Gent – Wevelgem preview: Udrie Sagan po štvrtýkrát?

Gent – Wevelgem 2019

V nedeľu sa uskutoční ďalšia belgická klasika Gent – Wevelgem s podtitulom „Na Flámskych poliach„. Ten získali preteky v roku 2015, sto rokov od tunajších udalostí v Prvej svetovej vojne, na pamiatku rovnomennej vojnovej básne od John McCraea, ktorý svoje dielo napísal počas bitky o Ypres a stalo sa symbolom týchto hrôzostrašných udalostí.

Preteky píšu už 81. ročník, posledné roky sa konajú týždeň pred monumentom Okolo Flámska. Trasa je dlhá 252 kilometrov, štart sa presunul do Deinze , cieľ sa stále nachádza vo Wevelgeme. Na rozdiel od ostatných kockových klasík, ktoré sa odohrávajú po okolí Oudenaarde, táto jednodňovka zavádza jazdcov do západnej časti Flámska, pretne aj francúzske hranice. Preto tu ani nenájdeme rovnaké bergy či sektory s dlažobnými kockami ako uvidíme budúci týždeň. Najznámejším kopcom na trati je Kemmelberg, ktorý dosahuje maximálny sklon až 23%. Jeho dĺžka je 3 km a je pokrytý kockami. Po ňom nasleduje technický zjazd. S týmto stúpaním sa jazdci budú musieť popasovať hneď dvakrát.

Profil:

Zdroj: procyclingstats.com

Okrem najvyššieho bodu v regióne tvoria itinerár Gent – Wevelgem aj ďalších desať krátkych stúpaní. Tie sa kompletne nachádzajú v druhej polovici pretekov. Na tejto klasike majú však šancu okrem čistokrvných klasikárov aj šprintéri v hromadnom dojazde. Posledný prejazd Kemmelbergom sa nachádza až 30 km pred cieľom, čo dáva špurtérskym tímom miesto na zlikvidovanie úniku. Taký je iba predpoklad, v minulosti sme videli úspešné sólo pokusy či šprinty oklieštených skupín. Posledný raz to bolo pri výhre Grega Van Avermaeta z roku 2017, tam však rozhodla skvelá belgičanova forma.

Predpoveď počasia ukazuje, že v nedeľu by malo byť oblačno a teplota by sa mala držať na hranici 15 ºC. Preteky bude vysielať televízna stanica Eurosport od 14:30. Predpokladaný finiš je o 17:20.

Trasa:

Zdroj: procyclingstats

Favoriti

Ešte v sobotu sme sa dozvedeli o absencii jedného z najrýchlejších šprintérov súčasnosti, Dylana Groenewegena (:tjb:). Ten v stredu vyhral Tri di De Panne, no holandský rýchlik ochorel. Jeho tím tak bude pracovať pre záložného špurtéra Dannyho Van Poppela (:tjb:) a výborne jazdiaceho Wouta van Aerta (:tjb:). Cyklokrosová superstar v piatok skončila druhá na E3 BinckBank Classic.

Na zmienených piatkových pretekov cyklistický svet opäť videl dominanciu tímu Deceuninck-Quick Step. V piatok sa darilo Zdeňkovi Štybarovi (:qst:), no tam sa zoznam potencionálnych víťazov ďalšej veľkej klasiky ani zďaleka nekončí. Sila Quick Stepu spočíva v jeho hĺbke, na štart sa postavia aj silní Yves Lampaert (:qst:) či Philippe Gilbert (:qst:). Najväčšiu motiváciu však pravdepodobne má elitný šprintér Elia Viviani (:qst:), ktorý minulý rok skončil druhý. V cieli zobral svoju porážku naozaj emotívne. Paradoxne, táto prehra ešte viac povzbudila talianskeho majstra a ten zajazdil životnú sezónu, keď nazbieral najviac víťazstiev. Quick Step tak opäť môže hrať na viaceré stratégie, otázkou bude, kto ho zastaví.

Talian prehral v hromadnom špurte s Petrom Saganom (BOH). Slovák na piatkovej klasike narazil na mechanický problém a nedostal sa tak do boja o víťazstvo. Chuť si môže napraviť práve na západe Flámska. Vyhral tu už trikrát (v rokoch 2013, 2016 a 2018), čím sa vyrovnal rekordu Van Looya, Cipolliniho, Merckxa či Boonena. V nedeľu sa tak 29-ročný jazdec môže osamostatniť na čele historických zápisov. Môže sa mu zadariť v hromadnom dojazde, keďže po 252 kilometroch budú mať dosť aj najrýchlejší jazdci. Sagan už neraz dokázal, že po veľkých vzdialenostiach má čuch na víťazstvo. Taktiež by sa mohol dostať do finálnej selekcie najsilnejších mien, v San Reme pred týždňom ukázal, že formu má pred Ronde dobrú a môže sa len zlepšiť. Saganovi budú pomáhať Maciej Bodnar, Marcus Burghardt, Michael Schwarzmann, Daniel Oss, Rüdiger Selig. Plánom „B“ do šprintu je Pascal Ackermann (BOH).

Jazdec, ktorý predviedol rozhodujúce nástupy na E3 BinckBank je víťaz z roku 2017 – Greg Van Avermaet (:ccc:). Belgičan stále čaká na veľký zápis v novom drese, pred pretekmi sa vyjadril, že sa posnaží jazdiť agresívne. Na E3 to takmer vyšlo, dostal sa na pódium. Veľký otáznik visí nad papierovo silným tímom Trek-Segafredo. Ten má na súpiske špecialistov Madsa Pedersena (:tfr:), Jaspera Stuyvena (:tfr:), Edwarda Theunsa (:tfr:) a Johna Degenkolba (:tfr:). V tejto sezóne sa im však nedarí a na klasikách sa nedokázali dostať ani do najlepšej desiatky. Podobne slabé výkony podávajú aj borci z Dimension Data – Edvald Boasson Hagen (:ddd:) či nádejná posila tímu Michael Valgren (:ddd:). V šprinte by mal šance Giacomo Nizzolo (:ddd:). Uvidíme, či v nedeľu uvidíme od niektorých tímov obrat k lepšiemu. Tím Education First síce stratil lídra Seppa Vanmarcka (:efd:), no nahradiť ho môže Alebrto Bettiol (:efd:), ktorý v poslednom čase podáva výborné výsledky. Klasikárska zostava Lotto Soudal s Tiesjom Benootom (:lts:) a Jensom Keukeleriom (:lts:) by  taktiež už mohla výraznejšie prehovoriť. V dobrej forme jazdí aj druhý muž San Rema Oliver Naesen (:alm:). Ten patrí medzi ďalších klasikárov, ktorí by chceli predísť hromadnému dojazdu. Medzi podobné mená patrí aj Niki Terpstra (Direct Energie), Gianni Moscon (:sky:), Soren Kragh Andersen (:sun:), Jens Debusschere (:kat:) či Jasha Sütterlin (MOV). Slovinský jazdec Matej Mohorič (:bmt:) by taktiež mohol ustáť útok najlepších. Zabudnúť netreba ani na nevyspytateľného cyklokrosového fenoména Mathieu van der Poela (Corendon – Circus). Holandský supertalent sa prvýkrát od cyklokrosovej sezóny stretne s rivalom Van Aertom.

V rýchlej koncovke by mohol bodovať napríklad Matteo Trentin (:mts:). Ten patrí medzi najväčšie šprintérske mená. Okrem Vivianiho sa na štarte objavia aj veľmi rýchly Fernando Gavíra (:uae:), Arnaud Démare (FDJ), Magnus Cort Nielsen (AST), Sonny Colbrelli (:bmt:), Christophe Laporte (Cofidis), Nicolo Bonifazio (Direct Energie) alebo Kristoffer Halvorsen (:sky:).

Video z minulej edície:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár