Etoile de Bessèges 2021 preview: Cyklistické rendez‑vous koncom zimy

Etoile de Bessèges 2021 Egan Bernal

zdroj: twitter.com/OsamuSuzuki3

Začiatok cestnej cyklistickej sezóny býva v znamení prvých cyklistických súbojov na krátkych etapových pretekoch. Jednými z nich je aj etapák Etoile de Bessèges na juhu Francúzska, v okolí miest Avignon, Nimes či neďaleko Centrálneho masívu. Už toto geografické zasadenie pretekov každoročne predznamenáva súboj skôr odolných šprintérov či puncheurov ako čistokrvných vrchárov. Tento fakt potvrdzujú aj dvaja poslední víťazi a to Benoit Cosnefroy z minulého roku a Christophe Laporte z roku 2019.

Etapy Etoile de Bessèges – Tour du Gard 2021 (kategória UCI 2.1)

  1. Etapa: Bellegarde > Bellegarde (141km); zvlnená
  2. Etapa: Saint Geniès de Malgoirès > La Calmette (154km); zvlnená
  3. Etapa: Bessèges > Bessèges (156km); kráľovská
  4. Etapa: Rousson > Saint Siffret (152km); zvlnená
  5. Etapa: Alès > Alès (11km); individuálna časovka

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Trasa bude pre každého

51. ročník Etoile de Bessèges – Tour du Gard, kategória 2.1, odštartuje 3. februára v meste Bellegarde, ktoré bude nielen cieľovým mestom prvej zvlnenej etapy ale taktiež epicentrom celých pretekov. Hneď v prvej etape sa budú musieť cyklisti popasovať so stúpavým finišom do klasikárskeho kopca.

Viac kopcov na pretekárov bude čakať v druhej etape, v ktorej celkovo nastupajú 1602 výškových metrov. Veľké rozostupy sa v celkovej klasifikácii po tejto mierne kopcovitej etape však neočakávajú, lež profil etapy umožňuje výbušným mladým jazdcom zaútočiť a dôjsť do cieľa na čele osamote.

Tretia etapa, kráľovská na úpätí Centrálneho masívu, bude už v znamení ozajstných kopcoch, no z dôvodu, že sú situované v itinerári etapy skôr v prvej polovici, dojazdu do cieľa budú pravdepodobne chýbať veľké súboje medzi GC jazdcami. Únik v tejto etape však má najväčšiu možnosť na úspech.

Poslednou klasickou etapou s hromadných štartom bude v poradí štvrtá. Tá by mala vyhovovať aj komplexný šprintérom. Netreba však zabúdať, že je to jediná etapa s dojazdom do výraznejšieho kopca, čo výbušnejší vrchári a taktiež jazdci pre celkové umiestnenie budú chcieť využiť.

Posledná etapa, ktorá je na programe v nedeľu 7. februára, sa bude niesť v znamení boja proti chronometru, v ktorom rozhodujúcim faktorom bude posledný tri kilometre dlhý cieľový kopec s prevýšením 149 metrov, a teda až samotný záver nám naozaj ukáže, kto sa stane novým celkovým víťazom týchto juhofrancúzskych etapových pretekov v čase, ktorý športu veľmi nepraje.

Tímy Etoile de Bessèges – Tour du Gard

Na štart v meste Bellegarde sa postaví dokopy 22 tímov, z čoho 12 má prívlastok WorldTour. Medzi nimi nebudú chýbať stajne ako Bora – Hansgrohe či britské zoskupenie INEOS Grenadiers. Štartovú listinu doplnia prokontinentálne tímy a menšie kontinentálne tímy z Francúzska. Jedným z nich je južanský tím Delko aj so svojou šprintérskou hviezdou Eduardom Grosu z Rumunska.

Top pretekári Etoile de Bessèges – Tour du Gard

Medzi najväčšie hviezdy nadchádzajúceho 5-dňového dobrodružstva určite musíme zaradiť klasikárske stálice ako Edvald Boasson Hagen, Michal Kwiatkovski, Tim WellensAlberto Bettiol či Greg Van Avermaet, pre ktorého to budú prvé preteky v novom tíme AG2R Citroen.

Z jazdcov, ktorí pravidelne bojujú o celkové víťazstvá na Grand Tours, februárové francúzske cesty okúsi napríklad Vincenzo Nibali, Bauke Mollema, Rigoberto Uran a taktiež smoliar z minuloročného Giro d’Italia, Welšan Geraint Thomas. Po ťažkých problémoch s chrbtom sa na cesty vracia víťaz Tour spred dvoch rokov Egan Bernal. Ineos rovnako do bojov púšťa majstra sveta v časovke Filippa Gannu.

Geraint Thomas na Tirreno-Adriatico. foto : LaPresse – Marco Alpozzi

Zabudnúť taktiež nesmieme na bývalého majstra sveta z Dánska Madsa Pedersena či Felixa Grossschartnera z Bory, ktorému bude pomáhať aj Slovák Juraj Sagan, pre ktorého to budú prvé preteky tejto sezóny. Z čistokrvných šprintérov si treba dávať pozor na mená ako Pascal Ackermann, Tim Merlier, Giacomo Nizzolo, Rudy Barbier, Nacer Bouhanni či Bryan Coquard. Tí rozhodne budú chcieť na cestách zamiešať kartami aj v etapách, ktoré ponúkajú ľahší profil.

Preteky vs. Covid – 19:

Usporiadatelia Etoile de Bessèges – Tour du Gard ešte 13. októbra minulého roka sa zaviazali, že urobia všetko preto, aby ďalší ročník pretekov, idúcich aj okolo architektonického skvostu Pont du Gard, sa konal. Podrobnejšie sa vyjadrili, že „v nadväznosti na rôzne oznámenia týkajúce sa zrušenia niekoľkých pretekov vás chceme uistiť o tom, ako prebieha naša akcia. Očividne budeme podliehať zeleným svetlám úradov, neunikneme tomuto pravidlu, rovnako ako všetkým ostatným demonštráciám vo Francúzsku. Sme však presvedčení o organizácii tohto 51. ročníka pri rešpektovaní platných zdravotných opatrení.“

 

Zdroj: https://www.facebook.com/EtoiledeBesseges/

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár