Dylan Groenewegen vyhral 4. etapu Okolo Valónska 2021

Dylan Groenewegen 4. etapa Okolo Valónska 2021

zdroj: twitter.com/BBHOTELSpbKTM

4. etapa Okolo Valónska 2021 sa skončila šprintom zriedeného pelotónu. Dylan Groenewegen (Team Jumbo-Visma) získal druhé víťazstvo na pretekoch a po dlhom vylúčení v poslednom roku. 

V cieli bol druhý Talian Giacomo Nizzolo (:tqa:) a tretí bol Kolumbijčan Fernando Gavíria (:uae:). Holanďan Groenewegen nemal pri sebe rozbiehača, ale holandský šampión Timo Roosen ho dostal do dobrej pozície za vlak Deceuninck – Quick-Step.

200 metrov pred cieľom vyrazil do šprintu. Groenewegen jasne najrýchlejší. Priblížil sa k nemu len európsky majster Nizzolo, ktorý sa dostal okolo Floriana Senechala (:dtq:), ktorému sa v strede šprintu odopla tretra.

Američan Quinn Simmons (:tfr:) sa udržal na čele celkového poradia. Sám predviedol kvalitný šprint v závere, obsadil piatu priečku. Ešte predtým sa snažil zaútočiť na krátkom stúpaní v posledných 10 km, keďže zacítil, že súperi by mohli byť po únavnej a rýchlej etape unavení. Nakoniec sa však zmenšený pelotón spojil. 20-ročného jazdca v sobotu čaká ešte jednoduchšia zvlnená etapa, ktorá by sa mala ukončiť špurtom.

„Určite to nebolo jednoduché,“ poznamenal Groenewegen v cieli. „Bol to veľmi ťažký deň. Už od začiatku sa útočilo. Dnes som to naozaj nečakal. Tím ma v správny čas dostal do správnej pozície. Tímu patrí veľký rešpekt a ďakujem im.“

Jediný Slovák na štarte Erik Baška (BOH) etapu nedokončil a z pretekov odstúpil.

Ako prebehla 4. etapa Okolo Valónska 2021

4. etapa Okolo Valónska 2021 mala 206 kilometrov a bola najdlhšou v 5-etapových pretekoch. V Belgicku sa išlo po zvlnenej trati. V posledných 30 km prišiel dvojkilometrový sektor s kockami a 11 km pred cieľom sa začalo stúpať o 7% s dĺžkou 1300 metrov. Finišovalo sa v meste Fleurus.

4. etapa Okolo Valónska 2021 – profil:

4. etapa Okolo Valónska 2021
zdroj: trworg.be

Začiatok sa nešiel vo zvýšenom tempe a trvalo, kým sa vytvoril ustálený únik dňa. Až vyše 150 km do konca sa na čele usadili Baptiste Planckaert (:iwg:) a Alessadro De Marchi (:isn:), ktorý nosil ružový dres na nedávnom Giro d’Italia.

Pelotón ovládal tím Trek-Segafredo, za ktorý jazdí priebežný líder Quinn Simmons. So 100 km do cieľa mala dvojica náskok šiestich minút, ale za nimi sa zdvihol vietor a pelotón ešte viac zrýchlil.

70 km pred cieľom sa začal pelotón poriadne deliť, prechádzalo sa cez otvorené sekcie a viacero jazdcov začalo odpadať z hlavnej skupiny. Vzadu sa ocitol aj Simmons, ale s pomocou tímu sa dokázal dostať naspäť.

Keď do cieľu ostávalo 40 km, pelotón už dochytil únik De Marchiho a Planckaerta, ale na čele sa vytvorila nová skupina. Boli v nej Julius Vandenbergh, Dries de Bondt, Florian Vermeersch, Eliot Lietaer, Toon Aerts, Loic Vliegen a Dries Van Gestel.

Trek opäť začal kontrolovať situáciu a zmenšený pelotón s favoritmi bol opäť pokope, vtedy do cieľa ostávalo 18 km. Predtým sa ešte v skupine udial pád, na zemi sa ocitli šprintér Sacha Modolo, alebo Kenneth Van Rooy.

Josef Černý útočil, ale šprintovalo sa

18 km pred cieľom zaútočil Čech Josef Černý (:dqt:), ktorý si vypracoval slušný, 25-sekundový náskok. Predtým jeho tím Deceuninck – Quick-Step potiahol skupinu na kockovom sektore a znepríjemnil konkurentom život.

Český majster v časovke však narazil na svoj limit 12 km pred cieľom. Do cieľa ešte ostávalo krátke stúpanie, na ktorom útočili jazdci ako Andrea Bagioli (:dqt:), ktorý bol kontrolovaný Quinnom Simmonsom.

Neskôr sa po chaose chcel oddeliť aj šprintér Fernando Gavíria (:uae:), ale nepodarilo sa roztrhať pelotón. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen – Bingoal) sa v posledných 10 km taktiež vydal na samostatnú jazdu, ale bol dostihnutý. V hlavnej skupine zloženej z 50 jazdcov sa nachádzali viaceré šprintéri ako Groenewegen, Nizzolo a Gavíria. Došlo k šprintu.

4. etapa Okolo Valónska 2021 – výsledky:

01Dylan GroenewegenJumbo-Visma
02Giacomo NizzoloTeam Qhubeka NextHash
03Fernando GaviriaUAE Team Emirates
04Luca MozzatoB&B Hotels p/b KTM
05Quinn SimmonsTrek-Segafredo
06Gianni VermeerschAlpecin-Fenix
07Amaury CapiotArkéa-Samsic
08Stefano OldaniLotto Soudal
09Florian SénéchalDeceuninck-Quick Step
10Milan MentenBingoal Pauwels Sauces WB
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár