Edo Maas ostal po nehode paralyzovaný

Edo Maas (:sun:) zostal po kolízii s autom paralyzovaný. Stalo sa tak na Piccolo Lombardia. Tím Sunweb teraz tlačí na UCI s cieľom poskytnúť jazdcom bezpečnejšie podmienky pretekov. Maas, ktorý je členom Sunweb-u, má paralyzované obe nohy. Počas pretekov, ktoré sa konali 6. októbra, do dráhy vstúpilo auto. 19-ročný jazdec z holandského Rotterdamu zatiaľ zostáva v milánskej nemocnici Niguarda. Je pri vedomí a dostáva sa mu kvalitnej liečby jeho zranení.

Musel podstúpiť viacero zákrokov

Tím Sunweb uviedol, že Maas utrpel fraktúru chrbtice, čo mu spôsobilo organické poškodenie zvané paraplégia. Tá má za následok stratu nervových spojení s jeho nohami. Momentálne nie je známe, či sa funkcionalita jeho dolných končatín ešte niekedy vráti, no kľúčová je teraz nádej a chuť bojovať. Maasova kolízia tak mení nielen celý priebeh ďalších pretekov, ale aj stávky na cyklistiku. Nehoda sa stala na klesaní pri Madonna del Ghisallo, čo predstavovalo 126. kilometer na 176 kilometrovej trati pretekov Piccolo Lombardia. Maas bol okamžite presunutý do najbližšej nemocnice, kde ho doktori zásobovali sedatívami, aby predišli rozšíreniu zranení. Tie boli okrem poškodenia chrbtice aj na jeho krku a tvári. Jazdec podstúpil niekoľko úspešných operácií a až potom znova nadobudol vedomie. V súčasnosti je už plne pri vedomí a veľmi dobre reaguje na návštevy jeho rodiny a tímových kolegov. Aj v jeho lekárskom zázname sa uvádza, že fraktúry chrbtice a zranenia tváre si vyžadovali viaceré intenzívne zákroky.

Auto zrejme vyšlo zo súkromnej príjazdovej cesty

Svedkom nešťastnej nehody bol Bonnefoix, ktorý verí, že bol jeden z mála ľudí, ktorí to všetko videli. Na svoj účet na sociálnej sieti napísal, že sa s Maasom naháňali, aby sa dostali späť k skupine. Ako už bolo uvedené, stalo sa tak v klesaní. V tej chvíli však do cesty z pravej strany vstúpilo auto. Myslí si, že šofér možno vychádzal zo súkromnej cesty a cyklistov nevidel. Odhaduje, že Maas mohol ísť rýchlosťou okolo 70 kilometrov za hodinu práve vtedy, keď mu auto skrížilo cestu. Dodáva, že hoci on sám bol schopný sa ešte zrážke vyhnúť, Maas to už, žiaľ, nedokázal. Sunweb teraz výrazne tlačí na UCI, aby jazdcom zabezpečovali lepšie a najmä bezpečnejšie podmienky v rámci pretekov. Myslia si, že práve bezpečnosť jazdcov musí byť v budúcnosti prioritou, aby sa predišlo takýmto kolíziám. Hoci opatrenia už nedokážu zmeniť nehodu, ktorá sa stala Maasovi, implementácia bezpečnostných elementov by mohla predísť ďalším podobným tragédiám. Hovoria tiež, že inkriminovaný týždeň bol pre celý Sunweb extrémne náročný a Maas a jeho rodina zostanú vždy jeho centrálnou časťou. Celej rodine i jazdcovi posielajú silu a modlitby v tomto náročnom čase.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár