Elektrobicykel – výhody i nevýhody

zdroj: https://unsplash.com/photos/BTHzfEAB2ww

Žijeme v dobe, kedy pojem elektrický bicykel alebo elektrobicykel nie je pre nás neznámym pojmom. Ak by sme mali použiť jednoduchú definíciu, tak povieme, že elektrický bicykel je bicykel, ktorý má prídavný elektrický pohon, zvyšuje rýchlosť a šetrí ľudské sily.

Ak sa pohrávate s myšlienkou, že by ste si takýto bicykel obstarali, bolo by dobré   najprv si ho vyskúšať. Ak však túto možnosť nemáte, uvedieme aspoň niekoľko najdôležitejších predností elektrobicykla a tiež aj jeho nevýhody.

Šikovný pomocník do mesta i náročnejšieho terénu

Najväčšou výhodou je, že sa pri jazde na elektrickom bicykli unavíte iba minimálne. Môže byť veľmi dobrým pomocníkom vo väčších mestách, napr. pre turistov. Turisti sa pri prehliadke mesta nespotia, ušetria na mestskej hromadnej doprave a rýchlo sa dostanú aj na netradičné a možno i menej prístupné miesta. Určite vie e-bicykel veľmi dobre poslúžiť aj v hornatejších častiach krajiny a náročnejších- kopcovitých terénoch. Vhodný je pre akúkoľvek vekovú kategóriu, radi ho uvítajú aj starší ľudia, ktorí už nevládzu „šliapať“ do pedálov na klasickom bicykli.

Ak sa rozhodnete pre elektrický bicykel, máte na výber dve možnosti – úpravu už existujúceho klasického bicykla alebo kúpu nového elektrobicykla. Prerobením síce ušetríte peniaze, no musíte si dať pozor na kvalitu dielov a správnu montáž. Kúpou hotového bicykla viete získať aj ďalšie funkcie, no môže vás vyjsť o niečo drahšie.

Zohľadnime aj mínusy

Čo sa týka samotného motora, ten môže byť umiestnený buď v prednom kolese, zadnom kolese alebo v strednej časti na kľuke. Každé riešenie má svoje výhody aj nevýhody. Ak by vám postačil malý nenáročný mestský bicykel, v tom prípade je výhodou umiestniť elektromotor v prednom kolese. Nevýhodou je vyššia hmotnosť predného kolesa a ťažšie ovládanie.

Ak sa rozhodnete pre kúpu elektrobicykla, ktorý bude mať elektromotor v zadnom kolese, treba počítať s vyššou cenou a horším vyvážením bicykla v teréne. Najlepšie vyváženie hmotnosti a lepšiu reguláciu výkonu ponúka elektromotor umiestnený v strede, nevýhodou je opäť vyššia cena bicykla.

Batéria môže byť umiestnená priamo v ráme alebo v jeho strednej časti, niektorí výrobcovia ju umiestňujú aj do zadnej časti elektrobicykla – na nosič. Batérie majú väčšinou kapacitu okolo 400 Wh a plné nabitie trvá cca 3 až 4 hodiny. Dojazd je individuálny, závisí od výkonu elektromotora, kapacity batérie, ako aj od samotnej trasy a štýlu jazdy.

Slovo na záver

V závere treba uviesť ešte jednu dôležitú informáciu najmä pre tých, ktorí by si v budúcnosti chceli elektrobicykel zadovážiť. Elektrický bicykel sa nazýva aj „pedelec“, je to vlastne spojenie výrazov pedál a electric a označuje typ elektrického bicykla. Inak povedané, tento dvojkolesový elektrický dopravný prostriedok nemôže fungovať bez pomoci cyklistu. To znamená, že na takomto bicykli musíte stále pedálovať. Elektrobicykel je však veľmi dobrým vynálezom a určite oveľa lepším pomocníkom ako bicykel klasický. Pri rozhodovaní vám môže pomôcť aj test najlepších elektrobicyklov, ktorý ponúkne podrobný prehľad o výhodách aj nevýhodách jednotlivých modelov.

Či už sa rozhodnete pre drahšiu, alebo lacnejšiu verziu elektrobicykla, táto investícia sa vám môže vrátiť napr. v podobe šetrenia času, fyzických síl či vo forme vyššieho komfortu. A tiež aj samotný zážitok z takejto jazdy je určite istým spôsobom návykový a nezabudnuteľný.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár