Dylan Groenewegen a jeho rodina dostávali vyhrážky smrťou, chránila ich polícia

Dylan Groenewegen

zdroj: twitter.com/CyclingBoomer

Dylan Groenewegen (:tjb:) tvrdo cítil dohru po páde na Okolo Poľska v auguste minulého roku. Tam natlačil v šprintérskom súboji Fabia Jakobsena (:dqt:) do bariér. Holandského majstra sa podarilo po hrôzostrašnom páde zachrániť a po niekoľkých mesiacoch už trénuje.

Okamžite po páde sa však na sociálnych sietiach strhla neprimeraná vlna nenávisti voči Groenewegenovi. Vyhrážky boli aj pod statusom jeho priateľky, s ktorou v tom čase ešte len čakali teraz už narodené dieťa. Holanďan z Team Jumbo-Visma to nenechal tak, a okrem odbornej psychickej pomoci z tímu mu pomáhala aj polícia.

„Niekoľko dní po nehode existovali vážne podozrenia, tak sme zavolali políciu. Nasledujúce dni až týždne náš domov strážila polícia. Už sme nemohli len tak spontánne opustiť doma. Ak som išiel von, po mojom boku bol dôstojník,“ hovorí podľa portálu Wielerflits.

„Do poštovej schránky mi prichádzali balíky, ktoré obsahovali slučku, na ktorú mali potom zavesiť moje dieťa. To bol pre mňa rozhodujúci moment, kedy som sa obrátil na políciu. Tá sa ihneď rozhodla konať.“

Po ďalších mesiacoch však vyhrážky ustálili a veci sa pomaly začali vracať do normálu. Prišlo narodenie syna Maysona, zotavenie a operácie Jakobsena, a následne aj plán, ako sa dostať späť na cesty.

Návrat na cesty

Samotný 27-ročný Holanďan mal problém sám so sebou. Spôsobil takmer devastačné zranenia svojmu krajanovi. Medzinárodná cyklistická únia mu udelila bezprecedentný deväťmesačný trest na základe následkov, ktoré spôsobil.

„Chcel by som opäť šprintovať o víťazstvá, ale najdôležitejšie je, aby som sa opäť ustálil v pelotóne. Určite si za to môžem sám, pokúšam si vybaviť, čo som si vtedy počas toho špurtu myslel. Hlavne kvôli 80-kilometrovej rýchlosti to malo také následky.“

Jeho návrat na súťažný asfalt sa udeje 12. mája na etapových pretekoch Okolo Maďarska. V pláne nemá zatiaľ žiadnu Grand Tour. Špekulovalo sa o okamžitej účasti na Giro d’Italia, ale jeden z najrýchlejších mužov v posledných 200 metroch pretekov potrebuje čas, aby sa aklimatizoval. V Taliansku tak hneď dostane priestor talentovaný debutant v tíme David Dekker.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár