Dwars door Vlaanderen 2022: Nádhernú ťahanicu ovládol Van der Poel

Mathieu van der Poel

zdroj: ©A.S.O./Pauline Ballet

Klasiku Dwars door Vlaanderen 2022 ovládol Mathieu Van der Poel (Alpecin-Fenix). V nádherných pretekoch sa rozhodlo až na cieľovej rovinke. Tam si Holanďan poradil s Tiesjom Benootom (:tjb:) a zopakoval prvenstvo z roku 2019. Tadej Pogačar (:uae:) minul rozhodujúci nástup a stratu už nedokázal limitovať.

Mathieu Van der Poel

„Dnes to bolo náročné. Nebol som najsilneší v čelnej skupine, mal som niekoľkokrát na mále. Tiesj Benoot bol najsilnejší. Campenaerts bol taktiež nebezpečný, jeho nedotiahnete len tak ľahko. Dnes to mal byť jeho deň, no skupina bola veľmi silná. Tadej som dnes veľmi nevidel, minul nástup a už nás nebolo možné dohnať.“

Profil Dwars door Vlaanderen 2022

Štart Dwars door Vlaanderen 2022

Priebeh Dwars door Vlaanderen 2022

Od začiatku sa jazdilo v hektickom tempe a odskákala si to trojica jazdcov. Po páde na 15. kilometri odstúpili Lukas Pöstlberger (BOH), Mikkel Bjerg (:uae:) a Alex Kirsch (:tfr:). Ani po tridsiatich kilometroch sa nepodarilo vytvoriť únik dňa, pelotón tak pokračoval pohromade. Následne sa však podarilo menšej skupinke odskočiť. Do úniku sa dostali Nils Politt (BOH), Johan Jacob (MOV), Kelland O’Brien (:bex:), Aaron Verwilst (Sport Vlaanderen – Baloise) a Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces WB). Náskok sa čoskoro vyšplhal na necelé štyri minúty.


Pred prvým stúpaním dňa bol rozostup cez 5 minút. Náskok bol približne rovnaký i v polovici dnešných pretekov. Medzičasom ženskú edíciu ovládla Chiara Consonni (Valcar-Travel & Service), keď dominovala v hromadnom dojazde. 70 kilometrov pred koncom sa už začalo pretekať a jazdci z hlavného poľa nastupovali. Jeden útok vyšiel parádne a razom bola skupina Campenaerts (:lts:), Van der Poel (Alpecin-Fenix), Benoot (:tjb:) či Pidcock (:ins:) odskočená od hlavného poľa. Útok minul Tadej Pogačar (:uae:), no za chvíľu si chybu uvedomil a stíhal skupinu pred ním.

Nalini - procycling

Slovinský talent bolo čoskoro na dohľad, no doskočiť sa mu nedarilo. Napokon snahu vzdal a nechal sa pohltiť hlavnou skupinou, kde bolo približne 50 jazdcov. Dve chyby ho stáli veľa energie. V tento moment prišiel pád z nepozornosti Naesena (:alm:), kvôli Belgičanovi skončila štvorica cyklistov na zemi. 50 kilometrov pred cieľom bol únik dňa zlikvidovaný, na trati však bolo niekoľko menších skupín. 25 kilometrov pred páskou bola v čele skupina okolo Van der Poela, za nimi 40 sekúnd skupina okolo Pogačara. Na Nokerebergu nastúpil Van der Poel, no konkurenti sa ho udržali, stále čakalo jedno stúpanie do konca pretekov. Z hry o prvenstvo bol už Pogačar, nedarilo sa mu priblížiť k čelu pretekov.

Záver

Do posledných desiatich kilometrov vstupoval osmička jazdcov, na poslednom stúpaní sa čakali útoky. Jazdci ako Politt či Benoot to museli skúsiť. V tento moment bol najväčší favorit Tom Pidcock (:ins:). Stúpanie Holstraat rozuzlenie neprinieslo a tak v klesaní nastúpil Victor Campenaerts (:lts:). Belgičan si vytvoril drobný náskok a upaľoval do cieľa. Skupina nechávala prácu na Van der Poelovi a tak sa nastúpila dvojica Benoot – Pidcock. Tá dostihla vedúceho Campenaerts a čakalo sa čo urobí Van der Poel. Holanďan napokon zabral a všetko bolo znova pohromade. Nádherná ťahanica pokračovala i naďalej, všetko sa však rozhodlo až na cieľovej rovinke. Tam bola ako prvá dvojica Van der Poel – Benoot. Mladší z dvojice si napokon poradil s Benootom a zopakoval výhru z roku 2019.

Výsledky Dwars door Vlaanderen 2022

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár