Critérium du Dauphiné: Tesný záver Yatesa, Thomas si ustrážil žltý dres

zdroj: twitter.com/SkySportsNews

Siedma a zároveň posledná etapa pretekov Critérium du Dauphiné zaviedla jazdcov pod najvyšší štít Álp, Mont Blanc. Etapa dlhá 135 kilometrov obsahovala 4 stúpania prvej kategórie a štartovala v meste Moûtiers. Cieľ sa nachádzal na kopci Montée du Bettex, ktorý s dĺžkou 7 kilometrov a priemerným sklonom 7,7% sľuboval napínavý záver. Maximálny sklon v niektorých miestach dosahoval hodnotu 20%. Tieto úseky zaviedli jazdcov do koncovej destinácie – lyžiarskeho strediska Saint Gervais Mont-Blanc.

Po prvom náročnom stúpaní Cormet de Roselend sa vytvorila malá skupina v zložení: Antwan Tolhoek (:lot:), Daniel Navarro (Cofidis), Edward Ravasi (:uae:), David Gaudu (FDJ), Pierre Rolland (:efd:), Julian Alaphilippe (:qst:), Brice Feillu (Team Fortunato-Samsic) a Dario Cataldo (AST). Posledný menovaný bol priebežne na čele vrchárskej súťaže. V pelotóne si to všetko strážili celky AG2R a Sky. Britský tím chránil muža v žltom drese, Gerainta Thomasa (:sky:). Ten zažil nepekné chvíle, keď dostal defekt a na chvíľu sa ocitol mimo skupiny favoritov. Vtedy začal pelotón výrazne ťahať francúzska stajna AG2R. Vďaka tímovej podpore sa Thomas dokázal dostať naspäť.

Na poslednom stúpaní sa výrazne oddelili favoriti od zvyšku poľa. Z úniku vyzeral nádejne iba Daniel Navarro z tímu Cofidis. Kilometer pred cieľom mal slušný náskok na skupinu Thomas, Adam Yates (:mts:),  Emanuel Buchmann (BOH) a Romain Bardet (:alm:). Francúz sa po celý čas pokúšal prekvapiť vedúceho Thomasa, ale ten si stále zachoval svoje tempo. V posledných 500 metroch zaútočil Bardet s Yatesom. Práve Yates využil slabú chvíľu Bardeta a zrýchlil. Brit nabral veľkú rýchlosť a v posledných metroch nepotešil Navarra, ktorý mal najlepšiu šancu ovládnuť poslednú etapu.

Adam Yates vyhral poslednú etapu v tesnom závere. Bardet stratil na víťaza 9 sekúnd a Thomas dostatočných 19 sekúnd.

Záver etapy

Celkové poradie

Po vlaňajšom víťazstve Fuglsanga (AST) sa na trón Critérium du Dauphiné dostáva opäť niekto zo stajne Sky. Geraint Thomas sa pridal k menám ako Froome (:sky:) a Wiggins (:sky:) Títo traja jazdci vyhrali tieto preteky od roku 2011  spolu šesťkrát. Waleský cyklista Thomas pridal šiesty titul do série a potvrdil svoju formu pred Tour de France. Takisto urobili jazdci Adam Yates a Romain Bardet, ktorí doplnili pódiové priečky.

Vrchársky dres má v moci Dario Cataldo (AST). Šprintérsku bodovaciu súťaž ovládol Daryl Impey (:mts:). Dres pre najlepšieho mladého jazdca dnes zmenil majiteľa. Marc Soler (MOV) stratil tempo na poslednom kopci a Pierre Latour (:alm:) sa môže tešiť zo zisku bieleho dresu.

Výsledky 7. etapy

1.Adam Yates (GBr):mts:3:51:34
2.Daniel Navarro (Spa)Cofidis, Solutions Crédits0:00:04
3.Romain Bardet (Fra):alm:0:00:09
4.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:14
5.Geraint Thomas (GBr):sky:0:00:19
6.Daniel Martin (Irl):uae:0:00:24
7.Damiano Caruso (Ita):bmc:
8.Guillaume Martin (Fra)Wanty – Groupe Gobert0:00:28
9.Pierre Latour (Fra):alm:0:00:35
10.Pierre Rolland (Fra):efd:0:00:41

Celkové poradie:

1.Geraint Thomas (GBr):sky:24:43:12
2.Adam Yates (GBr):mts:0:01:00
3.Romain Bardet (Fra):alm:0:01:47
4.Daniel Martin (Irl):uae:0:02:35
5.Damiano Caruso (Ita):bmc:0:02:44
6.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:03:05
7.Pierre Latour (Fra):alm:0:04:05
8.Pierre Rolland (Fra):efd:0:04:22
9.Daniel Navarro (Esp)Cofidis, Solutions Crédits0:04:31
10.Ilnur Zakarin (Rus):efd:0:04:45

Zdroj: cyclingnews

 

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár