Gent – Wevelgem: Kristoff bol po ťažkých pretekoch najrýchlejší v šprinte, Sagan sa dostal do úniku

Gent – Wevelgem 2019

Flámsky týždeň pokračoval klasikou Gent-Wevelgem. Na jazdcov čakalo 252 kilometrov v západnom Belgicku a niekoľko kratších prudkých kopcov. Najdôležitejším bodom na trati bolo stúpanie Kemmelberg, ktoré sa prešlo dvakrát. Posledný prejazd sa nachádzal vyše 30 km pred cieľom, potom nasledovala iba rovina do Wevelgemu. Na trati však fúkalo, čo výrazne prehovorilo do priebehu.

Tvrdo sa jazdilo už od úvodných kilometroch, o niekoľko desiatok kilometrov sa vytvorili početné selekcie. Rozruch robil hlavne vietor, viaceré favorizované tímy sa snažili ťahať početnejšie skupiny. Pred prvými kopcami sa to však všetko spojilo, no viacerí jazdci nechali sily iba za účelom udržania sa v dobrej pozícii.

Veľký rozdiel narobila kombinácia stúpaní Baneberg a Kemmelberg. Práve na poslednom menovanom kopci sa od favoritov odtrhla skupina, kde útok inicioval Wout van Aert (:tjb:). Nasledovali ho Mathieu van der Poel (Corendon Circus), Niki Terpstra (Direct Energie), Matteo Trentin (:mts:), Fernando Gavíria (:uae:), Luke Rowe (:sky:), dobré nohy pri tomto ataku ukázal Peter Sagan (BOH).

Sagan sa dostal do úniku 67 km pred cieľom

Na ďalších stúpaniach sa osamostatnili TrentinEdward Theuns (:tfr:), Mike Teunissen (:tjb:) a Sagan, ktorí pokračovali v odvážnej jazde. Za nimi Quick Step zjednotil pelotón a vytvorila sa stíhacia skupina, kde najviac pracovali hlavne jazdci v modrom. Čelná štvorica mala náskok približne jednej minúty, ochotne pracoval aj slovenský jazdec. Pred kopcom Baneberg sa do úniku dostal Rowe a pridal sa do Saganovej grupy. Atakovali aj cyklokrosári Van Aert Van der Poel, favoriti za nimi však ich pokus chytili. Od veľkej skupiny favoritov sa však odtrhol Nór Alexander Kristoff (:uae:) a snažil sa uniknúť ešte pred posledným prejazdom Kemmelbergu.

Zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Na poslednom kopci závodu atakoval Zdeněk Štybar (:qst:) a Van Aert (:tjb:). Takticky dobre to vyznelo pre Kristoffa, ktorý sa s nimi istý čas viezol. Napokon ani tento ťah nebol úspešný a na rovine cieľovej desinácie sa veľká stíhacia skupina zjednotila. Boli v nej viacerí pretekári Quick Stepu, ktorí pracovali pre šprintéra Eliu Vivianiho (:qst:). Pre svojho koncového jazdca sa nebáli obetovať Štybar, Yves Lampaert (:qst:) či Philippe Gilbert (:qst:). Z rýchlych mužov sa v pelotóne nachádzal aj Gavíria či Degenkolb. Z klasikárskych tempárov tam boli Greg Van Avermaet (:ccc:), Oliver Naesen (:alm:), Tiesj Benoot (:lts:), Van AertVan der Poel či Terpstra. 

Saganova skupina nestačila na stíhaciu jazdu Quick Stepu

Únik so Saganom bol dolapený v poslednej dvadsiatke kilometrov, to bolo presne to, čo potrebovali jazdci Quick Stepu. Tí sa začali pripravovať pre hromadný dojazd s Vivianim.

15 km pred cieľom vyskúšal útok Terpstra, ktorý sa nemôže spoľahnúť na svoj šprint. Okamžite ho začali stíhať Čech Štybar s viacerými jazdcami Jumbo-Visma. Tí nasadili tvrdšie tempo, v skupine sa spoliehali na šprintéra Dannyho Van Poppela (:tjb:). Na špici ešte nechával posledné sily Štybar.

Peter Sagan mal vo finálnej selekcii jedného kolegu, bol ním Rüdiger Selig (BOH). Ten zareagoval na útok Madsa Pedersena (:tfr:), za ktorým sa pustili viacerí jazdci a ani ďalší sólo pokus nevyšiel. Mladý Dán to vyskúšal o pár kilometrov, zobral so sebou Gilberta a vyzeralo to, že nikomu sa nepodarí osamostatniť.

Zdroj: twitter.com/AG2RLMCyclisme

Ďalšie zrýchlenie prišlo od Japsera Stuyvena (:tfr:)
a nalepili sa na neho traja jazdci – Jack Bauer (:mts:), Amund Jansen (:tjb:) a Sebastian Landeveld (:efd:) . 5 km pred páskou si vytvorili 10-sekundový náskok. Sily dochádzali aj Štybarovi a Gilbertovi, aj napriek tomu chceli zachrániť šance Vivianiho. Vystriedali ich muži v drese Sky, potrebnú enegiu nachádzal ešte Luke Rowe.

Po náročných, vetrom poznačených pretekoch nastal šprint zriedeného pelotónu

Líderská štvorica prišla do posledného kilometra s 10-sekundovou výhodou. Pracovať začali ešte borci z Direct Energie a využili taktizovanie úniku. O všetkom tak mal rozhodnúť šprint, keďže sa pole zjednotilo. To viedol Jack Bauer (:uae:), dobrú pozíciu si našli aj jazdci Jumbo-Visma. V predposlednej stovke metrov sa pred páskou ocitol Alexander Kristoff (:uae:) a v závere mal najviac síl. 31-ročný rodák z Osla sa musel prekľučkovať cez viacerých jazdcov a v závere bol jednoznačne najrýchlejší. Jeho kolega Gavíria sa necítil ku koncu dobre, preto tím UAE stavil na Kristoffa.

Víťaz Okolo Flámska z roku 2015 potvrdil, že vie veľmi dobre šprintovať, hlavne po dlhých a náročných kilometroch. Medzi jeho najväčšie víťazstvá patrí okrem Ronde aj triumf na Miláno – San Remo z roku 2014. Odolný šprintér má tri etapové vavríny z Tour de France, naposledy sa tešíl v poslednej etape na Elyzejských poliach v Paríži. Kristoff počas pretekov útočil a v závere dokázal nazbierať potrebné sily. Útok pred Kemmelbergom bol dobrý taktický ťah, keďže dnešný víťaz si tam vypracoval náskok a na stúpaní mohol zvoliť jemnejšie tempo.

Maximálny výkon pri šprinte

Druhý skončil John Degenkolb (:tfr:), tretie miesto získal Oliver Naesen (:alm:). Vo svojej prvej veľkej klasike skončil holandský šampión Van der Poel na veľmi sľubnom štvrtom mieste. Viviani sa nachádzal v skupine, no zjavne nemal dobré nohy pre šprint a v cieli sa nachádzal ako 19. Taktiež bol zablokovaný, v závere už nemal k dispozícii kolegov pre lead-out.

Peter Sagan

Slovák dnes odpracoval svoje, keďže sa dlho nachádzal v úniku. V závere už nemal dostatok enegie na šprint, skončil na 32. mieste so stratou 13 sekúnd na prvú skupinu. Ukázal však dobrú formu, no v päťčlennom úniku nemal proti ťaženiu Quick Stepu za ním veľkú šancu na víťazstvo. Jeho kolega Selig preťal pásku na 8. pozícii.

Profil:

Zdroj: la-flamme-rouge.eu

Výsledky:

1.Alexander Kristoff (Nor):uae:05:26:08
2.John Degenkolb (Ger):tfr:
3.Oliver Naesen (Bel):alm:
4.Mathieu van der Poel (Ned)Corendon – Circus
5.Danny Van Poppel (Ned):tjb:
6.Adrien Petit (Fra)Direct Energie
7.Matteo Trentin (Ita):mts:
8.Rüdiger Selig (Ger)BOH
9.Matej Mohorič (Slo):bmt:
10.Jens Debusschere (Bel):kat:
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár