Down Under Classic: Kritérium ovládol domáci Ewan, Sagan v tesnom závere druhý

Ešte pred začiatkom prvých riadnych pretekov cyklistického kalendára World Tour sa v austrálskom Adelaide konali prípravné preteky. Kritérium Down Under Classic síce nie je zaradené do programu UCI, no na juhu Austrálie sa zišlo silné zoskupenie pretekárov. Závod sa totiž odhráva menej ako 48 hodín pred štartom Tour Down Under. Išlo tak o ideálnu prípravu pred etapovým závodom. Dĺžka taktiež nerobila problémy, po uplynutí jednej hodiny si pelotón ešte raz prešiel okruh v Rymill Parku dlhý 1,7 kilometra.

Na štarte sme mohli vidieť viacerých jazdcov, ktorí sa predstavili v nových tímoch. Išlo napríklad o Richieho Porta (:tfr:), Adama Blytha (:lts:) alebo Caleba Ewana (:lts:). Síce viacerí jazdci sa dostávali do únikov, no šprintérske celky si to pohodlne strážili. Išlo napríklad o tímy Deceuninck-Quick Step s Eliom Vivianim (:qst:), Lotto Soudal s Ewanom alebo BORA – hansgrohe s Petrom Saganom (BOH). V predposlednom kole bolo jasné, že sa bude šprintovať. V ňom o šancu na víťazstvo prišiel v páde šprintér Phil Bauhaus (:bmt:). Iniciatívu prebral aj Team Sky a udával tempo na čele.

Posledná zatáčka 500 metrov pred cieľom vyradila z hry Taliana Vivianiho, ktorý sa ocitol v hromadnom páde. Desiatka jazdcov sa však dokázala tejto situácii vyhnúť. Šťastie vyskúšal Daniel Oss (BOH) a zaútočil. Vybudoval si menší náskok. Skvelú robotu tam potom odviedol hlavný pomocník Ewana, Roger Kluge (:lts:). Dostihol Taliana a Austrálčanovi poskytol dobrú pozíciu pre svojho lídra. Za ním sa priviezli Peter Sagan a Alexander Edmondson (:mts:). Kluge potom otvoril priestor Ewanovi a ten začal šprintovať. Na jeho kolese bol Sagan, no ten ho nedokázal predstihnúť. 24-ročný Ewan vyhral na páske približne o dĺžku bicykla a v cieli sa radoval z prvého víťazstva v novom tíme. Sagan skončil na druhej priečke a Edmondson došiel tretí.

Dnešný víťaz Ewan vyhral na tomto závode tretíkrát, vtedy ešte preteky niesli názov People’s Choice Classic. Dorovnal tak Andrého Greipela, ktorého vystriedal v tíme Lotto Soudal. Minulý rok tu vyhral Peter Sagan.

Výsledky:

1.Caleb Ewan (Aus):lts:1:03:59
2.Peter Sagan (Svk)BOH
3.Alex Edmondson (Aus):mts:
4.Roger Kluge (Ger):lts:0:00:02
5.Daniel Oss (Ita)BOH0:00:04
6.Owain Doull (GBr):sky:0:00:05
7.Luke Rowe (GBr):sky:0:00:09
8.Luis León Sánchez (Spa)AST
9.Marco Haller (Aut):kat:
10.Francisco Ventoso (Spa):ccc:

Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár