Dylan van Baarle s dlhým sólom vyhral Dwars door Vlaanderen 2021

Dylan van Baarle Dwars door Vlaanderen

zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers/

Holanďan Dylan van Baarle (:ins:) ovládol belgickú klasiku Dwars door Vlaanderen 2021. Na čele bol osamotený vyše 52 kilometrov. So stratou 28 sekúnd skončil na druhom mieste Francúz Christophe Laporte (COF) a na treťom Belgičan Tim Merlier (Alpecin-Fenix).

28-ročný jazdec tímu INEOS Grenadiers získal piate profesionálne víťazstvo, vôbec prvé z veľkej kockovej klasiky. Dylan van Baarle zaútočil na kopci Berg Ten Houte, kde sa najprv striasol Dylana Teunsa (TBV) a mimoriadne silnou jazdou prišiel do cieľa. Skupinka za ním, tvorená z jazdcov ako Greg Van Avermaet (ACT), Christophe Laporte (COF) alebo Jasper Stuyven (:tfr:) nedokázala v ďalších desiatkach kilometroch nájsť odpoveď. Napokon bol pohltená pred cieľom, kedy už Van Baarle oslavoval veľký triumf.

„Je to pre mňa veľmi dôležité. Klasiky sme sa s tímom snažili poňať ofenzívne a je to cítiť. Som šťastný, že som to dotiahol do cieľa. Toto víťazstvo zaradujem medzi moje najväčšie úspechy, spoločne s etapou na Critérium du Dauphiné,“ povedal v cieli Van Baarle.

Na pretekoch sa zúčastnili aj majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:) a Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Tí o víťazstvo nebojovali, menšiu klasiku využili ako ideálnu prípravu na nedeľňajší monument Okolo Flámska. Na Ronde patria spoločne s Woutom van Aertom k najväčším favoritom. Streda však ponúkla množstvo otázok.

Van der Poel nevyzeral byť v poriadku. Nestíhal zrýchlenia na kopcoch a na cieľovej rovinke si musel vystúpiť z tempa. Rezignovaný a zjavne unavený prišiel do cieľa. Otáznik visí aj na Alaphilppom s tímom Deceuninck – Quick-Step, ktorí dnes neboli viditeľní. Jedine Florian Sénéchal (:dqt:) sa v neskoršej fáze pretekov nachádzal v selekcii a Yves Lampaert (:dqt:) sa v pelotóne zmestil do top 10.

Skrývali sa favoriti za prípravu?

Ako prebehla klasika Dwars door Vlaanderen 2021?

V Roselare počkalo na jazdcov príjemné slnečné počasie. Preteky Dwars door Vlaanderen priniesli už svoju 75. edíciu. Veľkú radosť mal tím Bora-hasngrohe, ktorému na poslednú chvíľu autority umožnili štart. Štartoval aj tím Trek-Segafredo, v ktorom ale chýbal Mads Pedersen. Dán sa stretol s pozitívnym členom tímu. Na jazdcov bolo pripravených 184 kilometrov a 13 dynamických stúpaní, typických pre jarné belgické klasiky.

Profil Dwars door Vlaanderen 2021

Profil Dwars door Vlaanderen 2021
Profil. zdroj: la-flamme-rouge.eu

Štart

Úvodné trápenie

Od úvodných kilometrov bolo ťažké vyskladať nejaký únik. Každá snaha bola ihneď zlikvidovaná. Na značke 40. kilometru prišiel ďalší pokus, keď zaútočila pätica jazdcov, no ani oni nezmenili osud pretekov. Po 50 odjazdených kilometroch bol stále pelotón pohromade. V najbližších 20 kilometroch začínali stúpania a dala sa očakávať nejaká aktivita.

Ešte pred najdôležitejšími časťami pretekov odstúpili Jordi Meeus (BOH) a Barnabas Peak (:bex:)

Únik dňa

Pred poslednou stovkou kilometrov sa konečne vyformoval únik dňa. V ňom bola dvojica jazdcov Ethan Hayter (:ins:) a Jelle Wallays (COF). Vybudovali si náskok jednej minúty, ale takmer 55 km pred koncom boli pohltení atakujúcimi cyklistami.

Útoky na Berg Ten Houte

58 km pred cieľom sa začalo pretekať. Na jednom z hlavných stúpaní dňa zaútočil Greg Van Avermaet (ACT), spoločne s Dylanom Teunsom (TBV). Pelotón za začal deliť, ale selekcia zatiaľ nenastala.

O päť kilometrov na kopci Berg Ten Houte (1,1 km – 5,8%) prišiel silný útok Dylana Van Baarleho (:ins:). So zostávajúcimi 40 km mal Holanďan náskok štyridsiatich sekúnd na čele. Za ním sa vytvorila skupina favoritov zložená z dvadsiatich pretekárov. Boli v nej mená ako Mathieu van der Poel, Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), Alexander Kristoff (:uae:), Jasper Stuyven (:tfr:), Giacomo Nizzolo (:tqa:), Christophe Laporte (COF), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Tim Wellens (:lts:), Daniel Oss, Nils Politt (BOH), Greg Van Avermaet. V skupine sa nachádzal iba jeden jazdec z Deceuninck – Quick-Step, bol ním Florian Sénéchal (:dqt:). Julian Alaphilippe sa prepadol do stíhacej skupiny.

O pár kilometrov z vytvorenej veľkej selekcie zaútočili Ivo Oliveira (:uae:), Victor Campenaerts (:tqa:) a Luke Durbridge (:bex:).

Posledné použitie „super tuck“ pred zákazom 1. apríla

Van der Poel odpadol z hlavnej skupiny

Kopec Knokteberg 35 km pred cieľom slúžil na ďalšie útoky Van Avermaeta. Na to doplatil Mathieu van der Poel, ktorý pri zrýchleniach prekvapivo nereagoval a musel si vystúpiť z tempa. Zaradil sa do štvrtej skupiny na ceste, kde s ním boli napríklad aj Alaphilippe, Stefan Küng alebo Matteo Trentin. Holanďan, zdá sa, vypustil a neskôr už len pracoval pre kolegu Philipsena.

Van Baarle neúnavne na čele

Van Baarle mal stále náskok tridsať sekúnd. Za ním ho stíhali už len Sénéchal, Oliveria, Stuyven, Campenaerts, Durbridge, Laporte, Teuns, Van Avermaet a Barguil. Nasledovala skupina s Kristoffom, Teunsom, Wellensom, Pollitom, a až za nimi Van der Poelova a Alaphilipova partia s minútovou stratou.

12 km pred cieľom sa zadné stíhacie skupiny spojili, ale osem jazdcov stále naháňalo veľmi silného Van Baarleho. Z veľkého pelotónu neúspešne zaútočili Nils Politt aj Iván Garcia Cortina (MOV), ale preteky sa rozhodovali medzi únikom a Van Baarlem.

Náskok osamoteného jazdca sa neznižoval, ba naopak. So šiestimi kilometrami do cieľa nevyšli zrýchlenia Belgičanov a stíhacia skupina si sadla. Pohltil ju ešte veľký pelotón, v ktorom sa šprintovalo o menšie priečky. Francúz Christophe Laporte sa z úniku udržal najdlhšie a prišiel si po tesné druhé miesto, Tim Merlier (Alepcin-Fenix) potvrdil svoju šprintérsku rýchlosť bronzovým umiestnením.

Dwars door Vlaanderen 2021: výsledky

Poz.JazdecTímČas
01Dylan Van BaarleINEOS Grenadiers
02Christophe LaporteCofidis
03Tim MerlierAlpecin-Fenix
04Yves LampaertDeceuninck-Quick Step
05Tosh Van der SandeLotto Soudal
06Alexander KristoffUAE Team Emirates
07Greg Van AvermaetAG2R Citroën Team
08Anthony TurgisTotal Direct Energie
09Florian SénéchalDeceuninck-Quick Step
10Jasper StuyvenTrek-Segafredo
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár