Nový rekord v Everestingu stanovil írsky amatér

Everesting prekonal McLauglin

zdroj: twitter.com/sticky_bottle

Ešte pred troma týždňami stanovil Alberto Contador nový rekord v brutálnej výzve Everesting. 30. júla bol však prekonaný. Írsky cyklista Ronan McLaughlin dosiahol výškové metre Mt. Everestu najrýchlejšie. Čas 7 hodín, 4 minúty a 41 sekúnd bol uznaný skupinou Hells 500, ktorá stojí za výzvou, kde má cyklista vystúpiť do výšky himalájskeho štítu jazdou iba na jednom kopci. „El Pistolera“ prekonal o vyše 20 minút.

Už pred štvrtkovým pokusom držal 33-ročný bývalý profesionál piaty najlepší pokus výzvy Everesting s parametrami 8 hodín a 13 minút. Na stanovenie rekordu si zvolil kopec Mamore Gap na severe Írska. Na ten vystúpil celkovo 62-krát. Ide o stúpanie dlhé 810 metrov s priemerným sklonom až 14%. Naberie sa na ňom 117 výškových metrov. Celkovo vyšplhal vo svojej jazde na úroveň 9429 výškových metrov na 130,7 km s normalizovaným výkonom 299 wattov. Čas sa mu zastavil pri prekročení 8 848 metrov, čo je nadmorská výška najvyššej hory sveta.

Svoj bicykel Specialized S-Works Tarmac SL6 upravil tak, aby nemal košíky na fľaše, mal rovné riadidlá a iba tri prevody.

Ronan McLaughlin:

„Pri prezeraní si segmentu mi napadlo, aby som nešiel po rovinatej časti, čo som robil prvýkrát. Týmto som zvýšil sklon, znížil celkovú vzdialenosť a potom je ten kopec taký ťažký, že musíte ísť naplno, aby ste len vôbec naň vyšli. Vôbec sa nepovažujem za rovného Contadorovi. Chcel som dokázať, že nezáleží na tom, či ste vyhrali Tour de France dvakrát alebo nie. Ak sa do toho vložíte úplne cely a využijete nejaké chytré úpravy, vedu, hocičo, každý môže byť svetovým jazdcom…aspoň na jeden deň,“ povedal Ír pre CyclingTips.

McLaughlin dal do prekonávania ľudských možností aj charitatívny charakter. Pomocou svojho výkonu sa mu podarilo vyzbierať jeho určenú hranicu 8848 libier pre írskych dobrovoľníkov.

Jeho jazdu si môžete prezrieť na platforme Strava.

Ronan McLaughlin jazdil od roku 2008 v kontinentálnom tíme An Post-M.Donnelly-Grant Thornton-Sean Kelly Team. Potom sa ale vrátil do amatérskej úrovne a zúčastňuje sa väčších írskych podujatí. Cyklistike sa však naplno venuje ako tréner v súkromnej spoločnosti, ktorá poskytuje tréningy a diétne plány. Jeho vrcholom kariéry účasť na profesionálnych majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike v roku 2012.

 

Zdroj: cyclingtips

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár