Tour de l’Avenir: Lukáš Kubiš išiel cez bolesť, skončil piaty (5. etapa)

Marijn van den Berg 5. etapa Tour de l'Avenir 2021

zdroj: © Tour de l'Avenir

5. etapa mládežníckych pretekov Tour de l’Avenir 2021 sa skončila hromadným šprintom, aj keď únik dňa bol blízko. Holanďan Marijn van den Berg získal druhé víťazstvo v priebehu týždňa. Najlepším Slovákom bol Lukáš Kubiš, ktorý po viacerých smolných etapách bral piatu priečku. 

Druhé miesto si pripísal priebežný líder Mick van Dijke. Holanďan síce etapu pred svojím tímovým kolegom nevyhral, ale v žltom drese sa udržal. Van den Berg si zas pevne drží zelený dres. Tretí bol Talian Luca Colnaghi.

Na štart piatej etapy „malej Tour de France“ sa nepostavil Slovák Pavol Rovder, ktorý spadol v predošlom dni. Najlepší slovenský reprezentant Kubiš z tímu Dukla Banská Bystrica sa vo štvrtej etape tiež ocitol na zemi. Pri poslednej šprintérskej príležitosti na pretekoch získal 21-ročný jazdec v stredu konečne výsledok v top 5.

Lukáš Kubiš po piatej etape Tour de l’Avenir:

„Ani z ďaleka som sa necítil stopercentne. Celý deň som cítil bolesť v ramene. Tou rukou som si nevedel vybrať ani traťovky z vrecka. A tak som si musel ísť vypýtať nejaké lieky od bolesti. Trošku to pomohlo. Chcem sa poďakovať chalanom, že aj napriek týmto okolnostiam mi verili a pripravili mi dobrú pozíciu do šprintu. Folty [Adam Foltán] išiel, ako motorka, keď ma na poslednom kilometri vyviezol úplne dopredu,“ povedal nám Kubiš.

Lukáš Kubiš
©Závod míru U23 / Course de la Paix U23 Grand Prix Jeseníky

Do šprintu sa nakoniec dostal a robil, čo mohol.

„Na osemstovke bola pravotočivá zákruta, kde mi jeden z Holanďanov nechal dieru. Musel som to zalepiť. Síce som išiel cez nich, no páska bola príliš blízko a tak to stačilo len na piate miesto. Som rád aj za toto, pretože po tých posledných dňoch som bol sklamaný, keď to nešlo tak, ako som si predstavoval. Teraz nás čakajú horské etapy, kde sa budeme chcieť ukázať v únikoch,“ dokončil Kubiš na pretekoch, na ktorých sa slovenská reprezentácia dostala vôbec prvýkrát v histórii.

Víťaz Van den Berg potvrdil, že patrí k najlepším šprintérom na U23 scéne. Jazdec kontinetálného tímu Groupama – FDJ ešte nemá profesionálnu zmluvu na ďalší rok, ale po triumfoch na Orlen Grand Prix alebo Alpes Isère Tour bude o 22-ročného všestranného rýchlika veľký záujem.

5. etapa Tour de l’Avenir 2021 – profil:

5. etapa Tour de l'Avenir 2021
© Tour de l’Avenir 2021

V šiestom pretekárskom dni sa išlo 160 kilometrov, vďaka 5 kategorizovaným kopcom sa nastúpalo 1600 výškových metrov. Ide o poslednú etapu s rovinatým až zvlneným podtónom, zvyšok pretekov sa odohrá už len v kopcoch v pohoriach Jura a Alpy, kam sa pelotón presunie cez noc.

Nalini - procycling

Množstvo odstúpení

Zo začiatku dňa sme počúvali o viacerých odstúpeniach, ktoré boli následkom hromadného pádu vo včerajšej chaotickej etape. Skončili napríklad aj aktívni Mirzojev či Ärm (Estónsko), Lapeira (Francúzsko). Pridali sa k favoritom ako Juan Ayuso, Luke Plapp alebo Henri Vandenabeele z predošlých dní. Počas dňa odstúpil jeden z lídrov Francúzska, Valentin Paret-Peintre, ktorý už podpísal zmluvu s World Tour tímom AG2R Citroen. Domácej reprezentácii ostali už len štyria jazdci.

Išlo sa v zamračenom počasí a v 18 ºC.

Únik sa držal

Až po vyše 30 km sa na čele usadil únik. Nastupovalo sa na krátkych kopcoch, až napokon pelotón vedený Holanďanmi daroval priestor 5-člennej skupine. Boli v nej Maximilian Schmidbauer (Rakúsko), Thomas Schellenberg (Kanada), Sebastian Changizi (Dánsko), Aljaž Jarc (Slovinsko) a muž v drese pre najaktívnejšieho vrchára Louis Coquret (Hauts-de-France / Grand-Est).

V posledných 20 km 2 minúty

Po 50 km začalo pršať. Únik mal náskok štyroch minút.



Z čelnej skupiny vypadol Coquret. Do cieľa ostávalo 35 km a skupinka mala dve minúty k dobru. Pelotón bol vedený iba tímami Belgicka, Holandska a Veľkej Británie.

Jarc a Changizi na čele. Vydržia to?

Jarc Changizi 5. etapa Tour de l'Avenir 2021
Jarc a Changizi na čele. zdroj: twitter.com/tourdelavenir

10 kilometrov pred cieľom bol náskok už len na hranici 70 sekúnd. Na stúpaní Côte de Colombey-les-2-Églises (2.1 km, 3.4%). sa rozhodli zaútočiť Changizi a Jarc. Odpútali sa od svojich dvoch protivníkov, ktorí boli neskôr dostihnutí pelotónom.

Otázka bola, vydrží to aj dánsko-slovinská dvojica?

Ostávala im sekcia falošných roviniek, po ktorých sa klesalo. Štyridsať sekúnd, tridsať. Pelotón ich mal tri kilometre do konca nadohľad. Cesta dvoch utečencov sa práve skončila. Ostával posledný kilometer.

V šprinte sa v posledných 300 metroch odpútala najlepšia dvojica Van den Berg – Van Dijke a nedala nikomu šancu.

Cyklistika: 5. etapa Tour de l’Avenir 2021 – výsledky:

01Marijn Van Den BergHolandsko
02Mick Van DijkeHolandsko
03Luca ColnaghiTaliansko
04Lewis AskeyVeľká Británia
05Lucas KubisSlovensko
06Casper Van UdenHolandsko
07Nicolas GomezKolumbia
08Pavel BittnerČeská republika
09Antoine RaugelHauts de France/Grand Est
10Lucas AvadanianAuvergne-Rhone-Alpes

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár