Ethan Hayter vyhral Okolo Nórska. Kolega z Tokia Matt Walls 4. etapu

Okolo Nórska 2021 Matt Walls

zdroj: © Kjetil Birkedal Pedersen

Brit Matt Walls z BORA – hansgrohe bol najrýchlejší v poslednej, 4. etape pretekov Okolo Nórska 2021. Jeho krajan Ethan Hayer z INEOS Grenadiers sa stal celkovým víťazom podujatia.

Etapa v okolí druhého najväčšieho mesta Nórska, Stavangeru, mala 156 kilometrov a okrem rovinatého profilu ponúkla krátky kopček v záverečnom okruhu (400 metrov – 10%).

4. etapa Okolo Nórska 2021 – profil:

4. etapa Okolo Nórska 2021

Aaron van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise), Stijn Appel (Abloc CT), Nils Broge (BHS-PL Beton Bornholm), Brendan Rhim (EvoPro), Gruff Lewis (Ribble Weldtite), Christian Spang (Coloquick) a Olav Hjemsæter (Coop) sa dostali do úniku dňa.

Išlo sa veľmi rýchlo, únik mal v prvej hodine rýchlosť až 47 km/h. Na poslednom prejazde cez kopec Grisabakken však bolo po úniku. V hlavnej skupine sa nachádzali všetci favoriti, ale pelotón bol zložený už len z 30 pretekárov. O útok sa snažil Tosh van der Sande (:lts:) i domáci Sven Erik Bystrom (:uae:), ale neúspešne.

Nakoniec došlo k hromadnému šprintu pelotónu. V technickej koncovke bol najrýchlejší mladý Brit Matt Walls (BOH), ktorý v poslednom kilometri a pol dostal výraznú pomoc od kolegu Nilsa Politta (BOH).

Druhé miesto získal Mads Pedersen (:tfr:), ktorý mal o čosi horšiu pozíciu ako v predošlej víťaznej etape. Tretá skončil aktívny domáci jazdec Daniel Hoelgaard (Uno-X).

Ethan Hayter celkovým víťazom

Ethan Hayter
Ethan Hayter. ©Szymon Gruchalski

22-ročný Ethan Hayter vyhral prvé dve, najdôležitejšie etapy a s náskokom 15 sekúnd získal prvý celkový triumf vo svojej kariére. V marci mu tesne ušlo víťazstvo na Okolo Algarve, teraz si ustrážil druhého Idea Schellinga (BOH) aj tretieho Mikea Teunissena (:tjb:).

23-ročný Walls a o rok mladší Hayter sú partneri z dráhovej cyklistiky. Obaja reprezentovali Spojené kráľovstvo na nedávnej olympiáde. Ako dvojica získali striebro v disciplíne omnium. Walls pritom ešte získal zlato z madisonu.

Matt Walls po etape:

„Som neuveriteľne šťastný, je to moje prvé profesionálne víťazstvo na ceste. Veľká vďaka patrí môjmu tímu, hlavne Nilsovi za perfektný lead-out v posledných kilometroch. Nebol som si istý formou po olympiáde, takže som ani nič nečakal, ale som viac ako šťastnýž, že všetko zapadlo,“ povedal pre stránku tímu BORA – hansgrohe.

Ethan Hayter po Okolo Nórska:

„Toto je moje prvé víťazstvo v GC a rozhodne to nebolo ľahké! Prvé dva dni som si vypracoval výhodu a potom som to obhájil v tretej etape, bol to pre mňa najťažší deň. Neboli to ľahké preteky, ale naozaj som si ich užil. Počasie a výhľady na prírodu boli úžasné,“ napísal sa stránku INEOS Grenadiers.

4. etapa Okolo Nórska 2021 – výsledky:

Tour of Norway 2021 – celkové poradie:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár