Cykloturistika na ostrove Krk

Ostrov Krk

zdroj: twitter.com/otokkrkportal

V dnešnom pokračovaní o cykloturistike v Chorvátsku zaostríme na ostrov Krk. V minulých vydaniach sme sa pozreli na Rovnij a Istriu. Rekreačných cyklistov je v Chorvátasku veľmi veľa. Môžeme ich rozdeliť na dve skupiny. Prvá používa bicykel na dopravu od svojho stanu, obytného prívesu, apartmánu do mestečka, obchodu, na trh, na pláž. Druhá má na hlave prilbu, nosí cyklistické nohavice a v cyklotaške má foťák, mapu a plavky. My zaostríme na tú druhú a pozrieme sa na najznámejšie trasy na ostrove Krk.

Krk

Krk (tal. Veglia, lat. Curicta) je chorvátsky ostrov v Jadranskom mori, v Kvarnerskom zálive. Jeho centrom je mesto rovnomenného názvu. Administratívne ostrov patrí pod Prímorsko-gorskokotarskú župu, jeho rozloha je 410 km². Krk je jedným z najväčších chorvátskych ostrovov. Od roku 1980 je s pevninou spojený mostom; jeho betónová konštrukcia je dlhá 1 430 m a je to jeden z najdlhších mostov danej konštrukcie na svete. V meste Omišalj, ktoré sa nachádza v severnej časti ostrova, leží Rijecké medzinárodné letisko a tiež ropná rafinéria. Ostrov je veľmi dobre známy aj ako turistické letovisko pre návštevníkov zo strednej Európy a hlavne zo Slovenska.

1. Krk – Sv. Dunat – odbočka pred Vrbníkom doľava – Garica – Lakmartin – Muraj – Korniž – Sv. Dunat – Krk

Z námestia mesta Krk sa dostanete na hlavnú cestu ostrova Krk až k odbočke do mesta Punat. Miernym stúpaním smerujete na Bašku, a potom odbočíte na Vrbník, ktorý určite stojí za kratšiu prehliadku. Vrátite sa späť na trasu, ktorá vás povedie medzi polia a pastviny, kde sa v poslednej časti dostanete späť na hlavnú cestu ostrova Krk, kde ste začínali. Trasu dlhú 34,4 km s výškovým rozdielom 190 m zvládnete aj za dve hodiny.

2. Omišalj – Čižići – D.Hlapa – Dobrinj – Risika – Vrbnik – Garica – Kras – Sv.Ivan – Rasopasno – Sužan – Omišalj

Trasa začína na severozápadnom pobreží ostrova Krk pred kostolom v mestečku Omišalj. Cesta vás povedie vnútrozemím, najprv k zálivu Soline na východnom pobreží, potom od obce Sv. Vid Dobrinskij odbočíte do Dobrinj, kde nájdete ľudovú architektúru ostrova Krk. Ďalej sa cestou dostanete do malebného mestečka Vrbník. Po návrate späť na cestu pokračujete spoločne so zelenou značkou k osade Garica, kde nájdete ohradené pastviny. Neskôr sa značky rozchádzajú a modrá vás vedie vnútrozemím. Pri odbočke na hlavnú cestu ostrova Krk, je odbočka aj do letoviska Njivice na západnom pobreží. Cesta napokon končí v meste Omišalj. Trasu dlhú 62,1 km s výškovým prevýšením 260 m zvládnete za štyri a pol hodiny.

Ubytovanie

Pre cyklistov je ideálny máj, jún, kedy v oblasti na Krku ešte nie je hlavná sezóna. Na ostrove bude menej turistov a ceny ubytovania budú podstatne lacnejšie. V tomto období býva i príjemnejšie počasie. Ubytovanie v celom Chorvátsku veľmi jednoducho nájdete na overenej stránke Ubytování v Chorvatsku.

zdroj: sk.wikipedika.com, dovolenkachorvatsko.wordpress.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár