Démare porazil Sagana v 7. etape Giro d’Italia

Giro d'Italia 2020

7. etapa Giro d’Italia bola úplne rovinatá, ale silný bočný vietor sa postaral o dramatickú etapu. V šprinte pelotónu zvíťazil Arnaud Démare (FDJ), druhý bol Peter Sagan (BOH) a tretí Michael Matthews (:sun:). Francúzsky majster zvýšil svoj náskok v bodovacej súťaži a získal tretie víťazstvo v pretekoch. Joaõ Almeida (:dqt:) pracoval s celým tímom na trhaní poľa a udržal sa na čele celkového poradia. 

Išla sa úplne rovinatá etapa z malebného historického mesta Matera do prímorského strediska Brindisi. 7. etapa Giro d’Italia 2020 prešla 143 kilometrov po Salentínskom polostrove na samom juhu Talianska.

Už od začiatku bolo cítiť prítomnosť silného severozápadného vetra o rýchlosti 25 km/h. To sa prejavilo tak, že od štartu fúkalo zboku a na miestach aj zozadu – ideálne podmienky pre vznik malých skupiniek na vetre – tzv. „terezínov“.

7. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

7. etapa Giro d'Italia 2020
7. etapa Giro d’Italia 2020

Štart v Matera a Joaõ Almeida v ružovom drese:

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Giro d’Italia (@giroditalia),

Deceuninck – Quick Step roztrhal pelotón na kúsky, šialených prvých 50 km

Po neutrálnom štarte sa od pelotónu oddelil malý únik, v ktorom boli Josef Černý (:ccc:), Thomas De Gendt (:lts:), Simon Pellaud (Androni Giocattoli – Sidermec) a Marco Frapporti (Vini Zabù-KTM). Dostihnutí však boli už 120 km pred koncom.

Netrvalo však dlho a celý tím Deceuninck – Quick Step s vedúcim Almeidom sa posadil na čelo veľkého pelotónu a zapol úderné tempo. Za nimi sa začali trhať skupiny a vytvárali sa medzery.

V prvom terezíne boli hneď po začiatku v celkovom poradí prvý Almeida (:dqt:), tretí Wilco Kelderman (:sun:), piaty Vincenzo Nibali (:tfr:), ôsmy Steven Kruijswijk (:tjb:). V približne 30-člennej grupe boli aj všetci favorizovaní šprintéri  – Peter Sagan (BOH), Arnaud Démare (FDJ), Fernando Gavíria (:uae:), Elia Viviani (COF) či Davide Ballaerini (:dqt:).

Terezíny v 7. etape Giro. foto: twitter.com/giroditalia

Skupiny sa spojili 80 km pred koncom

Panika bola ďalších skupinách, ktorých bolo časom až tri. 30 sekúnd počas prvých 50 km strácali GC jazdci ako Majka (BOH), Fuglsang (AST), Bilbabo (:bmt:). Ťahali tam hlavne Astana, EF a Ineos s Gannom.

Dobrou prácou po vstupe do posledných 100 km sa však druhá skupina s Fuglsangom dotiahla a preteky viedla partia zložená z približne 70 pretekárov. Prvá hodina pretekania sa išla v neskutočnej rýchlosti 56,46 km/h. Za to mohol hlavne bočný zadný vietor.

Ešte viac a ďalších 30 sekúnd strácali Vanhoucke (:lts:), Simon Yates (:mts:) či Pozzovivo (:ntt:) za novo-vytvorenou skupinou. Ich tímy dokázali zmazať, keďže v prostrednej časti etapy tak nefúkalo. Stalo sa to ešte 80 km pred cieľom.

Celé štartové pole sa síce spojilo, ale nervozita pokračovala. 77 km pred cieľom v strednej časti pelotónu spadli FuglsangKelderman aj Vanhoucke. Nešlo o nič vážne a rýchlo pokračovali.

Na šprintérskej prémii prvý Pelleaud, Démare pred Saganom

Tesne pred pádom opäť zaútočili Pellaud Frapporti. Prvý menovaný získal na jedinej prémii, na ktorej sa udeľovali body do bodovacej klasifikácie, najviac bodov 12. Tretie miesto získal z pelotónu Elia Viviani (COF). Štvrtý na prémii bol držiteľ cyklámenového dresu Démare, pripísal si 5 bodov. Peter Sagan získal iba o jeden bod menej.

Po prémii bol malý únik s Pellaudom pohltený a tempo sa aspoň na malý moment upokojilo.

Veľký pád 45 km pred cieľom

Pod značkou vstupu do posledných 45 km šialenej etapy sa v strednej časti pelotónu udial pád. Asi 10 jazdcov sa ocitlo na zemi. Spadli štvrtý muž celkovej klasifikácie a biely dres Vanhoucke, dvojnásobný etapový víťaz  a líder vrchárskej súťaže Ganna. Kvôli úzkej ceste sa zdržal aj šiesty Pozzovivo a v ďalších kilometroch boli v skupine zloženej z 20 jazdcov a strácali minútu. Straty limitovali aj jazdci CCC pre ich lídra Zakarina (:ccc:).

25 km pred cieľom sa zadná skupina rozdelila, ale vzápätí bola spojená. Vtedy opäť fúkalo najsilnejší do boku.

V pelotóne vtedy pracovali tímy Jumbo-Visma a Sunweb, ktoré sa dnes na otvorených veterných cestách rozhodne nestratili.

Pelotón opäť pohromade, zostávalo 21 km

Veľká skupina so Zakarinom, Gannom, Pozzoviom a Vanhouckom sa spojila s čelom 21 km pred koncom. Pelotón bol ale poriadne natihanutý. Na čele boli nervózni jazdci na celkové poradie, ktorí nechceli prehrať Giro na vetre, ale aj šprintéri, ktorí chceli využiť chaotickú etapu.

Vietor stále fúkal, bol silný, ale nebol zadný bočný, ktorý je najvhodnejší na trhanie pelotónu. Preto boli na čele aj sedem tímov, ktoré sa rozložili po ceste a len chceli doviesť svojich vrchárskych lídrov do ochrannej zóny 3 km.

Príprava na šprint

Groupama – FDJ pre Démara, Israel Start-Up Nation s Barbierom a Cimolaiom a Quick Step pre Balleriniho vyzerali na tom najlepšie. Peter Sagan tam mal jedného kolegu v do predpolsedného kilometra prišiel na piatej pozícii.

Štyri kilometre pred cieľom prišiel veľký kruhový objazd a po ňom bol v najlepšej pozícii Quick Step.

 Arnaud Démare vyhral 7. etapu Giro d’Italia

Arnaud Démare (FDJ) bol vďaka svojmu tímu v poslednom kilometri na výbornej pozícii. 200 metrov pred cieľom začal Francúz šprintovať, odpútal sa od Richezeho(:uae:). Predviedol dominantný šprint, ešte sa vyšvihol spoza jazdca Quick Stepu a keď bol na vzduchu, bol jednoznačne najrýchlejší a vyhral svoju tretiu etapu v tomto ročníku. Démare však po svojom zrýchlení plynulo zmenil svoju líniu smerom doprava. Sagan buď nechcel ísť do medzery popri pravej strane, alebo nemal rýchlosť.

Sagan bol v cieli nespokojný so šprintom Démara.

Peter Sagan (BOH) bol druhý, keď nasledoval Démara. Nedokázal vyprodukovať rovnakú rýchlosť a finišoval za kolesom víťaza, pravdepodobne za to môže aj zmena smeru dnešného víťaza. S pomerne väčšou stratou bol tretí Michael Matthews (:sun:).

Kolumbijčania Gavíria (:uae:) a Hodeg (:dqt:) bojovali vedľa seba lakťami. To prinútilo Gavíriu prestať šprintovať.

Celkové poradie

Almeida naďalej vedie Giro d’Italia. Všetci favoriti na celkové poradie dnes prišli v prvej skupine.

Démare vyhral 7. etapu (video):

7. etapa Giro d’Italia – výsledky:

1.Arnaud Demare (Fra)FDJ2:47:28
2.Peter Sagan (Svk):dqt:
3.Michael Matthews (Aus):sun:
4.Ben Swift (GBr):ins:
5.Alvaro Jose Hodeg Chagui (Col):dqt:
6.Rudy Barbier (Fra):isn:
7.Davide Ballerini (Ita):dqt:
8.Enrico Battaglin (Ita):tjb:
9.Filippo Fiorelli (Ita)Bardiani CSF Faizane‘
10.Elia Viviani (Ita)COF

Giro d’Italia – priebežné poradie:

1.Joao Almeida (Por):dqt:22:01:01
2.Wilco Kelderman (Ned):tbm:0:00:48
3.Pello Bilbao (Spa):sun:0:00:49
4.Harm Vanhoucke (Bel):lts:0:01:05
5.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:0:01:07
6.Domenico Pozzovivo (Ita):ntt:0:01:11
7.Steven Kruijswijk (Ned)AST0:01:21
8.Jakob Fuglsang (Den):tjb:0:01:25
9.Patrick Konrad (Aut)BOH0:01:32
10.Rafal Majka (Pol)BOH


Zdroj: giroditalia.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár