Elia Viviani aj napriek úspechom opustí Quick Step. Ten láka Sama Bennetta

Prestupy

Včerajší víťaz 4. etapy Tour de France Elia Viviani (:qst:) určite musel najprv poďakovať tímovým kolegom, ktorí mu v poslednom kilometri pripravili dokonalý lead-out. Obetoval sa aj majiteľ žltého dresu Julian Alaphilippe (:qst:). Exkluzívny šprint mu rozbehol najprv Michael Mørkøv (:qst:) a neskôr Max Richeze (:qst:).

Podľa portálu Cyclingnews ale Viviani opustí momentálne najlepší tím sveta. V roku 2020 by mal závodiť za tím Cofidis. Francúzsky pro-kontinentálny tím má vďaka rozširovaniu okruhu World Tour získať najvyššiu licenciu. Podľa denníka Wielerflits sa do WT presunie aj ďalší francúzsky celok Total Direct Energie.

Elia Viviani:

„V tíme sa cítim skvele a chcem ostať, ale museli sme sa dohodnúť a to nám nevyšlo.“

zdroj: ASO

Prvé víťazstvo Vivianiho na Tour vôbec mu zároveň pridalo na trhovej hodnote. Podľa pravidiel UCI je zakázané oficiálne oznamovať prestupy do 1. augusta, ale podľa viacerých zdrojov k dohode oboch strán už došlo.

Transfer potvrdil aj šéf tímu Deceuninck – Quick Step Patrick Lefevere.

Patrick Lefevere:

„Jazdci si sami musia určiť smer kariéry. Takže ak chce získať viac peňazí v inom tíme, nemôžem ho zastaviť. Samozrejme, je to otázka peňazí. Mám taký rozpočet, aký mám. Ak mi niečo na konci roka nevychádza, musím to doložiť sám.“

„Každý vie, že Viviani odchádza, ale ja ho platím do konca decembra. Je jasné, že hľadáme jeho náhradu. Myslíme si, že sme ju našli v Samovi Bennettovi.“

Tím investoval veľkú časť prostriedkov do udržania Juliana Alaphilippa. Na odchode je podľa všetkého aj Philippe Gilbert (:qst:), Enric Mas (:qst:) či Max Richeze. Viviani by si do Cofidisu mal zobrať svojho rozbiehača Fabia Sabatiniho (:qst:).

Viviani prišiel do Qucik Stepu v roku 2018 a odvtedy sa z neho stal pravdepodobne najlepší šprintér sveta. Minulý rok získal 18 víťazstiev, z toho sedem na pretekoch Grand Tour. Tento rok priniesol 11 triumfov. Na konte má 74 kariérnych víťazstiev, no najväčšie úspechy dosiahol práve v tíme Lefevereho. Ten je známy tým, že nemá najväčší rozpočet.

Ak s novými platovými podmienkami nejaký hviezdny jazdec nesúhlasí, nemá problém ho nechať odísť. Nie je však zaručené, že v lepšie platenom prostredí sa mu bude rovnako dariť. Príkladom je Marcel Kittel (:qst:), ktorý bol s vláčikom Quick Stepu najlepším špurtérom sveta. Po odchode do Katushe však výrazne zaostal, prišli osobné problémy a momentálne prerušil kariéru.

Sam Bennett

zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

„Wolfpack“ má ešte k dispozícii rýchlych mladíkov Fabia Jakobsena (:qst:) a Alvára Hodega (:qst:) a hľadá aj služby 21-ročného Daineseho, no po Vivianim im bude chýbať skúsenejší borec. Ideálnou voľbou je nový írsky majster Sam Bennett (BOH), ktorý v Bora – hansgrohe nedostáva mnoho príležitostí kvôli marketingovo atraktívnejšiemu supertalentu Pascalovi Ackermannovi (:bog:). Ten išiel na Giro na úkor Bennetta. Rozhodnutie nemeckého tímu však zastal dvomi etapami na Gire.

Na Tour Bennett nemá šancu v zostave kvôli Petrovi Saganovi (BOH). Pravdepodobne mu tak ostane len šprintérsky nevýrazná Vuelta. Pritom 28-ročný Bennett má určite lepšie kvality. Veď v tejto sezóne získal osem víťazstiev z pozície tímovej trojky. Rýchlostne porazil aj také mená ako Démare, Gaviria či Viviani. S vlakom a tímovým duchom Quick Stepu žiaden šprintér neurobí zlú voľbu prestupu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár