Dovolenka na bicykli

zdroj: twitter.com/netmeisterch

Aj keď viacerí ľudia uprednostňujú pasívny typ dovolenky – napríklad pri mori – veľmi účinným spôsobom relaxu počas letnej sezóny je aktívny prístup k voľným dňom. Relax a šport idú so sebou ruka v ruke. Pohyb pomôže hlavne psychike po náročných dňoch v práci, poďakuje sa aj fyzická stránka. Populárnou aktivitou počas dovoleniek je napríklad pešia turistika. My sa však pozrieme na dovolenku „na bicykli“.

Prečo si vybrať cyklo-dovolenku? Bicykel je považovaný za ideálneho spoločníka pri objavovaní nových častí prírody, dediniek a okolitej krajiny. Taktiež sa na ňom dá prejsť viac ako pri klasickej turistike. Cyklo-výjazdy sú na rozdiel od peších túr menej jednotvárne, ponúkajú viac zábavy či dobrodružstva. Dlhší pobyt na bicykli pri príjemnom tempe nie je tak náročný. Napríklad také kĺby nie sú zaťažované iba v malej miere v porovnaní s chôdzou. O pozitívnom budovaní celkovej fyzickej kondície ani je nutné hovoriť.

Populárny spôsob je tzv. bike-packing. Ten pozostáva z toho, že na – zvyčajne trekingový – bicykel si naložíte potrebné veci ako stan, spacák, oblečenie či náradie a vydáte sa na cestu. Prespávate napríklad v prírode pod holým nebom alebo na kempingových miestach. Ide o náročnejší typ cyklo-dovolenky, no ponúkne množstvo zážitkov a skúseností.

Oveľa príjemnejšou cestou pre začiatočníkov je vybrať si nejakú destináciu, na Slovensku napríklad Vysoké Tatry či Malú Fatru, a nájsť si vhodné ubytovanie v hoteli či penzióne. Tam máte možnosť stravovania na raňajkách a večeriach, čo po ťažkom výjazde na bicykli príde vhod.

Pre výber miesta na aktívnu dovolenku môžete využiť napríklad špecializovaný web Sorger.sk. Ten ponúka pobyty do najlepších slovenských lokalít, akými sú Vysoké Tatry, Nízke Tatry alebo Liptov. Po zvolení svojej destinácie na cyklotúru odporúčame využiť zľavy na pobyty od Sorger.sk Pri výbere si môžete pozrieť aj akcie od ZlavaDna.sk, kde tiež máte na širokú ponuku zlacnených pobytov. Viaceré hotely v ponuke poskytujú aj wellness služby, ktoré sa po vyčerpávajúcom dni určite zídu.

Do hotela si môžete priniesť svoj vlastný bicykel prostredníctvom svojho vlastného auta, ale dostať sa s bicyklom na známe turistické destinácie je možné aj vlakom. Vo väčšine rýchlikoch a IC vlakoch sa nachádzajú špeciálne vozne určené na prepravu bicyklov. Ak sa vám nechce nosiť svoj vlastný stroj, väčšina hotelov či špecializovaných obchodov v turistických centrách ponúka možnosť požičania si bicykla za poplatok. Niektoré hotely majú túto službu v cene pobytu.

Vo všetkých požičovniach sú na výber predovšetkým horské bicykle, ktoré pri cykloturistike majú najväčšie využitie. S údržbou si nemusíte robiť starosti. Dôležité je si zobrať batoh alebo kapsičku na bicykel. V nich totiž potrebujete uskladniť najdôležitejšie veci na cyklotúru, medzi ktoré patrí náhradná duša, multifunkčné kľúče, lekárnička, mapa, dostatok tekutín a jedla, náhradné oblečenie či pršiplášť.

Na rôznych internetových fórach a stránkach nájdete množstvo trás a už prejdených túr. Takéto informácie ponúkajú rôzne stránky ako regiontatry.sk, cyklotrasa.oma.sk alebo cyklo.hiking.sk. Taktiež sa zíde aj aplikácia do smartfónu Mapy.cz, ktorá zadarmo ponúka turistické mapy. Tie si môžete stiahnuť a používať aj bez pripojenia na internet.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár