Dámy a páni, Van Aert a Laporte dobyli E3 Saxo Bank Classic 2022, Sagan zaostal

E3 Saxo Bank Classic 2022

zdroj: https://twitter.com/JumboVismaRoad/status/14479744/photo/1

64. ročník belgickej klasiky E3 Saxo Bank Classic priniesol vzrušujúce cyklistické divadlo. To sme mohli vidieť najmä na troch helingenoch: Taainberg, Eikenberg a Paterberg. Na všetkých dnes nekompromisne zaútočil Wout van Aert (:tjb:), neporaziteľný víťaz dneška. Druhé miesto taktiež po fantastickom výkone berie jeho tímový kolega Christophe Laporte, ktorý je pre dnešok taktiež nepísaným víťazom. Oveľa väčší boj sa strhol o tretiu priečku. Tú napokon vybojoval Stefan Kung (FDJ). Slovák Peter Sagan od Eikenbergu nebojoval o popredné umiestnenie, finišoval v pelotóne.  

K prvej rozhodujúcej chvíli prišlo na helingene Taaienberg, na ktorom zaútočil Wout van Aert (:tjb:). Bolo to presne 80 kilometrov pred cieľom, kedy najkomplexnejší cyklista sveta doslova rozbil pelotón a veľa favoritov dostal do problémov. K ďalšej rozhodujúcej pasáži prišlo na stúpaní Eikenberg, kde sa naopak útočilo z hlavného poľa. Peter Sagan (TotalEnergies) v tejto časti už zaostal. V hre o víťazstvo bolo už len 16 pretekárov, ktorí sa zoskupili na samom čele pretekov. Veľkú šancu na triumf mali Van Aert, Kasper Asgreen (:dqt:) či Anthony Turgis (totalEnergies).

Bol to však Wout van Aert spoločne so svojím kolegom Christophom Laportem, ktorý na Paterbergu zarantne zaútočili a vydali sa bok po boku na cestu za víťazstvom. Zvyšné helingeny boli pre túto dvojicu už len „formalita“, a preto sa na cieľovej čiare radovali obaja. Bojovalo sa už len o tretie miesto.

E3 Saxo Bank Classic 2022 – priebeh

Profil:

https://cycling.today/2022-e3-saxo-bank-classic-live-stream/

Slávnostný štart

Cyklisti sa na trať slávnej „Etrojky“ vydali presne o 12:30 SEČ. Vo Flámsku vládlo v tom čase pekné jarné slnečné počasie, ktoré dnes malo sprevádzať pretekárov po celý deň. Do pretekov ale nenastúpila trojica: Honoré (:dqt:), Craddock (:bex:) a Ackermann (UAD), kvôli zdravotným ťažkostiam. Viróza v pelotóne si naďalej vyberá svoju daň.

Po pár kilometroch sa vytvoril celodenný únik. Doň si to namierila sedmička pretekárov v zložení Daniel Oss (TotalEnergies), Jelle Wallays (COF), Brent Van Moer (:lts:), Mathijs Paasschens (Bingoal-Pauwels Sauces-WB), Lasse Norman Hansen (Uno-X Pro Cycling Team), Ryan Mullen a Lukas Pöstlberger (obaja BOH). Po dlhú dobu si na pelotón udržiavali náskok dvoch minút.

Pokojná jazda pelotónu

V pelotóne aj po prvých helingenoch (Katteberg, La Houppe…) vládol pokoj zbraniam. Neútočilo sa, hlavné pole bolo konzistentné. Slovenský cyklista Peter Sagan (TotalEnergies), ako aj ostatní favoriti, jazdil na čelných pozíciách. Samozrejme, zopár pretekárov sa sem-tam ocitlo na zemi či s technickými problémami, no nič dramatické sa nedialo.

Van Aertove dynamity v nohách

87 kilometrov pred cieľom s avšak zvýšilo tempo pod taktovkou tímu Jumbo-Visma a Trek-Segafredo. Blížila sa jedna z rozhodujúcich pasáži pretekov – Kortekeer a Taaienberg.

Z hlavného balíka ako prvý zaútočil Dries de Bondt (Alpecin-Fenix), no jeho snaha nenašla pochopenie u Wouta van Aerta (:tjb:), ktorý doslova rozbil pelotón na Taainbergu. Belgický majster razantne zaútočil a zobral zo sebou dvoch svojich domestikov. Spomedzi favoritov mu stíhal len Matej Mohorič (TBV) a Kasper Asgreen (:dqt:), a teda takmer všetci favoriti zaostali vrátane Petra Sagana.

Wout van Aert a Kasper Asgreen ale naďalej pokračovali vo vysokom tempe a zakrátko dostihli celodenný únik. Favoriti jazdili v pelotóne, ktorý sa spamätával z útoku najkomplexnejšieho cyklistu sveta. Na silné čelo pretekov strácal 35 sekúnd.

Osmička vpredu vs. INEOS

Na čele pretekov sa nám teda vytvorila osmička doposiaľ najsilnejších (Wout van Aert, Tiesj Benoot, Christophe Laporte (všetci traja (:tjb:), Stefan Küng (FDJ), Kasper Asgreen (:dqt:), Jasper Stuyven (:tfr:), Matej Mohorič a Talian Daniel Oss (TotalEnergies). Talian ako jediný dokázal zotrvať v čele z celodenného úniku. Na skupinu prenasledovateľov, ktorú viedol tím INEOS-Grenadiers, mali k dobru 22 sekúnd. V nej jazdil aj Peter Sagan. Pomaly sme sa blížili ku kockovému Eikenbergu.

Eikenberg premiešal kartami

Na Eikenbergu sa začalo útočil z hlavného poľa. zopár cyklistov si to v priebehu helingenu dotiahlo do čelnej skupiny. Peter Sagan v tomto stúpaní výrazne zaostal. V hre o víťazstvo bolo 16 pretekárov a obávané trio bergov Kapellberg, Paterberg a Oude Kwaremont sa blížilo.

Jumbo – Visma plánuje, Van Aert realizuje

Hneď v úvode Paterbergu, najstrmšieho bergu v celom Flámsku, trojica tímu Jumbo-Visma zaútočila. V nej sa skrýval aj Wout van Aert, ktorý ešte dokázal z vysokého tempa duplicitne zaútočiť. Jeho tempu stíhal len jeho tímový kolega Christophe Laporte (:tjb:), ktorý s belgickým majstrom vytvoril azda neporaziteľné duo. Zakrátko mali 20-sekundový náskok na skupinu prenasledovateľov.

Ten ešte si dokázali zveľadiť na tiahlom Oude Kwaremonte. V skupine za nimi to cyklisti skúšali jendotlivo, no časové manko neklesalo.

Už len „formalita“ na E3 Saxo Bank Classic

Čelné tímové duo (Van Aert a Laporte) 30 kilometrov do cieľa jazdilo so 46-sekundovým náskokom na značne frustrovanú skupinu prenasledovateľov. V ceste do cieľa im stál už len záverečný Tiegemberg a cieľová rovina. Jedinou zápletkou však bola otázka: Kto z tejto tímovej dvojice ale vyhrá?   

Záver

Image
https://twitter.com/JumboVismaRoad/status/1507382635777171467/photo/1

Wout van Aert 300 metrov pred cieľom sa poďakoval do vysielačky každému svojmu pomocníkovi. Osobne svoje víťazstvo oslávil s druhým Christophom Laportem.

Na záver však ešte došlo k boju o tretie miesto. O to mal najväčší zálusk Matej Mohorič, no jeho nástup nebol dominantný. V záverečnom špurte prekvapil skorým atakom Stefan Kung (FDJ), ktorý berie tretiu priečku.

E3 Saxo Bank Classic 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Preteky Okolo Katalánska zajtra pokračujú svojou 6. etapou.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár