Cyklistická sezóna na Slovensku: Čo si nenechať ujsť

Okolo Slovenska 2021

zdroj: cyklonews.sk

Aj keď malá krajina, Slovensko jednoznačne má čo cyklistom ponúknuť. Nájdeme tu prekrásne scenérie, ľahké i ťažšie trasy pre horských cyklistov, ale aj rozsiahle roviny pre milovníkov cestnej cyklistiky. To všetko do našej malej krajiny často ťahá aj zahraničných profesionálnych pretekárov či rekreačných cyklistov. Nemáme tu núdzu ani o podujatia. Každý rok máme možnosť sledovať preteky medzi elitou, ale aj zapojiť sa do amatérskych pretekov. Jednoducho, je z čoho si vyberať. Toto je pár podujatí, ktoré si nemôžete nechať ujsť. 

Čo sledovať

Jednoznačne najväčším lákadlom pre fanúšikov v celej sezóne budú majstrovstvá Slovenska v cestnej cyklistike. Tak, ako aj minulý rok, majstrovstvá budú spojené s tými českými. Avšak, pokým minulý ročník sa jazdil na území Českej Republiky, tento rok bude dejiskom slovenské mestečko Tlmače. Podujatie sa koná 22. – 25. júna 2023 a tešiť sa môžete na cyklistickú elitu v kategóriách juniori, juniorky, muži a ženy.

Najväčším lákadlom v Tlmačoch však bude Peter Sagan. Ten v januári ohlásil, že tento rok končí svoju kariéru profesionálneho cestného cyklistu. Rozhodol sa totiž presedlať na horský bicykel. Tlmače teda budú jedným z posledných miest, kde ho môžete vidieť ako cestného cyklistu. Minulý rok dominoval. Bude to tak aj tento rok? Jednoznačne stojí za to staviť si na tieto preteky https://online-stavkovanie.com/fortuna-online/

Druhým obrovským podujatím budú tohtoročné cyklistické preteky Okolo Slovenska. Presný dátum zatiaľ ešte nevieme, avšak predpokladá sa tradičný termín v Septembri. Isté je aj to, že neuvidíme len reprezentáciu Slovenska a elitné slovenské tímy, ale aj viaceré významné medzinárodné mená. Treba si teda nechať otvorené oči a očakávať ohlásenie 67. ročníka týchto pretekov. 

Majstrovský titul v horskej cyklistike je pripravený na 21.-23.7. v Poráči.

Čoho sa zúčastniť

Nebaví vás iba sledovať elitu? Chceli by ste si vyskúšať zážitok z poriadnych cyklistických pretekov? Aj v tomto smere nás v tejto sezóne čaká mnoho podujatí. 

Tu zas najväčším lákadlom bude šnúra podujatí Škoda Bike Open Tour. Tento rok čakajú pretekárov nové trate. Na svoje si prídu nie len rekreační ale aj profesionálni cyklisti. Vítané sú aj rodiny s deťmi či milovníci e-bikov. Tieto podujatia sú zamerané na horských cyklistov, no napriek tomu sa im podarilo pokryť celé Slovensko. Dve z podujatí sú už za nami, avšak do augusta nás čakajú ešte ďalšie štyri. 

Ak vaše deti zdieľajú vaše nadšenie pre cyklistiku, môžete si ísť overiť, či vám doma nerastie malý Sagan, a to rovno na Detskej Tour Petra Sagana. Vaši malí aj najmenší si môžu zasúťažiť a zažiť sprievodný program hneď v niekoľkých mestách. Budmerice, Žilina a Martin sú už za nami, avšak do septembra sa udejú ešte štyri podujatia v rôznych častiach Slovenska. 

Menej zastúpené disciplíny

Pravdaže, aj špeciálnejšie a menej vo veľkom sledované cyklistické disciplíny majú na Slovensku svoje zastúpenie. Môžete sa ísť pozrieť na dráhovú cyklistiku. 10.-11.6.2023 je na programe 6. ročník GP Prešov, ktorý sa teší veľkej obľube aj u zahraničných jazdcov. Zvlášť teraz v období olympijskej kvalifikácie očakávajú organizátori záujem väčších mien dráhovej cyklistiky. Nadšenci Enduro a Downhill sa zas môžu ísť pozrieť, či rovno zaregistrovať na SPDH Bajkula. 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár