Wout van Aert a 11. etapa Tour prepísali dejiny cyklistiky

Tour de France 2021
Wout van Aert 11. etapa Tour de France 2021

zdroj: © A.S.O./Pauline Ballet

11. etapa Tour de France 2021 sa zapísala do dejín ako etapa, ktorá cyklistov zaviedla dvakrát na mýtické stúpanie Mont Ventoux. Aj preto sa označovala ako kráľovská etapa, i keď tá ozajstná ešte len príde. Dnešná skúška však nebola o nič jednoduchšia, o čom hovorí aj mnoho odstúpení v priebehu etapy. Čo je však pozoruhodnejšie, víťazom dnešnej hornatej historickej etapy sa stal Wout van Aert (:tjb:) – cyklista, ktorému žiaden povrch či sklon nerobí, zdá sa, problém. Na druhom mieste skončil Kenny Elissonde (:tfr:) ruka v ruke s Baukem Mollemom.

Medzi favoritmi na celkové poradie sa ukázalo, že Tadej Pogačar (UAD) nie je neporaziteľný. Pri druhom prejazde Mont Ventoux ho do problémov dostal Jonas Vingegaard (:tjb:), ale žltý dres mu patrí aj naďalej. Peter Sagan (BOH) stihol časový limit, skončil na 140. pozícii s odstupom 37 minút.

7. júl 2021

Dobre si zapamätajme tento dátum, ktorý označuje deň, v ktorom sa prepísala história cestnej cyklistiky hneď viackrát. O jeden zápis sa postarali organizátori tvorbou trate a o ten druhý zas najkomplexnejší cyklista a úradujúci dvojnásobný vicemajster sveta Wout van Aert. Jeho telesná stavba a váha ho predurčili na klasikára, no Wout už ukázal, že cudzí mu nie je ani šprint či súboj proti chronometru. Dnes však ukázal, že cudzie mu nie sú ani hory, v ktorých vie jazdiť s ľahkosťou vrchára. Nuž, uvidíme, ako ďaleko to Wout na tejto Tour ešte dotiahne. Rozhodne však dnes prepísal dejiny novodobej cyklistiky, ktorá stojí na základoch škatuľkovania a klasifikovania pretekárskych typov.

 

Ako prebiehala 11. etapa Tour de France 2021

11. etapa Tour de France 2021
11. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Uponáhľaný úvod

V úvode každej etapy sa rieši jedná vec – celodenný únik. Inak tomu nebolo ani dnes na juhu Francúzska neďaleko vápencovej veternej hory, ktorú v tom čase mali cyklisti ešte len dvakrát zdolať. Ibaže dnešné formovanie úniku bolo trošku iné. Postarala sa o to šprintérska prémia, umiestnená len 40 kilometrov po štarte. O 20 bodov na prémii malo záujem veľa pretekárov, no najväčšiu snahu predviedol Julian Alaphilippe (:dqt:), ktorý okrem šprintu vyhral aj prvú vrchársku prémiu. Dôvodom, prečo minul tak veľa energie len kvôli zopár bodom, ktoré ho aj tak nezaujímajú, je prostý a je ním jeho tímový kolega Mark Cavendish, líder bodovacej súťaže. Ten sa od začiatku etapy necítil dobre, čo bolo vidieť aj na jeho pretekárskom prejave. A kopce sa ešte len blížili.

Čo sa týka Petra Sagana (BOH), na šprintérskej prémii skončil na posledných bodovaných priečkach, a teda svoje postavenie v súťaži o zelený dres si nevylepšil.

Smutnou správou úvodu dňa bol pád a odstúpenie Tonyho Martina (:tjb:), ktorý si na 108 ročníku Tour už toho dosť vytrpel.

Obrázok
https://twitter.com/lequipe/status/1412745737696391174/photo/1

Únik dňa

Celodenný únik dňa sa sformoval až po prvotných peripetiách. Jazdili v ňom cyklisti ako Julian Alaphilippe (:dqt:), ktorý od začiatku etapy  dávaj najavo, že dnes to od neho nebude len klasická cyklistika, Daniel Martin (:isn:), Anthony Perez (cof:) a Pierre Rolland (BaB Hotels). Pred prvým veľkým kopcom dňa Col de la Liguiére mali k dobru na pelotón necelé tri minúty. Pelotón bol vedený vlakom tímu INEOS – Grenadiers, v ktorom sme mohli nájsť aj Gerainta Thomasa, ktorý v prvotných kilometroch etapy vyzeral na odstúpenie. Medzi čelom pretekov a pelotónom sa ešte nachádzala skupinka cyklistov, kde sme mohli nájsť aj Grega van Avermaeta (ACT) či Wouta van Aerta (:tjb:).

Col de la Liguiére

Stúpanie prvej kategórie, ktoré malo cyklistov pripraviť na dvojnásobný výstup do mesačnej vápencovej krajiny nespôsobil výrazné zmeny. Najmä preto, že do cieľa ostávalo stále viac ako 100 kilometrov. Tempo nebolo vysoké, no dostatočné na to, aby sa šprintéri stiahli do grupetta. Ako prvý tak urobil Mark Cavendish, neskôr ho nasledoval aj Peter Sagan či Sonny Colbrelli (TBV) ktorí taktiež vyzerali na odstúpenie. Toho sa v tom čase dožili už štyria jazdci.

Vrchársku prémiu ale napokon z úniku vyhral Daniel Martin.

Mont Ventoux prvýkrát

Ešte pred samotným začiatkom stúpania na kopec prezývaný aj ako „provensálsky obor“ došlo k spojeniu čela a druhej skupiny. To rezultovalo v tvorbe 16-člennej uniknutej skupiny. V nej sa opäť ku kormidlu hlásil úradujúci majster sveta. Naopak v pelotóne dochádzalo k pravidelným selekciám a počet cyklistov, ktorí svoje účinkovanie na francúzskych cestách vzdali, sa zvyšoval. Do problémov sa dostal aj David Gaudu (FDJ). Tie sa ale aj naďalej vyhýbali Julianovi Alaphilippovi, ktorý vyhral aj prvú vrchársku prémiu na Mont Ventoux.

Mont Ventoux po druhýkrát

Hneď od prvých kilometrov stúpania si cyklisti v úniku nič nedarovali. Ako prvý zaútočil Kenny Elissonde (:tfr:), ktorý dostal do problémov Juliana Alaphilippa a Baukeho Mollemu. Wout van Aert si strážil tempo a 14 kilometrov od vrcholu stúpania zaútočil. Dostihol tak vpredu jazdiaceho Elissonda, s ktorým vytvoril čelné duo. Trápiacemu Julianovi Alaphilippovi neskôr nastúpil aj Mollema. Vrchol stúpania však bol ešte veľmi ďaleko.

12 kilometrov do cieľa stúpania sa situácia opäť zmenila. Fenomenálny Wout van Aert ešte zvýšil tempo a odpáral Elissonda. Pretekár, ktorý váži viac ako 70 kíl jazdil s ľahkosťou vrchára. V skupine hlavných favoritov sa začal trápiť priebežne druhý muž celkového poradia Ben o´Connnor (ACT). Neskôr aj Guillaume Martin (COF). Hneď po jeho vypadnutí zaútočil Jonas Vingegaard (:tjb:), Tadej mu však dýchal na chrbát a bol jediný, kto dokázal odolávať útočeniu Dána. Ale iba na krátku chvíľku, pretože aj doposiaľ neporaziteľný Tadej začal strácať meter po metri. Zvyšní favoriti však zaostávali oveľa viac.

V tom čase však Wout van Aert už pretínal pásku označujúcu vrchársku prémiu najvyššej kategórie, a teda začal sa rútiť za etapovým vavrínom, ktorý naňho čakal dole pod kopcom.

11. etapa Tour de France 2021: výsledky

01Wout Van AertJumbo-Visma05:17:43120
02Kenny ElissondeTrek-Segafredo+ 01:1450
03Bauke MollemaTrek-Segafredo+ 01:1425
04Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 01:3815
05Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 01:385
06Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 01:38
07Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 01:38
08Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 01:56
09Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 01:56
10Enric MasMovistar Team+ 03:02
11Pello BilbaoBahrain Victorious+ 03:28
12Guillaume MartinCofidis+ 04:05
13Xandro MeurisseAlpecin-Fenix+ 05:09
14Esteban ChavesTeam BikeExchange+ 05:09
15Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 05:35

 11. etapa Tour de France 2021: priebežné celkové poradie

01Tadej PogacarUAE Team Emirates43:44:38
02Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 05:18
03Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 05:32
04Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 05:33
05Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 05:58
06Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 06:16
07Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 06:30
08Enric MasMovistar Team+ 07:11
09Guillaume MartinCofidis+ 09:29
10Pello BilbaoBahrain Victorious+ 10:28
11Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 15:35
12Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 24:44
13Wout Van AertJumbo-Visma+ 25:21
14Esteban ChavesTeam BikeExchange+ 25:53
15David GauduGroupama-FDJ+ 30:51

Celkové poradie sa po dnešnej etape trošku zmenilo. Dôležitým faktom je to, že Tadej Pogačar nie je neporaziteľný, no naďalej drží žltý dres pevne v rukách. Na druhé miesto poskočil Rigoberto Uran, ale stratu má viac ako 5-minútovú. Bojovník Jonas Vingegaard je už tretí. Na 11. priečku sa posunul Wout van Aert.

Zajtra je na programe rovinatá šprintérska etapa.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár