Cyklistický svet navždy opustil legendárny Felice Gimondi

zdroj: twitter.com/UCI_cycling

Talianska cyklistická legenda Felice Gimondi zomrela v piatok popoludní vo veku 76 rokov. Podľa dostupných informácií plával v mori pri pobreží Giardini Naxos na Sicílii. Tam utrpel srdcový infarkt.

Rodák z mesta Sedrina blízko Bergama na severe Talianska získal dokopy pät víťazstiev na pretekoch Grand Tour. Tour de France vyhral v roku 1965 pred večne druhým Poulidorom. Vuelta a España mu priniesla červený dres v sezóne 1967. Domáce Giro d’Italia vyhral až trikrát, v rokoch 1967, 1969 a 1976. Patrí tak do elitného klubu siedmich jazdcov, ktorí majú na konte všetky tri Grand Tours.

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Okrem toho sa mu v ére, kedy sa cyklistika tak nešpecializovala, zadarilo na významných klasikách a jednodňovkách. V palmarès mu svietia Miláno – San Remo 1974, Paríž – Roubaix 1966 a Okolo Lombardie 1966 a 1973. Okrem toho sa v roku 1973 stal svetovým šampiónom v pretekoch s hromadným štartom. V Barcelone vtedy vyhral šprint nad Freddy Maertensom, Luisom Ocañom a Eddym Merckxom.

Svoju jedinú Tour de France vyhral pri debute na francúzskej Grand Tour, v prvej profi sezóne za tím Salvarani. 22-ročný Gimondi vtedy 18 dní nosil žltý dres a Francúza Poulidora porazil o dve minúty a štyridsať sekúnd.

Gimondi na pódiu Tour 1998 s Pantanim:

zdroj: twitter.com/tancredipalmeri

V roku 1976 sa už s ním nepočítalo ako s hlavným favoritom na ružový dres na Giro d’Italia. Triumf 34-ročného Gimondiho talianske noviny popísali ako „Milánsky zázrak“. V poslednej časovke získal preteky na svoju stranu, keď vo finále predstihol Belgična Johana De Muyncka iba o 19 sekúnd.

Po ukončení kariéry bol Gimondi športovým riaditeľom v tíme Gewiss, neskôr prezident tímu Mercatone Uno, za ktorý jazdil iný nebohý legendárny Talian – Marco Pantani. Okrem toho pracoval vo firme Binachi, ktorá vyrába bicykle.

Česť jeho pamiatke

 

Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár