltého dresu mala už len dvadsať pretekárov.

Po dostihnutí úniku sa na špicu posadil vlak tímu Movistar, pomáhal aj víťaz predošlej etapy Valverde, pre lídrov Masa a Lópeza. Zo skupiny odpadli Ben Hermans (:ins:), Steven Kruijswijk (:tjb:) alebo Patrick Konrad (BOH) a o pár kilometrov aj Nairo Quintana (Arkéa-Samsic).

Padun sa osamostatnil, Porte úspešne útočil

Prvý útok prišiel od Richieho Porta (:ins:) 8 km od vrcholu. Zobral so sebou Enrica Masa (MOV), Marka Paduna (TBV) a Seppa Kussa (:tjb:). Práve Kuss a Padun ešte raz zaútočili a pokračovali spolu.

Na méte 4,6 km do cieľa sa od Kussa oddelil Mark Padun a Ukrajinec pokračoval sólo s 50-sekundovým náskokom na skupinu žltého dresu. Za jazdcom Bahrain Victorious stále pracoval Porte, na jeho kolese bol Mas. Útoky v skupine skúšal Miguel Ángel López, ktorému sa po treťom nástupe podarilo uniknúť. S ním útočil aj Ben O’Connor (ACT) a pridali sa k Masovi a Portovi.

Ďalšími útočníkmi v predposlednom kilometri boli David Gaudu (FDJ) a Jack Haig (TBV). Napokon sa v posledných 2 km Porte oddelil zo skupinky a pokračoval sám až do cieľa. Skončil na druhom mieste. Miguel Ángel López na neho nestíhal, Haig došiel do cieľa s Kolumbijčanom.

Nič však nezabránilo víťazstvu Marka Paduna.

Critérium du Dauphiné 2021 7. etapa – výsledky:

01Mark PadunBahrain Victorious04:35:07
02Richie PorteINEOS Grenadiers+ 34
03Miguel Ángel LópezMovistar Team+ 43
04Jack HaigBahrain Victorious+ 43
05Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 47
06Sepp KussJumbo-Visma+ 52
07David GauduGroupama-FDJ+ 56
08Enric MasMovistar Team+ 56
09Geraint ThomasINEOS Grenadiers+ 59
10Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 01:00
11Alejandro ValverdeMovistar Team+ 01:04
12Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 01:04
13Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 01:10
14Tao Geoghegan HartINEOS Grenadiers+ 01:10
15Nairo QuintanaArkéa-Samsic+ 01:13

Critérium du Dauphiné 2021 7. etapa – priebežné celkové poradie:

01Richie PorteINEOS Grenadiers25:28:06
02Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 17
03Geraint ThomasINEOS Grenadiers+ 29
04Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 33
05Jack HaigBahrain Victorious+ 34
06Ion IzagirreAstana-Premier Tech+ 38
07Miguel Ángel LópezMovistar Team+ 38
08Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 01:00
09David GauduGroupama-FDJ+ 01:12
10Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 01:17
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár