Tour de la Provence 2022: Quintana otočil preteky (3. etapa)

Toyr de la Provence 2022 Nairo Quintana

zdroj: twitter.com/Arkea_Samsic

Kráľovská 3. etapa Tour de la Provence 2022 ukončila kvalitne obsadené preteky. Na stúpaní Montagne de Lure triumfoval Kolumbijčan Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), ktorý po veľmi silnom útoku ovládol celkové poradie francúzskeho podniku. 

V hre o celkové poradie bol ešte Francúz Julian Alaphilippe (:dqt:), ktorý ako jediný nasledoval koleso Quintanu po jeho silnom útoku. Majster sveta však tempo nevydržal a začal sa prepadať skupinkami.

Alaphilippe mal v cieli stratu 47 sekúnd a finišoval na siedmom mieste. V celkovom poradí sa jazdec Quick-Step Alpha Vinyl dostal na druhé miesto so stratou 27 sekúnd.

Na celkovo treťom mieste sa umiestnil mladý Dán z Trek Segafredo, Mattias Skjelmose s mankom 34 sekúnd.

Quintanovo víťazstvo pripomínalo jeho rekordný výstup na Mont Ventoux z roku 2020, rovnako na Tour de la Provence. 32-ročný jazdec druhýkrát vyhral etapové preteky v Provensálsku a ukázal, že aj po viacerých zraneniach a sklamaniach vie vyprodukovať veľký výkon.

Aktualizácia: Filippo Ganna bol diskvalifikovaný

Pred etapou bol lídrom pretekov Talian Filippo Ganna (:ins:), ktorý ale vôbec nepatrí k najlepším vrchárom. Aj napriek tomu dokázal limitovať svoje straty, stratil 1:21 min a obsadil záverečnú siedmu pozíciu.

Skvelý výkon Taliana však nebol oficiálny. Ganna bol po pretekoch diskvalifikovaný. Pri výmene bicykla zobral bicykel z krajnice cesty. Pravidlá však hovoria o tom, že je možné vziať len ten bicykel, ktorý bol na streche tímového auta.

Nairo Quintana si ide po triumf (video):

Ako prebehla 3. etapa Tour de la Provence 2022?

Horská skúška

3. etapa Tour de la Provence 2022
zdroj: tourdelaprovence.com

Posledná, 3. etapa Tour de la Provence 2022 merala 166 kilometrov. Aj keď celkovo ponúkla 3250 výškových metrov, rozhodujúci bol až samotný záver. Ten tvorilo stúpanie k lyžiarskemu stredisku Montagne de Lure v predhorí Aĺp v severnom Provensálsku. Ide o konštantný kopec dlhý 13,4 km s priemerom 6,5%.

Ganna viedol, Alaphilippe v najlepšej pozícii

Pred etapou viedol preteky celkovo Filippo Ganna (:ins:) vďaka víťaznej časovke a prekvapivému tretiemu miesto v šprinte druhej etapy. Alaphilippe na neho strácal dve sekundy, manko 14 sekúnd mal Pierre Latour. Z ďalších mali v poradí odstup 25 sekúnd Mattias Skjelmose a 32 sekúnd Nairo Quintana.

Bezpečný únik

Po sérii útokov sa do úniku dňa dostali Alexis Gougeard (B&B Hotels – KTM), Nicolas Debeaumarché (St Michel – Auber93), Romain Conbaud (DSM), Jonathan Couanan (Nice Métropole Côte d’Azur) a Luke Rowe (:ins:).

V prvej časti etapy mali útočníci náskok až siedmich minút, ale pelotón mal celý čas všetko pod kontrolou. Pod stúpanie klesol náskok na jednu minútu.

Julian Alaphilippe takmer ustál takmer istý pád

Stúpanie Montagne de Lure

Od začiatku stúpania sa išlo v zriedenom pelotóne mimoriadne vysoké tempo. Mohli za to rozdielne ambície hlavných protagonistov. Pracoval hlavne tím TotalEnergies pre Pierra Latoura, neskôr tím Groupama-FDJ pre Michaela Storera, ktorý chcel etapový triumf.

V úniku bol najaktívnejší Combaud. Francúz z DSM sa ocitol sám na čele 9 km pod cieľom. Dostihnutý bol  po bojovnom výkone o štyri kilometre neskôr.

Ganna je hrozbou, až do útoku Quintanu

Keď mala skupina už len približne 20 pretekárov, na jej čelo sa posadil Louis Vervaeke (:qst:). Medzi favoritmi sa totiž ešte stále nachádzal Filippo Ganna, čo Alaphilippe rozhodne nechcel.

Talian sa do problémov dostal až 4400 metrov pred cieľom, po veľkom útoku Naira Quintanu (Arkéa-Samsic). Kolumbijčana nasledoval len Julian Alaphilippe (:dqt:). Zvyšok na tempo nestačil.

Za nimi nasledovali Iván Sosa (MOV) a Mattias Skjelmose (:tfr:).

Nario Quintana zasadil úder

3,3 km do konca sa Quintana ešte raz postavil a druhým zrýchlením sa striasol majstra sveta. Alaphilippe mala na jazdca Arkéa-Samsic náskok 30 sekúnd v celkovom poradí, ktorý sa ale rýchlo začal rozplývať.

Alaphilippa dostihol Sosa, ktorý zároveň pritlačil a Francúz na tempo nestačil. Značne vyšťavený majster sveta bol pohltený skupinou Mattiasa Skjelmosa, ktorú ťahal kolega z Trek-Segafredo Amanuel Gebreigzabhier.

Quintana nespomaľoval a prišiel si po dominantný etapový triumf aj celkové poradie s náskokom 37 sekúnd na druhého Mattiasa Skjelmosa. Dán vyhral šprint stíhacej skupinky, ktorá v poslednom kilometri dostihla Ivána Sosu. Tretí skončil Američan Matteo Jorgenson z Movistaru.

Cyklistika: 3. etapa Tour de la Provence 2022 – výsledky:

Celkové poradie Tour de la Provence 2022:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár