Vuelta 2021: Enric Mas má jasný cieľ. Miguel Ángel López čaká silného Bernala

Vuelta a España 2021
Enric Mas Miguel Ángel López Vuelta 2021

zdroj: © Dario Belingheri / BettiniPhoto

Odd Christian Eiking (:iwg:) síce vedie preteky Vuelta a Espaňa 2021, ale v horských etapách a v záverečnej časovke vedenie pravdepodobne stratí. Z favoritov je na tom najlepšie dvojnásobný obhajca Primož Roglič (:tjb:). Za ním je však nebezpečná dvojica z Movistar Team Enric Mas a Miguel Ángel López (MOV).

Enric Mas sa zdá byť na stúpaniach rovnako silný ako Roglič. V druhom voľnom dni sa zobudil v Kantábrii značne vyčerpaný. Na tlačovej konferencii tímu Movistar potvrdil, že po dvoch týždňoch pretekania v horúčavách sa cíti viac unavený ako v iných Grand Tours.

26-ročný Španiel je na celkovej štvrtej priečke, len 35 sekúnd za tretím Rogličom. Situácia sa v podstate od deviatej etapy nemenila, dvojica si to rozdala aj v 11. etape, kde bol lepší Slovinec.

„Pokúsime sa Vueltu vyhrať,“ prehlásil Mas. „V televízii sa to mohlo zdať, že veľa súbojov neprebiehalo, ale jazdilo sa dosť rýchlo. Napríklad v El Barraco, v nedeľu, sa išlo naplno celý deň. Do úniku sa dostal Kruijswijk, čo bolo nebezpečné. Je pravda, že medzi favoritmi sa neútočilo, ale to sa v treťom týždni zmení.“

Preteky sa ukončia v nedeľu 5. septembra dlhou časovkou v Santiaho de Compostela. Strašiak pre jazdcov Movistaru. Predtým sú na rade dni, ktoré viacerí jazdci popísali ako „najťažší posledný týždeň na Vuelte“.

„Na časovku ešte veľmi nemyslím. Nič v Kantábrii nebude ľahké, potom budeme mať dve veľmi dôležité horské etapy na Lagos de Covadonga a Gamoniteiru. Tam máme najväčšiu šancu na získanie nejakého času,“ pokračoval Mas.

Roglič je stále najlepší, tvrdí Mas

Roglič sa však zdá ťažko poraziteľný. Zatiaľ len získaval čas, v rukáve má aj časovku, v ktorej sa stal olympijským víťazom.

„Síce sme po Tour de France trochu vyčerpaní. Ale je jasné, že pôjdeme na víťazstvo. Neviem ako, útokom 80 km pred koncom, alebo len krátko pred cieľovou čiarou? Kto vie,“ pýta sa Mas.

Roglič a Mas. ©Photogomezsports

Jazdec Jumbo-Visma Roglič je však pomerne známy tým, že v posledných týždňoch Grand Tours formou upadá. Tento rok však má pred Vueltou iba málo odjazdených pretekov a situácia je iná. Stále však štatistika hovorí proti nemu.

Prehovoriť má aj počasie. Po teplotách atakujúcich aj 40 °C sa má v Astúrii rozpršať a výrazne ochladiť.

Naopak, Mas sa za posledné roky vypracoval na najkonzistnejších pretekárov na podujatiach veľkej trojky. V roku 2018 bol na Vuelte druhý, o dva roky bol v top 5 na Tour de France aj Vuelte.

„Nemyslím si, že Roglič upadne. Bude stále na najlepšej úrovni, veď patrí k najlepším pretekárom na svete,“ hovorí Mas o Rogličovi. „Nemyslím si, že bude až tak vyčerpaná.“

Enric Mas čaká útoky od Bernala, Haiga a Yatesa

Enric Mas, za ním López.©Photo Gomez Sport

Hrozba sa skrýva pri Eganovi Bernalovi (:ins.), ktorý je 2:10 min od Masa. Aj keď Mas hovorí o víťazných ambíciách, aj samotný boj o pódium je ešte stále otvorený.

„Bernal sa určite zapojí do súbojov v tomto týždni. Ale aj Adam Yates a Jack Haig. Všetci budú útočiť, z čoho nakoniec môžeme ťažiť aj my. Navyše, podpora, ktorú mi prejavujú fanúšikovia je veľkým zdrojom motivácie. Uvidíme, či mi to pomôže aj v najťažších etapách,“ dokončil Mas.

Miguel Ángel López: Potrebujeme dve minúty

Spolu s Masom sa na virtuálnom pódiu. Kolumbijčan sa skôr drží na úrovni jazdcov INEOS Grenadiers či Jacka Haiga. Aj on môže hľadieť na záverečné pódium, ktoré získal v roku 2018. Za Enricom Masom.

„Dve horské etapy [17 a 18] budú kľúčové pre to, aby sme si vybudovali náskok. Pred časovkou potrebujeme minimálne dve minúty. Roglič je olympijským šampiónom a časovka má až 30 km,“ predpovedá Miguel Ángel López na tlačovej konferencii.

Lopez a Adam Yates. ©Photo Gomez Sport

27-ročný López patrí v optimálnej forme k najlepším vrchárom na svete. Kolumbijčan sa zatiaľ hľadá, dokáže ešte vystúpiť v poslednom týždni? Spolu s Masom tvoria veľmi nebezpečnú dvojicu. Uvedomuje si, že spoločne vedia rozhýbať Rogliča. Ak jeden zaútočí, Slovinec spolu s tímom musia sťahovať. Stane sa to už v 17. etape?

„Na Lagos de Covadonga som išiel v roku 2018, môže sa tam stať veľmi veľa vecí. Pred štartom Vuelty sme si vyskúšali Gamoniteiru, ale boli sme oddýchnutí,“ povedal López.

„Egan Bernal bude silný“

Jazdec s prezývkou „Superman“ sa rovnako ako Mas pozerá na tímové víťazstvo, ale vie, že za nimi je stále silná konkurencia.

„Jazdci, ako Egan Bernal boli počas pretekov v ústraní, ale je pravda, že dôležité dni ešte len prídu. Som presvedčený, že Bernal bude v treťom týždni bojovať a bude silný. Očakávam veľmi silného Bernala,“ hovorí o svojom krajanovi López.

Tímu Movistar chýbajú Alejandro Valverde a Johan Jacobs, ktorí museli po pádoch predčasne odísť z Vuelty.

„Náš tím vždy pracoval s viacerými lídrami. Je dobré mať viac ako jednu možnosť,“ zakončil López-.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár