E3 BinckBank: Zdeněk Štybar je v životnej forme, vyhral ďalšiu veľkú klasiku. Sagan doplatil na mechanické problémy

E3 BinckBank 2019

S flámskou klasikou E3 BinckBank Classic sa začína najrušnejšie obdobie pre klasikárov v roku. Preteky známe z minulosti ako „E3 Harelbeke“ mali 204 kilometrov, obsahovali pätnásť flámskych kopcov a niekoľko sektorov s dlažobnými kockami. Medzi nimi aj slávne hellingeny Paterberg či Oude Kwaremont. Poslednou výraznou prekážkou bol Tiegemberg, po ňom nasledovala približne 20-kilometrová rovina do Harelbeke. V Belgicku dnes na jazdcov čakalo príjemné, bezveterné počasie, teploty sa pohybovali pod hranicou 20 ºC.

Do úniku sa dostali majster sveta do 23 rokov Marc Hirschi (:sun:), Stijn Steels (Roompot-Charles), Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen), Ludwig De Winter (Wanty Groupe), Jaime Castrillo (MOV), Mihkel Räim (Izrael Academy) a Aksel Nommela (Wallonie-Bruxelles). Ihneď si vytvorili väčší náskok, celky Bora – hansgrohe s Petrom Saganom (BOH) či Deceuninck-Quick Step riadiace pelotón im dovolili najviac päťminútový odstup. Na Hogulechte zaútočil Marco Haller (:kat:) a začal sa doťahovať na vedúcu osmičku jazdcov. Do prednej časti pelotónu sa dostali aj tímy EF-Education First, CCC či Dimension Data. Onedlho z pelotónu vyskočil aj kolega Hallera Vjačeslav Kuznetsov (:kat:), doplnil ho Vanbilsen (Cofidis).

Prvé bergy rozprúdili dianie

86 km pred koncom po kopci Kortekeer spadol Sep Vanmarcke (:efd:). Belgický favorit sa zrútil do priekopy pri ceste a nemohol sa postaviť. Klasikársky smoliar musel kvôli zraneniu kolena odstúpiť.

Pretekať sa začalo na Taaienbergu, keď sa do čela hlavnej skupiny dostal Peter Sagan, rýchlejšie tempo začal udávať aj Wout van Aert (:tjb:), no Saganov kolega Daniel Oss (BOH) ho pohotovo dotiahol. V pelotóne sa to začalo rozdeľovať, všetci favoriti sa nachádzali v prednej skupine a odpadávať začali slabší jazdci.

Zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Technické problémy musel okrem Edvalda Boassona Hagena (:ddd:) riešiť aj Marcus Burghardt (BOH), ktorý predtým kontroloval pelotón v prospech Sagana. Ten tam stále mal niekoľkých spolujazdcov, pohyby protiviníkov úspešne strážili Lukas Pöstelberger či Daniel Oss. Silné tempo nedávalo šance utečencom, ich náskok sa znížil na jednu minútu.

66 km pred cieľom na Boignebergu nastúpil Zdeněk Štybar (:qst:), ktorý síce nebol úspešný, no zobral so sebou päticu jazdcov. Vzadu však medzeru dolepil Matteo Trentin (:mts:) a favoriti sa opäť zjednotili. Pre Grega Van Avermaeta (:ccc:) začal na špici pracovať Schär. Ďalšia selekcia nastala pred Stationbergom, kde na tempo nestačil napríklad Boasson Hagen či Lars Boom (Roompot-Charles). Všetci favoriti však mali ešte stále pri sebe pomocníkov, ktorí kryli viaceré nástupy menších mien.

Útočil jazdec z Quick Stepu – Bob Jungels (:qst:). Luxemburský šampión sa vzdialil, čo prinútilo pracovať Team Sky, Bora a Jumbo-Visma. Jungels sa onedlho pripojil k skorému brejku, bolo však jasné, že víťaz Kuurne-Brusel-Kuurne skôr chystá pôdu pre svojich kolegov v neskorších fázach pretekov. Pomáhať mu začal Steels a náskok na pelotón sa zvýšil na 50 sekúnd. Protiútok zasadili Nils Politt (:kat:) a Jasha Sütterlin (MOV) a začali sa doťahovať na lídrov. Defekt musel riešiť Ian Stannard (:sky:).

Zdroj: twitter.com/CCCProTeam

Ikonická kombinácia Paterberg a Oude Kwaremont preriedila najsilnejších

Pred hellingenom Paterberg (0,38; 13,7%) hlavnú grupu kontrolovali CCC a Mtichelton-Scott, Peter Sagan sa snažil držať za Van Avermaetom. Belgičan predviedol na kopci silný nástup a zobral so sebou veľkých favoritov. Boli tam Štybar, Oliver Naesen (:alm:), Alberto Bettiol (:efd:), Van Aert, Trentin, Jens Keukeleire (:lts:) aj Peter Sagan. Stíhacia skupina za nimi tiež mala kvalitné obsadenie, jazdci v nej sa určite nechceli vzdať.

Jazdci v druhej skupine s Van Avermaetom boli ochotní viac-menej spolupracovať, keďže sa v ich skupine nachádzal iba jeden jazdec Quick Stepu, Štybar. Ten však stále mal kolegu v úniku, čím mal neskutočnú výhodu oproti iným.

Oude Kwaremont (2,2 km; 4,2%) prešla na čele štvorica Jungels, Sütterlin, Politt a prekvapivo dobre sa držal mladý Švajčiar Hirschi. Tí mali náskok 35 sekúnd, Saganova skupina mala výhodu minúty od ďalšieho zoskupenia jazdcov. Práve v tretej skupine boli výkonní borci ako Tiesj Benoot (:lts:), Sonny Colberlli (:bmt:), Yves Lampaert (:qst:), Philippe Gilbert (:qst:) či Niki Terpstra (Direct Energie).

Na stúpaní Karnemelkbeekstraat (1.53km ; 4.9%) sa konštantným tempom osamostatnil 26-ročný Jungels a pokračoval v odvážnej jazde, ostávalo mu 30 km do konca a jedna sekcia s kockami. Jeho náskok na skupinu, ktorú viedol istý čas aj Sagan, bol 45 sekúnd.

Jungels mal pred sebou rovinu do Harelbeke, Sagan doplatil na prehadzovačku

K stíhacej skupine sa ešte pridali Hirschi, Sütterlin a Politt. Tam sa o aktivitu snažil Van Avermaet (:ccc:), ten však nenašiel mnoho spolupráce. Tempo tak vôbec nenasvedčovalo tomu, že sa stíha tak silný časovkár ako Jungels.

20 km pred páskou nasadil silný atak Belgičan Greg Van Avermaet. Ihneď sa na neho zavesili Štybar, Van Aert a Bettiol. To rozprúdilo rýchlejšie tempo pri poľovačke na Jungelsa. Tento nástup na Tiegembergu však pochoval šance Petra Sagana, ktorý, ako sa neskôr ukázalo, mal technickú vadu na bicykli.

Olympijskému víťazovi z CCC sa hneď podarilo ustrihnúť desať sekúnd na Jungelsa, pomoc dostával aj od Van Aerta a Bettiola, rozhodne ju nemohol čakať od Štybara. Čech čakal v prípade dostihnutia Jungelsa na útok, keďže mal najviac síl spomedzi štvorčlennej skupiny. Za nimi striehli Trentin, Naesen či Politt. Do štvrtej, Terpstrovej skupiny sa zaradil Sagan, ktorý ešte riešil svoj mechanický problém s prehadzovačkou pri tímovom aute. Na méte 12 km pred koncom sa mu to podarilo vyriešiť, jeho skupina však strácala 40 sekúnd na lídra.

Pokus Jungelsa zmarený, ďalšie útoky nevyšli a nastal šprint

Bob Jungels bol chytený 6,8 km pred páskou, ešte na krátku chvíľu sa otočil na čele líderskej päťky. Štybar nastúpil 3,5 km pred koncom, chytil sa ho Van Aert. Veľmi silné nohy predviedol aj Bettiol. Neúspešne zrýchlil aj Jungels, no aspoň zobral nejaké sily Van Avermaetovi. Luxemburčan ešte kilometer ťahal, opäť pripravil pôdu pre Štybarov útok. Opakovala sa rovnaká situácia, Čech mal po ohliadnutí za sebou troch favoritov. Jungels sa ešte po taktizovaní dotiahol a prieviedol skupinu do cieľovej rovinky.

Za ním sa držal Van Avermaet, ktorý by mal mať najsilnejší šprint. Práve on zrýchlil ako prvý, na jeho kolese sa viezol český závodník. Rozhodlo to, že Štybar mal vďaka tímovej spolupráci našetrných najviac síl. Ten dokázal v závere prešprintovať svojich súperov, druhý skončil Wout Van Aert a tretie miesto si odváža Van Avermaet.

Po prvom veľkom kockovom víťazstve na Omloop Het Nieuwsblad zvíťazil 33-ročný Čech aj v ďalšej prestížnej belgickej jednorazovke v kariére. Okrem toho patril k hlavným pomocníkom pre Alaphilippa na víťaznom San Reme. Je to jeho tretie víťazstvo v roku, etapu si odniesol aj z Okolo Algarve. 20. triumfom v sezóne pokračuje ďalšia neuveriteľná jazda od tímu Deceuninck-Quick Step. Tento rok vyhrali väčšinu veľkých klasiku, čiže Omloop Het Nieuwsblad Elite, Kuurne-Brusel-Kuurne, Strade Bianche, Miláno – San Remo a E3. Neuspeli len jednom World Tour jedndňovom podniku – Tri di De Panne.

Peter Sagan

Peter Sagan skončil na 17. mieste, minútu a 42 sekúnd za víťazom.

Profil:

Výsledky:

1.Zdeněk Štybar (Cze):qst:
2.Wout van Aert (Bel):tjb:
3.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:
4.Alberto Bettiol (Ita):efd:
5.Bob Jungels (Lux):qst:
6.Nils Politt (Ger):kat:
7.Matteo Trentin (Ita):mts:
8.Oliver Naesen (Bel):alm:
9.Jasha Sütterlin (Ger)MOV
10.Marc Hirschi (Swi):sun:
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár