Doping na Giro d’Italia: Matteo Spreafico suspendovaný

Giro d'Italia 2020

Matteo Spreafico (Vini Zabu-KTM) bol priebežne suspendovaný pre doping na Giro d’Italia 2020 podľa antidopingových pravidiel UCI. Na prebiehajúcom Giro d’Italia vrátil 15. a 16. októbra pozitívne A vzorky na Enobosarm (ostarín).

„Medzinárodná cyklistická únia (UCI) oznamuje, že taliansky jazdec Matteo Spreafico bol informovaný o dvoch vzor podozrivých zisteniach [v angličtine Adverse Analytical Findings (AAFs), pozn. red.] na Enobosarm (ostarín) vo dvoch vzorkách počas testovania na Giro d’Italia 15. a 16. októbra. Jazdec má právo vyžiadať si zúčastniť sa pri analýze B vzoriek. V súlade s antidopingovými pravidlami UCI bol jazdec dočasne suspendovaný, až do vyriešenia prípadu. V tejto fáze vyšetrovania nebude UCI vec ďalej komentovať,“ popísala doping na Giro d’Italia 2020 UCI v tlačovej správe.

27-ročný Talian do tímu Vini Zabu-KTM prestúpil v júli tohto roku z Androni Giocattoli-Sidermec. Na Gire bol pred vylúčením na 127. mieste s celkovou stratou viac ako 5 hodín. Nemá na konte žiadne profesionálne víťazstvo. Jedinými pretekmi pod hlavičkou UCI, ktoré vyhral, bolo Vuelta a Venzuela 2018 kategórie 2, kde vyhral aj jednu etapu.

Enobosarm, niekedy označované ako aj ostarín je zakázanou látkou triedy S1.2, kde sú anaboliká. Zoznam spravuje Svetová antidopingová asociácia (WADA). Pôvodne sa používa na liečenie straty svalov alebo osteoporózu. Športovcom zvyšuje výdrž a celkovú kondíciu, podobne ako rôzne iné anaboliká. Klinicky sa látka používa, ale v roku 2008 bola daná na zoznam zakázaných produktov.

Z iných športovcov ju užíval zápasník UFC Sean O’Malley alebo hráč amerického futbalu Taylor Lewan. Posledný menovaný bol suspendovaný ligou NFL na štyri zápasy.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár