De Plus hovorí o svojich desivých pádoch. Psychické škody boli najhoršie.

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Belgický cyklista Laurens De Plus (:qst:) sa vyjadril o svojom druhom vážnom páde a následnom zranení. Medzi októbrovým pádom na monumentálnej klasike Okolo Lombardie a kolíziou s nákladným autom na sústredení v Južnej Afrike bolo iba niekoľko mesiacov. Na januárovom sústredení spolu s De Plusom spadol aj český jazdec Vakoč (:qst:).

Obidva incidenty sa mohli pre 22-ročného cyklistu skončiť ešte horšie. Je to priam zázrak, že sa po 10 metroch pádu dostal opäť na bicykel. De Plus si to uvedomil. Následne prišla nešťastná nehoda v Afrike. Belgičanovi tieto udalosti zobrali najviac z mentálnej stránky. To potvrdil aj v rozhovore pre belgický portál Sporza.

„Mentálna strata bola určite veľká. V prvých týždňoch som mal pocit, že všetko bolo stratené. Koniec mohol nastať z jedného dňa na druhý. Vakoč a ja sme boli spolu v nemocnici. Môžete zdvihnúť palec na Instagrame, ale neprajem nikomu, aby videl, čo sme tam zažili,“ vyjadril sa De Plus pre Sporza.

„Prešiel som si veľmi ťažkými chvíľami, ktoré doteraz občas mám. Zvlášť, keď si uvedomím, že to mohlo byť oveľa horšie. Spadol som v Lomabrdii a potom sa toto stane. Mentálna škoda bola snáď ešte horšia ako tá fyzická,“ pokračoval De Plus.

Nezabudol zmieniť, že sa mu dostalo veľkej podopory od rodiny, priateľov, tímu, lekárov. Dokonca si našiel aj niekoľko profesionálnych psychológov.

„Niekedy sa mi to stále prehráva v hlave. Je to bežnou súčasťou takého zážitku, ale musím sa snažiť to dostať von z mojej mysle.“

Belgičan hvoorí, že je pravdepodobné, že sa dokáže spamätať a využiť svoj plný potenciál. Má stále iba 22 rokov a celú profesionálnu kariéru pred sebou. Stále je nútený používať barle a čoskoro začne s ľahkým tréningom doma. Jeho pôvodným plánom bolo ísť na Giro d’Italia. Stále v to dúfa.

„V Južnej Afrike som cítil, že sa blížim k mojej top forme. Teraz musím začať odznova. Cieľom bolo Giro. Stále dúfam, že sa tam objavím. Musím byť však realistom, uvidím po zotavení. Mám plnú podporu od mojich kolegov, kamarátov, príbuzných. Dokonca aj od ľudí, od ktorých by som to nečakal. Podpora mi dosť pomohla.“

Giro d’Italia štartuje 4. mája v Jeruzaleme. Uvidíme, či sa dokáže De Plus zotaviť a nastúpiť na prvé preteky Grand Tour v sezóne.

zdroj: cyclingnews

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár