Froome je ochotný odpykať si trest za doping

zdroj: twitter.com/CyclingNewz

Prípad, kde sa zistilo používanie zakázanej látky solbutamolu sa pre Chrisa Froomea (:sky:) nekončí. Práve naopak. Podľa najnovších informácií je britský cyklista ochotný pristúpiť k šesťmesačnému zákazu pretekania. Pritom dúfa v to, že nedostane horší trest, ktorý by ho stopol na deväť mesiacov. Tým by sa dokázal predstaviť na Tour de France.

Od Vuelty, odkiaľ mu bola látka na liečenie astmy nájdená, sa jazdec tímu Sky pripravuje v Južnej Afrike. Podľa údajov z aplikácie Strava najazdil od Vianoc 4 500 kilometrov. Oficiálne vyjadrenie jazdca či tímu sme nedostali. Podľa informácií talianskeho periodika La Gazzetta dello Sport by sa mal víťaz Tour aj Vuelty objaviť na pretekoch Ruta del Sol v Španielsku 14. februára. Iné talienske noviny Corriere della Sera hovoria o tom, že Froome „prehral vojnu a je pripavený podpísať prímerie.“ Podľa novín má 32-ročný jazdec malú šancu presvediť antidopingovú agnetúru, že nepovolené množstvo solbutamolu do svojho tela dostal iba cez inhalátor. Nie je to úplne vylúčené, keďže Froome má dlhodobé problémy s astmou.

Celý prípad je v štádiu preštertovania. Ešte stále prebiahajú rôzne testy. Obajvili sa aj špekulácie, že obličky môžu nejakým spôsobom udržať solbutamol a tým by sa skreslil výsledok. Taktiež by mali prebehnuť testy priamo na jazdcovi. Potom podľa výsledných hodnôt by sa zhodnotilo, či by bolo Froomeove telo schopné udržať určité množstvo látky. Následne by sa stanovil trest. V prípade, ak by Froome nezvládol dosiahnuť požadovanú hladinu solbutamolu, hrozil by mu oveľa dlhšia nedobrovoľná prestávka. Mohlo by sa jednať o 12 až 24 mesiacov.

Všetko to sú zatiaľ dohady. O ďalších krokoch UCI, antidopingovej agentúry, tímu Sky či samotného Froomea vás budeme informovať.

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár