Fabio Jakobsen vyhral akčnú Eurométropole Tour 2021

Fabio Jakobsen

zdroj: ©Deceuninck - Quick-Step - ©Luc Claessen / Getty Images

Holanďan Fabio Jakobsen (:dqt:) sa stal víťazom belgickej klasiky Eurométropole Tour 2021. Pridal svoje šieste víťazstvo v sezóne.

Na okruhu v Tournai s jedným stúpaním sa preteky delili, ale nakoniec sa na čele ocitla veľká skupina, ktorú v správny moment zlepil tím Deceuninck – Quick-Step. Nakoniec sa šprintovalo, Jakobsen bol v rovinatom finále jasne rýchlejší ako Belgičan Jordi Meeus (BOH) a tretí Dán Mads Pedersen (:tfr:), ktorý svoj šprint otvoril veľmi skoro.

„Ak počítame aj zelený dres z Vuelty, ide o moje siedme víťazstvo v sezóne,“ tešil sa v cieli 25-ročný Jakobsen. „Myslím si, že to boli divácky atraktívne preteky. Keď sa oddelila skupina zložená z 30 ľudí, mal som pri sebe len dvoch kolegov. Nebola to pre nás ideálna situácia, ale nepanikárili sme. Nakoniec sa to zlepilo a tím ma perfektne posadil.“

Pri každom víťazstve Jakobsena sa pozornosť sústredí hlavne na jeho príbeh. Pred rokom o takomto čase bojoval v nemocnici o návrat do normálneho života po ťažkom páde na Okolo Poľska.

„Kto by si to pred rokom pomyslel? Som veľmi vďačný za to, že môžem ešte pretekať. Skutočne si to dosť užívam,“ zakončil.

Ako prebehla klasika Eurométropole Tour 2021?

80. ročník belgickej klasiky Tour l’Eurometropole mal 177 kilometrov. Aj keď pôvodne sa preteky konali medzi Francúzskom a Belgickom, v posledných rokoch sa jednodňovka druhej najvyššej kategórie .Pro drží na cieľovom okruhu v meste Tournai – vo Valónsku, pri francúzskych hraniciach.

Záverečný okruh obsahoval stúpanie Croix Jubaru dlhé 1500 metrov so sklonom 5%.

Eurometropole Tour 2021
zdroj: circuitfrancobelge.com

V stredu medzi majstrovstvami sveta a Paríž – Roubaix sa konala klasika, ktorá každoročne otestuje najmä šprintérov. Tak jednoduché to ale tento rok nebolo.

Thomas Bonnet (TotalEnergies), Andrea Pasqualon (Intermarché-Wanty-Gobert), Robin Carpenter (Rally Cycling), Sergei Chernetski (Gazprom-RusVelo), Kobe Goossens (:lts:), Julian Mertens (Sport Vlaanderen-Baloise) a s kariérou sa lúčiaci Kiel Reijnen (:tfr:) vytvorili skorý únik dňa.

Počas dňa si šprintérske tímy, ako Cofidis, Deceuninck – Quick-Step, alebo Intermarché Wanty Gobert držali únik pod kontrolou.

Keď boli jazdci na okruhoch v Tournai, začalo sa pretekať. 50 kilometrov pred cieľom zaútočil na stúpaní Mads Pedersen (:tfr:). Bývalý majster sveta sa síce neoddelil sám, ale za ním sa začal pelotón štiepiť. Pôvodný únik dňa bol v tej chvíli pohltený.

Nastala zaujímavá taktická situácia, keďže vpredu sa ocitla veľká skupina zložená približne z tridsitaitch pretekárov. Nechýbali šprintéri, ako Danny van Poppel (:iwg:), Jordi Meeus (BOH) alebo Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic). Druhú skupinu viedol prevažne domáci tím Sport Vlaanderen Baloise a strácal niečo cez minútu.

V prednom pelotóne sa však nespolupracovalo, lietali z neho útoky od mužov, ako Alex Kirsch (:tfr:) alebo Dimitri Clayes (:lts:). Tím INEOS Grenadiers pracoval na čele, aby unavil viacerých šprintérov.

V poslednom kole, 9 km pred koncom, prišiel na poslednom stúpaní útok Michala Kwiatkowskeho (:ins:). Pokračovali borci z Alpecin-Fenix, zozadu atakoval EF Education-NIPPO s Michaelom Valgrenom (:efn:).

Nástupy však paradoxne zastavili tempo v prvej skupine, a tak sa druhý pelotón vedený tímom Deceuninck – Quick-Step mohol po stúpaní dostať dopredu. Do výhodnej pozície tak dostal Fabia Jakobsena, ktorý sa v posledných kilometroch držal na kolesách svojich protivníkov.

Holanďan, ktorý sa v tejto sezóne vrátil po devastačných zraneniach naspäť do pelotónu, spoľahlivo svoj šprint načasoval. Na páske mal ešte lepšie zrýchlenie mladý Belgičan Meeus, ale nič nemohlo ohroziť Jakobsena. Kvalitný výkon predviedol Pedersen, ktorý otvoril preteky veľmi skoro a v závere ešte našiel sily na šprint. Jeho forma je pred Roubaix zjavne správna.

Eurométropole Tour 2021 – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár