Critérium du Dauphiné: Mladý Kämna sa presadil zo silného úniku, Roglič po páde neohrozený

Etapu číslo 4 pretekov Critérium du Dauphiné 2020 vyhral Lennard Kämna (BOH). Primož Roglič (:tjb:) si udržal žltý dres pre celkového lídra aj napriek tomu, že v strede etapy spadol. Dauphiné dnes videlo iný pád, po ktorom museli odstúpiť Steven Kruijswijk (:tjb:) a Emanuel Buchmann (BOH). Okrem tretieho a štvrtého muža Tour de France 2019 do dnešnej etapy nezasiahol ani víťaz Egan Bernal (:ins:).

Štvrtá etapa pokračovala v nastolenom tempe ťažkých vrchárskych etáp. Na jazdcov dnes čakalo 153,5km a 6 kategorizovaných stúpani. Séria štyroch kopcov v prvej polovici etapy zaťažila nohy, aby sa o etape začalo rozhodovať na kopci s najvyšším označením HC – Montée de Bisanne (12, km o sklone 8,2%). Po ňom prišlo finále do Megève po 7,4 km a 4,7%.

Profil 4. etapy Critérium du Dauphiné:

4. etapa Critérium du Dauphiné 2020
4. etapa Critérium du Dauphiné 2020 | zdroj: criterium-du-dauphine.fr

Bernal neštartoval

Ešte pred začiatkom etapy sme sa dozvedeli o správe, že Egan Bernal (:ins:) nebude štartovať. Podľa jeho tímového kolegu Gerainta Thomasa má obhajca Tour de France bolesť chrbta a rozhodol sa pripraviť individuálne. V celkovom poradí strácal 31 sekúnd na vedúceho Rogliča a celá forma Team INEOS nebola na úrovni ich hlavného rivala Jumbo-Visma. Môže tak ísť o psychologickú či taktickú hru a malé zdravotné problémy môžu byť vedľajšie.

Po páde v prvej etape sa na štart v Ugine nepostavil ani klasikár Nils Politt (:isn:).

Veľký únik

Útočilo sa hneď od začiatku a na čele boli viaceré skupiny. Kamnä (BOH), De la Cruz (:uae:), Soler (MOV), Kwiatkowski (:ins:), Elissonde (:tfr:), Masnada (:ccc:), Haig (:mts:), Hirschi (:sun:), De Gendt (:lts:), Sanchez (AST), Van Baarle (:ins:), Mohorič (:bmt:), Teuns (:bmt:), Edet (COF),  a Alaphilippe (:dqt:) vytvorili veľký a silný únik dňa. Títo jazdci strácali v klasifikácii dostatočné množstvo času, aby im poskytli približne trojminútový náskok. Pelotón ťahali hlavne Jumbo-Visma pre Rogliča alebo Groupama-FDJ pre Pinota.

Critérium du Dauphiné 2020
zdroj: twitter.com/dauphine

Spadol aj Roglič, odstúpili Kruijswijk i Buchmann

Na zjazde z Col de Plan Bois spadli veľké vrchárske mená Steven Kruijswijk (:tjb:) a Emanuel Buchmann (BOH). Tí museli odstúpiť. Holanďan z Jumob-Visma mal vykĺbené rameno, nemecký jazdec utrpel povrchové poranenia. Obaja jazdci by mali byť lídrami svojich zostáv na Tour de France. Až ďalšie vyšetrenia ukážu, ako to ovplyvní ich štart 29. augusta. Rovnaké otázniky visia aj nad Bernalom.

Steven Kruijswijk
zdroj: twitter.com/GaetanScherrer

95 km pred cieľom, spadol priebežný líder Primož Roglič (:tjb:). Slovinec sa ale dokázal postaviť a pokračovať v pretekoch. Zjavne neutrpel žiadne zranenia a s pomocou tímu sa dotiahol na hlavnú skupinu.

Montée de Bisanne

Čelná skupina sa začala deliť na predposlednom stúpaní dňa. Po útokoch Alaphilippa sa 38 km pred cieľom usadil na čele v spoločnosti Elissonda, Kwiatkowskeho, De la Cruza a Kämnu. Neskôr sa k nim pridali Masnada, Haig a Hirschi.

Na vrchole Montée de Bisanne bol prvý Španiel David de la Cruz. Ten dnes získal maximum bodov zo všetkých vrchárskych prémií a oblečie sa do dresu pre lídra vrchárskej súťaže.

Počas dlhého dňa sa pelotón dosť preriedil zásluhou tempa Jumba. Na stúpaní zo skupiny hors categorie najprv z hlavnej skupiny zaútočil Mikel Landa (:bmt:) a začalo sa pretekať. Za ním ho stíhal Tom Dumoulin (:tjb:), ktorý pracoval pre Rogliča. S ním boli ešte Kuss (:tjb:), Pinot (FDJ), Sivakov (:ins:), Quintana (Arkea-Samsic) a Martinez (:efd:). Bolo jasné, že títo borci sú najsilnejšími na pretekoch, ale nepokračovali vo zvyšovaní náskoku na ostatných. Po spomalení tempa sa do hlavnej skupiny vrátili napríklad Bardet (:alm:), Van Aert (:tjb:), Hagen (:lts:), Pogačar (:uae:), Porte (:tfr:) či Barguil (Arkea-Samsic) s útočiacim Rollandom (Vital Concept). Pod posledným stúpaním mala Rogličova skupina 28 pretekárov.

Všetko v nej stabilizoval Wout van Aert. Klasikár sa dnes nestratil ani na dlhých stúpaniach a v rozhodujúcich momentoch skvele pracoval pre svoj tím a nedovolil úspech žiadnemu útoku. zo skupiny favoritov.

Finálne stúpanie ovládol Kämna

7 km pred cieľom z úniku zaútočil na poslednom kopci Francúz Elissonde. Skupina utečencov mala náskok dvoch minút a vedela, že si zoberie víťazstvo v etape. O kilometer sa protiútokom k nemu pridal De la Cruz. Dostihol ich Kämna, ktorý zo svojho kolesa odpútal Kwiatkowskeho. O ďalší kilometer sa po odpadnutí Ellisonda a De la Cruza z kolesa Nemca ocitol Kämna na čele. Ten neútočil, iba nasadil veľmi tvrdé tempo, na ktoré nikto nestíhal a pri vstupe do posledných troch kilometrov svoj náskok zvyšoval.

Lennard Kämna vyhral 4. etapu Critérium du Dauphiné. Svoj silový pokus potiahol aj cez posledné stúpajúce metre a keď sa cesta v poslednom kilometri narovnala, už ho nikto nemohol ohroziť. Druhý došiel De la Cruz so stratou až 42 sekúnd. Pódium uzavrel Julian Alaphilippe s ďalšími 15 sekundami.

23-ročný Nemec Kämna skvele nahradil kolegu Buchmanna, ktorý dnes vypadol. Presadil sa z mimoriadne silného úniku, kde bol o triedu silnejší ako svetoví vrchári. Na poslednom kopci nadelil viacerým až minútu. Vicemajster sveta v kategórii U23 v roku 2017 získal prvé World Tour víťazstvo. Mladík prestúpil do BORA – hansgrohe iba tento rok. Domáci tím vidí v ňom svoju budúcnosť a dnes im ukázal, že s ním môžu v ďalších rokoch počítať.

Roglič ostáva na čele

S odstupom troch minút na víťaza etapu dokončila elitná skupina. V nej sa nikomu nepodarilo ohroziť Primoža Rogliča, ktorý ostáva na prvom mieste celkovej klasifikácie. Druhý je Pinot so stratou 14 sekúnd. Po vypadnutí Buchmanna sa na tretie miesto posunul Guillame Martin.

Zajtra je na programe podobná etapa, ktorá ukončí tento ročník Critérium du Dauphiné.

Výsledky 4. etapy Critérium du Dauphiné 2020:

1.Lennard Kämna (Ger)BOH4:27:56
2.David De la Cruz (Spa):uae:0:00:41
3.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:0:00:56
4.Jack Haig (Aus):mts:0:00:58
5.Kenny Elissonde (Fra):tfr:0:01:02
6.Fausto Masnada (Ita):ccc:0:01:10
7.Michal Kwiatkowski (Pol):ins:0:01:19
8.Marc Hirschi (Swi):sun:0:01:43
9.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:03:01
10.Primoz Roglic (Slo):tjb:

Celkové poradie Critérium du Dauphiné:

1.Primož Roglič (Slo):tjb:17:45:32
2.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:14
3.Guillaume Martin (Fra)COF0:00:24
4.Mikel Landa Meana (Spa):bmt:0:00:26
5.Daniel Martinez (Col):efd:
6.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:32
7.Nairo Quintana (Col)Team Arkea-Samsic0:00:35
8.Richie Porte (Aus):tfr:
9.Tadej Pogacar (Slo):uae:0:01:17
10.Romain Bardet (Fra):alm:0:01:24

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár