Dotout a Nalini poradia, ako sa obliecť na bicykel počas zimy

Zimny vyjazd procycling sk

zdroj: procycling.sk

Cestní cyklisti bývajú pri vysokých rýchlostiach priamo vystavení prírodným živlom. V zime to platí dvojnásobne a preto popri dobrom bicykli by správna voľba oblečenia mala byť prioritou každého výjazdu.

Dotout- procycling

Cyklistické oblečenie má špecifické strihy, ktoré kopírujú jazdeckú pozíciu na bicykli. Vedenie švov a strih je prispôsobený držaniu tela pri jazde a to tak, aby vás neomínalo, nerezalo a bolo pohodlné. Materiály na jednotlivých kusoch sú kombinované tak, aby udržali špecifické časti tela v teple a naopak – tam kde je to potrebné, umožňovali dýchať.

Cyklistické oblečenie je aerodynamickejšie ako to na bežné nosenie či iné športy, pretože sedí na tele bez toho, aby plápolalo vo vetre a v zjazde. Správne zvolené oblečenie vám môže pomôcť jazdiť rýchlejšie, pretože nemrháte energiou pri pohybe.

Dve tradičné talianske značky oblečenia Dotout a Nalini predstavujú ideálne oblečenie na bicykel do chladných zimných mesiacov. Vačšina kúskov z kolekcií je nielen navrhované, ale produkované v Európe. Ako sa obliecť na bicykel počas zimy už nebude problémom.

Ako sa obliecť na bicykel počas zimy

Vrstvenie, ako základná filozofia oblečenia do zimy

Najmä v zime, namiesto toho, aby sme si navliekli na seba jednu hrubú vrstvu, vždy je vhodnejšie obliecť si viacero tenších. Každá vrstva má za cieľ plniť všecifickú úholu. Odvádzať vlhkosť z tela, zahriať, ochrániť proti vetru, dažďu. Nestane sa sa tak, že sa ľahko prehrejete, alebo naopak. V prípade, ak sa zahrejem natoľko, že nám je teplo, stačí zhodiť dole jednu vrstvu. V prípade chladu naopak jednu prihodíme.

DOTOUT Polar wool jacket

Pri nízkych teplotách vás v pohodlí udrží zimná bunda s prémiových materiálov, ako napr. DOTOUT Polar wool jacket.

Ako sa obliecť na bicykel do chladného počasia

Najlepšia obrana proti chladu prichádza v podobe vrstvenia. Nájsť tú správnu mieru ideálnej regulácie svojej telesnej teploty dá trochu cviku. Vďaka tomu však budete môcť jazdiť hodiny v teple a pohodlí.

Zvýšenú pozornosť musíme venovať udržaniu tepla koncových bodov tela – prstov rúk, nôh a hlavy.

Pri jednociferných vonkajších teplotách je nutné siahnuť po dlhých nohaviciach, ktoré dostatočne chránia aj okolie lona. Ani hrubšie návleky na nohy už totiž nemusia postačovať.

Na vrchnú polovicu tela prichádza na rad vrstvenie. Pod dres s dlhým rukávom natiahneme spodnú vrstvu s dlhým rukávom. Navrch ako ochranu použijeme kvalitnú (tenšiu) cyklistickú bundu, ktorá chráni proti vetru a vlhku.

Tenšia nepremokavá bunda DOTOUT Dot GPN Hood Jacket je ideálna voľba na prechodné obdobie.

Ruky,ktoré súvystavené chladu chránime dlhoprstými rukavicami. Postačiť by mohli nezateplené rukavice. V prípade vlhka s windstoperovou povrchovou úpravou.

Udržiavame tiež chodidlá v teple, čo docielime vďaka návlekom na tretry. Na trhu sú rôzne možnosti – od neoprénových návlekov na špičky tretier do miernejšieho chladu, až po vysoké vodotesné návleky rozdielnych hrúbok.

Pri teplotách pod 10°C už môže byť citeľne chladno aj na hlavu. Chrániť sa čiapkou pod prilbu alebo bufkou pod prilbu dáva zmysel.

Bufka je ideálny funkčný doplnok, ktorý pomôže v prípade núdze.

Ako sa obliecť na bicykel do teplôt pod nulou?

V nízkych teplotách oscilujúcich okolo nuly, oceníte zateplené nohavice s vodeodolnou membránou v prednej časti. Na teplú spodnú vrstvu napríklad s prímesou merino vlny natiahneme hrubší dres. Vonkajšia vrstva predstavuje zimnú zateplenú bundu.

Teplý dres Nalini ERGO XWARM v kombinácii so zimnou bundou vás udrží v teple.

 Ruky si treba chrániť zateplenými rukavicami, rovnako tak volíme aj zateplené návleky na tretry a hrubšie ponožky. Ak jazdíte pravidelnejšie aj počas zimných mesiacov, komfort jazdy spríjemnia zimné tretry.

Pri teplotách okolo nuly treba myslieť na hrubé rukavice – Nalini RED THERMO GLOVES.

 

Veľké množstvo tepla uniká cez hlavu. Pri jazde okolo bodu mrazu padne vhod cyklistická kukla.

Pri stále teplejších zimách, resp. pri dobre zvolenom oblečení a doplnkoch, môže cyklistická sezóna trvať prakticky po celý rok. Poďte si ju užiť spolu s nami vďaka oblečeniu od značiek Dotout a Nalini, ktoré kúpite v e-shope PRO CYCLING.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár