Froome odhalil detaily svojej kauzy

Tour de France 2018

zdroj: twitter.com/SSbike

Chris Froome (:sky:) objasnil niekoľko detailov svojej úspešnej obhajoby. WADA (Svetová antidopingová agentúra) a UCI (Medzinárodná cyklistická únia) ho označili za nevinného v prípade zvýšeného množstva salbutamolu v moči. Stalo sa tak iba pár dní pred Tour de France,  kde nakoniec nebude Brit chýbať.

Jazdec tímu Sky sa vyjadril pre noviny The  Times. Hovoril aj o chvíli, keď sa dozvedel rozhodnutie.

„Boli tu tvrdé obvinenia. Pre športovca to už nemohlo byť horšie. Bola to nočná mora pre každého čistého jazdca. Priviedlo ma to na úroveň, ktorú som nikdy nezažil.
Bol to dlhý proces až do tohto momentu, ráno som bol Woutom [Poelsom] na poslednej jazde pred odchodom na Tour. Môj mobil bol plný správ od kamarátov, kolegov, ľudí, ktorých som poznal cez školu. Stretával som ľudí, ktorí vedeli, že pravda raz výjde na povrch a ono sa to stalo,“
vyjadril sa štvornásobný víťaz Tour.

Poznáme už aj základ obhajoby, ktorou tím vedcov a právnikov uspel pred WADA a aj UCI. Išlo o ukážku pravdepodbnosti výskytu pozitívneho nálezu pri pravidelnom užívatelovi liekov na astmu. Lekári sa pozreli aj na iné vzorky odobraté Froomovi počas Vuelty. Použili ich na vybudovanie štatistického modelu, ktorý ukázal vysoké číslo výskytu nepresností. Tento model bol napokon schválený UCI, ktorá vykonala vlastné testy. Výsledok sa príliš nelíšil – šanca na nájdenie nepravdivého pozítvneho nálezu je veľmi vysoká. Obhajoba taktiež obsahovala príspevky vedcov z WADA, ktorí boli za zavedením limitu salbutamolu.

zdroj: twitter.com/fieldofplay

33-ročný jazdec prezradil informácie z momentu, kedy sa dozvedel o prvých pochybnostiach so svojou čistotou. Bolo to ešte na Majstrovstvých sveta v Bergene.

„Bol to telefonát, ktorý som nikdy nečakal. Tim Kerrison [tréner Sky] išiel okolo a povedal som mu ‚neverím tomu, čo som práve počul‘.
Robíte všetko správne a potom príde táto nočná mora. Vlastne mi bolo nevoľno. Zišiel som dolu a začal som si hľadať čo najviac informácií o salbutamole, o limite,“
vyjadril sa Froome.

Čerstvý víťaz Giro d’Italia sa v sobotu postaví na štart Tour de France. Tam bude obhajovať minuloročný titul, pokúsi sa získať už piaty celkovo a zabojuje o prestížne double Giro – Tour. Pomáhať mu bude veľmi silný tím.

Zdroj: cyclingweekly.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár